Skocz do zawartości

[amortyzator] nie pracuje

Rolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja wiem o co mu chodziło :) .. Tylko że on w ten sposób się tylko wywyższa bo zabrzmiało to tak jakby zabraniał mi jeździć rowerem na zlot.. Nie jego sprawa czy dojade do połowy czy do końca.. Jego śmieszny rower i on cały mogą się rozlecieć przy starcie mogą dojechać do końca i nie obchodzi mnie to.. Temat założyłem po to żeby mi ktoś pomógł i wytłumaczył aby ten rower jakoś służył i nie skrzypiał jak harmonia ani nie latał jak czapka na kiju... A ten koleś komentuje niepotrzebnie mój rower poniżając go...

Dobranoc wszystkim :)

Napisano

Andi, a Ty co Levelem a4 przyjedziesz? :) Szacun..

Rolas, kup Brunoxa Deo do amortyzatorów, koszt niewielki a to pomoże, i jeździj ile wlezie. ;-) Szerokości.

• Mod Team
Napisano

Ja bym najpierw amora rozebrał. Jest to prosty amor wiec rozebranie nie powinno sprawić problemu. Wyczyścić i nasmarować na nowo. Poskładac i zabrunoxowac. Po takim zabiegu powinien sie uginać troche lepiej.

• Mod Team
Napisano

Hmmm no moze, w takim wypadku lepiej kupić sztywniaka bo roznica nie wielka a ponad 1kg mniej do taszczenia. Albo wymienic amor na jakiś w miare rozsądny ... pewnie XCR bo to zwycieżca konkursu cena/jakość.

• Mod Team
Napisano

Rower kosztował 400zł i wątpie zeby ponad połwe tej kwoty autor chcial dac za epikona (używanego) choć zapewne był by to dobry wybór. XCR po najmniejszej lini oporu.

a tego sztywniaka wsadzić do taczek tam sie moze zacznie uginac ;)

Napisano
  W dniu 12.01.2010 o 20:23, blair7 napisał:

Po sobie widze ze kazde pieniadze moge w rower wlozyc ;p

On raczej będzie ostrożniej podchodził do kwestii inwestowania w rower, Ty już wiesz zapewne czego chcesz i co mniej wiecej jest ile warte ;) Ja bym poszedł w strone XCR

Napisano

ok ;)

Więc co powiecie na to

http://allegro.pl/item881129669_suntour_xcr_100_z_blokada_skoku_bialy_czarny.html

Nie jestem jakiś żydek... Po protu jak kupilem rower to nie po to żeby włożyć w niego 3/4 ceny ;)

Jeżeli musze coś kupić na mus to ok.. Dałem link z pytaniem czy o to wam chodzi. Kupiłem rower do jazdy miejskiej na wypady do lasu z rodziną / kolegami / dziewczyną. Pojeździć nim po asfalcie i po piasku. Nie chce używać go w celach wyczynowych. Inaczej zainwestował bym z 2000 w jakiegoś porządnego GIANTA. Z Bullsa jestem zadowlony i chyba nie będę zmieniał tych amortyzatorków. Jak są to niech będą :)... Po prostu chcialem sprawdzic czy ta regulacja jest zepsuta czy co ;) .. Ale teraz wszystko wiem...

PS.

Tych przerzutek nie regulowałem bo sam jeszcze coś popuje... Przejadę się do kolegi który mieszka niedaleko on zna się lepiej niż ja..

Pozdrawiam

Napisano

wez pod uwage ze na tej aukcji jest amor prawdopodobnie wymontowany z nowego roweru, bo ma przycieta rure sterowa, ktora jest bardzo krotka i mozesz nie zamontowac go w swoim. szukaj jakiegos co ma 25,5 cm rure

kup tego: http://allegro.pl/item858460650_nowy_amortyzator_sr_suntour_xcr_lo_xcr_lo_sf9.html

a do tylnego poszukaj bardziej miekkiej sprezyny. Pewnie masz sprezyne ok 1000 lbs, a powinienes miec polowe z tego (zalezy ile wazysz)

Napisano

W tym modelu producent zastosował nowy kształt dolnych goleni dzięki czemu widelec jest sztywniejszy oraz jest zdecydowanie więcej miejsca na oponę. Ponadto o czystości mechanizmów dbają nowe, lepsze uszczelki przeciwkurczowe.

tego suntoura zdecydowanie nie polecam gdyz posiada uszczelki - jak to napisal sprzedawca - przeciwkurczowe ;);):P

choc wlasciwie to nie jest zle - jesli mialby byc to rower rehabilitacyjny.

a tak na powaznie: jesli mozna to prosilbym autora tematu i wlasciciela roweru o zdjecie tegoz roweru ale od drugiej strony, interesuje mnie pewien szczegol konstrukcji ramy.

