Skocz do zawartości

[rower] MTB 700-800zł

biszkupp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jak w temacie szukam taniego roweru. Mam 14 lat i nie szukam super sprzętu bo nie mam kasy. Rower będę kupował prawdopodobnie pod koniec kwietnia (dopiero wtedy przypływ gotówki :P). Nie myślę raczej o sprzęcie używanym (chyba że naprawdę jakaś super okazja w super stanie). Rower nie koniecznie na ramie aluminiowej ale myślę że tak było by lepiej (najważniejsze żeby nie był za ciężki). Hamulce V-brake, tanie tarczówki mnie nie interesują. Przedni amortyzator jednak by się przydał.

Poważniej myślałem nad Krossem Hexagon V3

Inne propozycję to

- Author Trophy

- Merida KALAHARI 500 SX

- Mongoose Annapurna

- Kross Hexagon V2, V4 ?

Czy hexagon V3 to dobry wybór ? Wg mnie jest dla mnie odpowiedni, ma niezły osprzęt jak na tą cenę.

Może polecicie coś innego ?

BTW. mam 166 cm wzrostu, jaki rozmiar ramy będzie dla mnie dobry ? 17" ?

Napisano

Hexagona V3 2009 ma moja siostra, ramka naprawdę super jak na taką cenę, amortyzator, niestety na czymś koszty cięte musiały być, do jazdy po mieście daje rade, do jazdy po typowym lesie niestety to już nie, więc raczej dołożyłbym do wyższej wersji a więc Hexagona V4 2009! (nie 2008, ani 2007) - ramka nadaje się dla początkującego po dalszą rozbudowę :P, tak rozglądaj się za ramą 17"

Napisano
amortyzator, niestety na czymś koszty cięte musiały być, do jazdy po mieście daje rade, do jazdy po typowym lesie niestety to już nie

Częściej jednak jeżdżę po asfalcie, po lesie rzadziaj.

V4 ma dużo lepszy amortyzator ? Są w nim jeszcze jakieś inne istotne różnice niż w V3 ?

Za ile kupię hexagona V4 ? zmieszczę się w 800zł ? (myślę o potargowaniu się trochę)

Napisano
jeżeli głównie asfalt, chodniki, utwardzone drogi, rozważyłbym Cross`a - znaczenie podnosi komfort jazdy na takich nawierzchniach, jednak patrząc na twój wiek nie wiem jak tam twoje nastawienie do takich rowerów, da radę Cię przekonać?

Hmm... wydaje mi się że jednak MTB będzie lepszy. Zdarają się tak gorące dni, że pojeździć po lesie w cieniu to jedyne rozwiązanie. Może rzadziej niż po asfalcie ale jednak też zdarza mi się się wjechać na jakieś górki, wertepy, korzenie i inne nierówności.

Możesz mi jeszcze powiedzieć dlaczego akurat model z 2009 ?

Grzebiąc w necie widzę że chyba jednak będzie troszeczkę droższy niż 800zł :P .

Napisano

Możesz mi jeszcze powiedzieć dlaczego akurat model z 2009 ?

Grzebiąc w necie widzę że chyba jednak będzie troszeczkę droższy niż 800zł :P .

Mam model Hexagona V6 2008 - te same ramy były w hexagonach v2-v6 od 2007-2008, w 2009 hexagon odziedziczył ramy z wyższej grupy level, i różnice sa zauważalne, na pewno jeżeli zarazisz się cyklozą rama z hexagonów 2009 będzie lepsza pod ewentualną modernizację sprzętu, to nie znaczy że rowerki z ofery krossa na rok 2008 są złe - mają nieco lepszy osprzęt, pytanie co teraz się liczy dla Ciebie, osprzęt czy rama pod dalszą robudowę, zresztą z roku 2008 mało modeli zostało i cięzko będzie Ci coś odpowiedniego znaleźć.

Napisano

Myślę, że jednak postawię na model z 2009 roku. Tylko jeszcze pytanie czy wystarczy mi kasy, bo widzę że V4 z 2009 oscyluje w granicy 1000 zł. Jeśli nie uzbieram takiej kwoty będę zmuszony kupić hexagona V3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...