Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] spowalniają

BuyBike

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam w rowerze hamulec tarczowy promax zamocowany w przednim kole. Jest to hamulec mechaniczny. Bardzo słabo hamuje, można powiedzieć, że tylko spowalnia rower. Co zrobić, żeby zaczął porządnie hamować? Wymienić klocki? tarczę?

pytanie czy jest prawidłowo wyregulowany, czy klocki lub tarcza nie są "wykąpane" w oleju

jak długo go posiadasz oraz czy od początku hamuje słabo, a może od jakiegoś czasu? jak od niedawana to w jakich okolicznościach przestał działać

• Mod Team

Co zrobić, żeby zaczął porządnie hamować? Wymienić klocki? tarczę?

Proponuje wymienic hamulec na jakiś co hamuje np avida bb5/7. Klocki tez mozesz sprobowac, np cool stop ale one kosztujaa tyle to ten cały hamulec razem z kołem wiec chyba sie nie oplaca :)

Przede wszystkim - czy masz czystą tarczę, klocki? Nie dotykałeś jej palcami? Niczym nie zalałeś?

(można by profilaktycznie wymyć... tarczę w "ludwiku" (lub benzynie ekstrakcyjnej, są różne teorie). Klocki proponuję wypalić (niektórzy mówią że w piekarniku, ja tam je wsadziłem do nakrętki z benzyną i podpaliłem), po czym trochę przetrzeć papierem ciernym).

Druga sprawa to sam hamulec tarczowe promaxy to tylko imitacje hamulca, wątpie żeby kiedyś działały porządnie. Oczywiście, spróbować wyregulować/wymyć nie zaszkodzi... (im nic nie zaszkodzi)

Sprawdź jeszcze odległośc klocków od tarczy, może jest z byt duża? Producenci podają odległośc od tarczy klocków około 1-2mm jak się nie mylę, u mnie taki problem był w moich tarczówkach na początku, że klocki były zbyt daleko od tarczy, po dokładnym ustawieniu/wyregulowaniu chodziły bardzo dobrze - Tektro IO.

Posiadam w rowerze hamulec tarczowy promax zamocowany w przednim kole. Jest to hamulec mechaniczny. Bardzo słabo hamuje, można powiedzieć, że tylko spowalnia rower. Co zrobić, żeby zaczął porządnie hamować? Wymienić klocki? tarczę?

ten zacisk zawsze ci będzie słabo działać. zmień najszybciej na avida bb5/bb7.

• Mod Team

Może do linek dostał sie syf po jakimś błotku. Często tak dzieje się w przerzutkach. Jeżeli linki i pancerze nie są dość nowe to można i je wymienić. Oczywiście porady przedmówców są jak najbardziej ok :) pzdrower

Zasyfienie linek i pancerzy raczej nie spowoduje dużego spadku mocy za to moze uprzykrzyć życie podczas odbijania linki bo moze sie okazać ze owa niechce sie cofac.

Po pierwsze jak ktos wspominał sprawdzić jaka jest odległość klckow od tarczy. Ustaw klocki tak zeby oba delikatnie obcierały i wtedy hamuj, jak nie bedzie poprawy to chyba tylko wymiana. Jest oczywiscie kwestia zabrudzenia ale jak cały czas tak działało to wymiana.

Może sam zainteresowany teraz się wypowie...

A podsumowując:

-sprawdź czy tarcza nie jest ubrudzona jakimś smarowidłem

-sprawdź to samo z klockami

-zobacz odległość klocków od tarczy "na luzie" i ich zachowanie po naciśnięciu klamki do dechy (jeżeli nie będą wystarczająco przylegały do tarczy, podbierz trochę linki przy klamce lub zacisku).

Kiedyś (KIEDYŚ!) miałem przedni hampel tarczowy zooma i złego słowa o nim nie powiem - w turystyce terenowej sprawował się OK, ale to było kiedyś, kiedy jeszcze te hample miał jakiś sensowny projekt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...