Napisano

dlaczegoz ma to byc wiec makroszit?

to klasyczny rower z pelna amortyzacja, z dobrym systemem - jednozawias na duzych lozyskach.

wg mnie warto zrobic serwis widelca przedniego lub zamienic go na inny (watpie by tani suntour innego typu byl o niebo lepszy od tego) i ewentualnie zastapic tyl czyms sensowniejszym.

Napisano

Dzięki tobo :) a powiedz mi co miałeś na myśli aby tył zastąpić czymś sensowniejszym ?? :devil:

PS.

Ważę ok 70kg

Edit:

Opony mam 26 x 1.85

Kto miałbym jakąś propozycję.. ewentualnie linki z allegro jakimiś fajnymi oponami ( przemieszczam się w 70 % po asfalcie/betonie wiec z "grubym bieżnikiem nic nie szukam"

Napisano

cos sensowniejszego?

zmierz dlugosc amortyzatora - robi sie to dokonujac pomiaru dlugosci miedzy srodkami srub mocujacych do ramy.

standardy to 165 lub 190 mm, rzadziej inne dlugosci.

potem wejdz na allegro i poszukaj amortyzatora w tej dlugosci (powinna byc podana w aukcjach). dopasuj obiekty zainteresowania do twoich mozliwosci finansowych.

nie wiem jaki model tough shocka masz, wiem ze sa bardzo rozne, niektore dzialaja calkiem calkiem. :) poszukaj na sprezynie ktora masz tam zamontowana oznaczen cyfrowych i jesli sa takie to wrzuc w temacie, bedzie mozna wywnioskowac czy brak uginania sie zawieszenia z tylu to wina zameczonego amortyzatora czy zbyt twardej sprezyny.

Napisano

Ok jutro popatrze i dam ci znać :sorcerer: ..Chyba nie zgodzę się z zdaniem że tylni amor jest "zajechany"

Powiedz mi kolego "tak na oko" ile może kosztować taki przęgląd roweru w serwisie ? / sklepie z rowerami i naprawą

Mówię o takim porządnym serwisie a nie przejechania szmatką po ramie. B)

Napisano

kompleksowy przegląd roweru to wg mnie ma bardzo rozny koszt. u mnie w wałbrzychu kosztował ok 100 zł. w takim przegladzie rower powinien być rozłożony, przesmarowany, sprawdzenie czy nie ma luzów, stanu klocków hamulcowych, stopnia zużycia łancucha, centryczności kół czyli powinien byc sprawdzony DOKŁADNIE co do istniejących problemów i takich ktore MOGĄ sie pojawić.

co do zajechania amora tylnego: musiałbyś rozmontować wahacz i zobaczyc jak działa: odkręcić sruby ktorymi jest zamocowany w ramie, zdemontowac sprężyne. jesli amor ma tłumienie olejowe to będzie dosyc trudno wcisnąć tłoczek, ale będzie też wracał dosyć wolno. jesli tak jest to znaczy ze dziala i nie jest zatarty. drugi typ - pseudoamortyzatorow - dziala jesli mozesz bez oporu wcisnąć tloczek :sorcerer: taki typ nie posiada w srodku zadnego oleju więc i układu tłumiącego.

• Mod Team
Napisano
  W dniu 13.01.2010 o 19:06, tobo napisał:

drugi typ - pseudoamortyzatorow - dziala jesli mozesz bez oporu wcisnąć tloczek :sorcerer: taki typ nie posiada w srodku zadnego oleju więc i układu tłumiącego.

I tym samym całkiem niezła z niego katapulta w niektorych sytuacjach B)

Napisano

Tobo: Koła mi nie biją jak jade szybko czyli koła w miare ok Luzów też nie ma nigdzie ośka prosta nic nie skrzypi.

Luzów na pedałach nie ma na kierownicy też nie. Smar na łańcuchu jest gdyż mam specjalny smar do motorów ( Yamaha tzr 50 mojego brata )on ma smar od łancucha wiec mu podkradam ;] ... Klocki hamulcowe jak na moje oko i mojego Tatuśka są wporzo 80% jak nie lepiej. na razie problemów nie ma i oby nie było.. Tylko z tym amorem przednim .. i oponki muszę kupić bo te już łyse...

Czekam na propozycje jakiś fajnych a nie drogich opon ;)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.