Skocz do zawartości

[koło tył] potrzebna pomoc w wyborze

kazik9000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam. Chcialem sie was poradzic o jakies kolo na tyl do roweru MTB, pod kasete 8 rzedowa do 200zl mniej wiecej z piasta pod tarcze najlepiej na 6srub, chociaz centerlock tez przejdzie. Ja waze jakies 82kg, rower tak jak w opisie wiec obrecz na 18mm szerokosci raczej. Jezdze sporo po miescie ale w terenie tez troche sie lata, chce zeby bylo w miare wytrzymale, widomo ze nie tak jak do DH czy FR ale zeby jazda po schadach czy delikatne skoki nie robily na nim wrazenia. Szukalem na allegro troche ale nic ciekawego znalezc nie moge. Bylo fajne kolko na oberczy mavica 117 i piascie XT ale wtedy pieniedzy nie mialem jeszcze a teraz zostalo juz tylko na przod na allegro. I jeszcze jakby ktos moglby mi wyjasnic jak dokladnie sie mierzy rozmiar osi bo wiem ze sa rozne rozmiary i nie chce sie pomylic, wydaje mi sie ze ja mam ta standardowa 9mm ale jakby mogl kto to wyjasnic bede bardzo wdzieczny. Troche sie rozpisalem ale chcialem dokladnie sytuacje wyjasnic :)

Napisano

tak dokładnie to 32mm, 25 to wymiar wewnętrzny, nie wiem czemu miałyby być za szerokie, ale sądzę że takich nie potrzebujesz, ja bym dał Alexrims DP-20 nie ważą bardzo dużo a są wytrzymałe, szerokie na 27mm spokojnie spasują do roweru i łatwiej się będzie oponę wkładać

Napisano

to w sumie zalezy od opony bo jest taka sprawa ze gdy z przodu mam lancuch na 1 biegu to opona delikatnie oceira o ramie przerzutki miejscami. ale pewnie to dlatego ze kolo proste nie jest idealnie a opone mam wlozona taka na szerokosc 2.35. W takiej obreczy 25mm trzymalaby sie opona 2.1?

Napisano

mam koło 2.1 i obręcz 25mm(alexrims dm-18) i bez problemu się trzyma, ocieranie jest spowodowane centrą koła lub złym ustawieniem hamulców, przy piwotach hamulca masz takie czarne śrubki od naciągu sprężyny, dokręć śrubkę przy tym ramieniu hamulca o który ociera opona albo centruj koło

Napisano

ale chodzi mi czy opona szerokosci 2.1 bedzie sie trzymac w obreczy o wewnetrznej szerokosci 25mm. DM18 ma wewnetrzna 18mm chyba. A kolo nie ociera mi o hamulce tylko o ramie przedniej przerzutki gdy ono jest w najnizszej pozycji czyli na 1 biegu z przodu ;) ale to jest walsnie spowodowane centra kola. Te obrecze dp20 o ktorych powiedziales tez ciekawe sa bardzo. Bede jeszcze myslal nad tym bo musze poczekac na pieniadze z tydzien lub 2.

• Mod Team
Napisano

ale chodzi mi czy opona szerokosci 2.1 bedzie sie trzymac w obreczy o wewnetrznej szerokosci 25mm. ... A kolo nie ociera mi o hamulce tylko o ramie przedniej przerzutki gdy ono jest w najnizszej pozycji czyli na 1 biegu z przodu :)

Bedzie sie trzymać a czemu by miało zrobić inaczej ??

Skoro na "1" ci koło trze to albo masz takie krzywe ale za krótki suport :)

Napisano

Sorry ze się tak rozpisałem nie na temat, moim zdaniem te DP20 to najlepszy kompromis między wagą i wytrzymałością w tej cenie, jeśli chodzi o przerzutke to możesz tymczasowo po ustawieniu na 1:1 przesunąć ramię przerzutki najbardziej w prawo jeśli się da.

Napisano

mysle ze mam tez za szeroka opne bo w alexrimsa MX2100 mam wsadzona opne 2.35 i to dlatego. Na oponie wczensijeszej to byla 1.95 chyba czy cos takiego bylo dobrze. I fakt ze kolo krzywe juz a suport fabryczny jeszcze chociaz dzisiaj porzyszedl w koncu nowy nieco dluzszy wlasnie ^_^. Ogladalem te DP20 i wlasnie drogie nie sa i jesli mowicie ze mocne to naprawde godne uwagi. Zestaw P+T na piastach shimano jakis takich podchodzacych pod deore i szprychach sapim widzialem chyba za 395zl.

Napisano

Obręcze Eq 23 ( 425 g ) + 32 szprychy DT 2.0 srebrne z nyplem nierdzewki +

- tył Shim,ano 525 śruby = 207 zł

- tył 595 ( DEORE )Shimano CL = 220 zł

- tył 665 CL ( SLX )Shimano = 230 zł

Taki mały przykład.

Mozna dać tańszęcze, typu Dartmor, czy Accent, tyle że waga koła wzrośnie o min od 60 g wzwyż zależna od modeleu obręczy, cena może nizej będzie wtedy ok 40 zł całego koła.

Na 36 otw to ze 4 zł więcej bo 4 szprychy dochodzą

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...