shem Napisano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Pytanie z pozoru błahe, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Jak obliczyć rozstaw otworów w zębatce korby? Jak to zrobić w zębatce z 4 otworami, a jak w zębatce z 5 otworami? Co oznacza na przykład oznaczenie 110/74 mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 110mm / 74mm to są odległości między otworami, w tym przypadku jest 5 otworów. Dla otworów które są obok siebie przypada 74mm, a dla tych, co są jakby naprzeciwko to 110mm Weź linijkę i zmierz odległość między otworami: od środka otworu do środka otworu i wtedy powinno Ci wyjść: Dla dużej zębatki 104mm lub 94mm(rzadkość) Dla małej 64mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shem Napisano 7 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Dzięki. Rozwiałeś moje wątpliwości. Pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 7 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Dla otworów które są obok siebie przypada 74mm, a dla tych, co są jakby naprzeciwko to 110mm Nie wydaje mi się. Większy wymiar to rozstaw otworów dużej/średniej zębatki, mniejszy małej. Mierzy się to po przekątnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Tu macie co do 4, a co do 5 kllnTToOn ma racje. BCD 64 BCD 104 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BuyBike Napisano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 110 to chyba średnica koła przecinającego środki otworów, 74 to odległość między sąsiadującymi otworami. Pozdrawiam ALBO : Z angielskiego BCD (bolt circle diameter) 110/74 oznacza średnicę 110mm dla zębatki środkowej i zewnętrznej a 74mm średnicę dla zębatki wewnętrznej (najmniejszej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1986 Napisano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Krótko i na temat, zapomnieliście już o Sheldonie Brown??? http://www.sheldonbrown.com/gloss_bo-z.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gms Napisano 12 Marca 2011 Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 pytanie zasadnicze dlaczego BCD dla blatu shimano SG b-53 mam 122? gdzie przez producenta podawany jest 130 i czy nie będę miał problemu przy montażu na tej korbie http://allegro.pl/show_item.php?item=1491668785 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mickey1502 Napisano 25 Maja 2011 Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Ponieważ przymierzam się do wymiany napędu również mam problem. Posiadam korbę Tiagra FC-4503 (50-39-30) i zdjąłem blat w celu zmierzenia rozstawu otworów, licząc według zamieszczonego obrazka BCD wynosi 127mm (środek-środek), z tego co mi wiadomo nigdzie z takim rozstawem się nie spotkałem, licząc od środka do końca otworu wychodzi ok 130mm. Ktoś jest mi wstanie powiedzieć lub wyjaśnić moje wątpliwości? Ewentualnie jakieś dane techniczne tego typu korby? jeszcze jedno pytanie: istnieje możliwość zamontowania blatu z 52 zębami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mickey1502 Napisano 25 Maja 2011 Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Po dokładnych pomiarach w domu wyszło jednak BCD 124mm od środka do środka otworu. Sąsiadujące 77mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soina Napisano 29 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Witam, dołączam sie do pytania...kupiłem rower torowy z piasta Stronglight 48T i ten blat jest troszke za duzy, pragne go zmienic...na korbie jest napisane dokładnie tak 165mm i 14x125....i nie wiem...mam korbe rozkładana shimano exage, i blat 42T nie pasuje....powiedzcie mi czy uda mi sie dopasować do mojej torowej korby jakas zebatke? bo chyba te 125mm to rozstaw?? jesli ktos posiada wiedze na ten temat, bede wdzieczny: ))) pozdrawiam świeżak! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 30 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Zaden z tych podanych rozmiarow nie dotyczy rozstawu mocowania zebatki. 165mm to dlugosc ramion korby; 14x125 to wymiary gwintu mocowania pedalow. Zobacz do tego tematu, bedziesz mogl sam "obliczyc" bcd dla Twojej korby: http://www.forumrowerowe.org/topic/62379-zebatki-korby-jak-obliczyc-rozstaw-otworow/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.