Browing Napisano 8 Stycznia 2010 Napisano 8 Stycznia 2010 Witajcie. Kolega prosił mnie o popytanie na temat roweru dla Niego. Tak jak w temacie, chodzi o street i dirt. Budżet kolegi to 2000zł (max). Myśli o rowerze nowym, wzrost około 160cm, może troszkę mniej. Mógłbym prosić Was o jakieś propozycje? Na wszelkie pytania z chęcią odpowiem.
Browing Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Napisano 9 Stycznia 2010 Chyba się nie sprecyzowałem, ale po rozmowie z zainteresowanym wiem więcej. ;] Jeżeli chodzi o styl jazdy to street, sztywny widelec go satysfakcjonuje. Budżet to 2000zł, ale dobrze, gdyby było troszkę mniej. Waga zainteresowanego oscyluje wokół 50kg. Znalazłem NS Holy 2, mi bardzo się podoba, ramka i widelec 100% Cr-Mo, hamulce zostaną najprawdopodobniej zastąpione setem Avid FR5/SD3 z obecnego roweru. Czy są jakieś inne ciekawe propozycje w tym przedziale cenowym?
Szatanisko69 Napisano 12 Stycznia 2010 Napisano 12 Stycznia 2010 Siemanko. Polecam rometa butterfly. Cr-mo rama polecana przez fachowców od dirtu. Duro ze skokiem obnizonym do 100mm. Dobra waga ok 13kg. W cenie jak dobrze zagadasz 1800 z groszami. http://www.rowerzysta.pl/dirt/rower-gorski-romet-butterfly-2009.html Osobiście powiem tak: do streetu polecam bmx'a. W cenie 2k znajdzie Twoj ziomek maszyne wtp albo coś równie dobrego. Jeżeli chodzi o butterfly to najlepsza opcja to sprzedać odrazu po zakupie amora i kupić widelec ROMED'a albo coś w podobie tyle że tańszy. Wychodzi na to samo, a masz rower w wadze ok 12kg, na dobrym osprzęcie i doskonale nadający się na ulice. Porównując na targach w 2009 roku rowerki tkj prodigy jakiśtam czerwony, butterfly (którego widze na codzień) i jakieś tam ns, wszystkie mają jedną wadę... jest za mało pancerza od h-ca, przez co wszelkiego rodzaju barspiny itp nie przejdą. co wiąże się z wymianą przy zakupie pancerza , najlepiej na beztarciowy z bmxforever w cenie ok 34pln. (na sucho zwijasz taki pancerz w 4 lub 5 kółek i linka dalej chodzi bez oporu... MAGIA:)
Browing Napisano 13 Stycznia 2010 Autor Napisano 13 Stycznia 2010 Dzięki za odpowiedź. ;] Widziałem też NS Metropolis 2 09 w rowerowy.com, 2200zł. Jest tam Marcok DJ3. Czy do dirtu ten Duro z Butterfly`a będzie dobry? Metropolis byłby lepszym wyborem niż Butterfly? I takie pytanie, w dircie też śmigają na sztywnych widelcach? Z naszych rozmów wynika, że kolega chce pójść bardziej w dirt.
Szatanisko69 Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 Siemanko. Ns'a już niestety w rowerowym nie ma a szkoda bo to by była dobra opcja. Kwestią upodobań jest to czy jeździ się na sztywniaku czy z amorem. Moi znajomi jeżdżą na romed'ach i nie narzekają. Duro jak najbardziej się nadaje na początki jazdy. Dla mnie raczej sztywny widelec to lepsze rozwiązanie. Ale na początek duro będzie spoko, jak kolega popełni kilka błędów to najwyżej pęknie a nie jest drogi więc nie żal . Butterfly ma korbę truvativ ruktion, co moim zdaniem lepiej wytrzyma drt niż średni model salta.
Browing Napisano 14 Stycznia 2010 Autor Napisano 14 Stycznia 2010 Niestety. ;/ Zainteresowany boi się że generalnie coś się zniszczy z ośkami 10/14mm, to jest uzasadnione? Bo mi wydaje się że nie, szczególnie przy początkach. ;] Kolorki ładne w Butter moim zdaniem. Mówisz, że butterfly`a widzisz na codzień, wiesz jak się sprawdza w eksploatacji?
Szatanisko69 Napisano 14 Stycznia 2010 Napisano 14 Stycznia 2010 Hehehehe. Moim zdaniem nie ma powodu do obaw. Oś tył 14mm i przód 10mm, to klasyczne rozwiązanie stosowane od dłuższego czasu w rowerach xtrm. Nie latałem nań. Opinie ludzi, którzy z niego korzystają są w 100% pozytywne. Prosta solidna konstrukcja nastawiona na początkującego kata. Kolory niesamowite w realu, dla mnie najlepiej wygląda biel/czerń i violecik. Dobra geometria, łatwo wchodzi na manuala i jest dość zwarty, co przy szerokiej kierze truvativa daje dobre efekty w powietrzu ( opinia użytkowników ).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.