Timon92 Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Mam w pełni rozbieralną kasetę SRAM PG-970 (X7). Czy większe (płaskie) koronki można odwrócić kiedy się trochę zużyją aby zapewnić kasecie dłuższe życie? http://allegro.pl/item874360044_nowa_kaseta_sram_pg_970_x_7_najtaniej_jak_slx_lx.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Nie wiem jak sobie to wyobrażasz skoro wcięcia ułatwiające zmianę biegów są tylko po jednej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spons92 Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Po drugie próbowałeś to założyć w ten sposób? Aktualnie piasty są robione tak, że nie ma możliwości błędnego założenia kasety - jeden wypust na bębenku jest węższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Tak jak pisał kolega wyżej wcięcia są po jednej stronie, więc raczej kiszka. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś spróbował. Może te wcięcia to taki pic na wodę i może faktycznie można odwrócić chociaż osobiście w to wątpię. Ale w Kolumba też wątpili;) Przełóż i napisz w tym temacie jakie wrażenia z jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Nawet jezeli sie da, to biegi nie beda wchodzily gladko, na pewno taki zestaw bedzie sprawial klopoty przy zmianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Nie zniechęcaj się, złaź do piwnicy i przekładaj wszystko na lewą stronę Trzymam kciuki za Twoje pionierskie działania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Cos mi sie wydaje że japończycy o tym też pomyśleli - i takie coś nie jest mozliwe niestety.Bo przecież ludzie kupowaliby połowe mniej kaset.Ale kciuki też trzymam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Relacja dopiero za parę miesięcy jak poskładam rower ale na pewno dam znać. Teraz mam w planach pozbawienie mojej korby anody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 W sumie można przetestować, jutro chyba rozbiorę swoją starą kasetę i zobaczę jak to będzie tylko wyglądać. Testy tymczasowo odpadają. Problemów z założeniem być nie powinno, ale jak Schwefel zauważył wszelkie dodatki ułatwiające zmianę przełożeń są tylko po jednej stronie. Zestaw w teorii będzie pracował bardzo butnie. Dodatkowo zęby nie są w pełni symetryczne, łańcuch może przeskakiwać, albo się zaciągać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Ja osobiscie tez tego byłem ciekaw w swoej kasecie. Mam XT 760. Akurat jedna jest płaska i by sie niby nadawała. Ale mimo chwilowych prbo ... no niestety jak ktos wczesniej zwrocił uwage Wyciecia na kasecie pozwalaja ja załozyc tylko w jedną strone. Ale zawsze sie mozna uprzeć i uciąć to i owo zeby kaseta weszła na bebenek Osobiscie to nie polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 A jak ma kaseta po odwróceniu pasować w to: bez dodatkowej obróbki? (problem zaznaczony już strzałką...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Ja mam piaste Ringle Flea - i bębenek ma same cienkie wypusty , mogę odwracac zębatki bez problemu , ale nie pierwsze dwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Ahh, myślałem że przy węższym wycięciu wgłębienia są symetryczne. No trudno, może sprawdzi to grzegorz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Zawsze można to sprawdzić przy pomocy jakieś szlifiereczki lub na hardcorze pilnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BuyBike Napisano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Mam w pełni rozbieralną kasetę SRAM PG-970 (X7). Czy większe (płaskie) koronki można odwrócić kiedy się trochę zużyją aby zapewnić kasecie dłuższe życie? http://allegro.pl/item874360044_nowa_kaseta_sram_pg_970_x_7_najtaniej_jak_slx_lx.html Nie można odwrócić, ale można za to zregenerować przez umiejętne szlifowanie. Po takiej obróbce kaseta przyjmie nowy łańcuch. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.