Skocz do zawartości

[zębatki korby] jak obliczyć rozstaw otworów?

shem

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie z pozoru błahe, ale nie wiem jak się do tego zabrać.

Jak obliczyć rozstaw otworów w zębatce korby?

Jak to zrobić w zębatce z 4 otworami, a jak w zębatce z 5 otworami?

Co oznacza na przykład oznaczenie 110/74 mm?

110mm / 74mm to są odległości między otworami, w tym przypadku jest 5 otworów. Dla otworów które są obok siebie przypada 74mm, a dla tych, co są jakby naprzeciwko to 110mm :D

Weź linijkę i zmierz odległość między otworami: od środka otworu do środka otworu :P i wtedy powinno Ci wyjść: Dla dużej zębatki 104mm lub 94mm(rzadkość) Dla małej 64mm :D

• Mod Team

Dla otworów które są obok siebie przypada 74mm, a dla tych, co są jakby naprzeciwko to 110mm :wallbash:

Nie wydaje mi się. Większy wymiar to rozstaw otworów dużej/średniej zębatki, mniejszy małej. Mierzy się to po przekątnej.

110 to chyba średnica koła przecinającego środki otworów, 74 to odległość między sąsiadującymi otworami. Pozdrawiam

ALBO : Z angielskiego BCD (bolt circle diameter) 110/74 oznacza średnicę 110mm dla zębatki środkowej i zewnętrznej a 74mm średnicę dla zębatki wewnętrznej (najmniejszej).

• 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...

Ponieważ przymierzam się do wymiany napędu również mam problem. Posiadam korbę Tiagra FC-4503 (50-39-30) i zdjąłem blat w celu zmierzenia rozstawu otworów, licząc według zamieszczonego obrazka BCD wynosi 127mm (środek-środek), z tego co mi wiadomo nigdzie z takim rozstawem się nie spotkałem, licząc od środka do końca otworu wychodzi ok 130mm. Ktoś jest mi wstanie powiedzieć lub wyjaśnić moje wątpliwości? Ewentualnie jakieś dane techniczne tego typu korby? jeszcze jedno pytanie: istnieje możliwość zamontowania blatu z 52 zębami?

• 2 miesiące temu...

Witam, dołączam sie do pytania...kupiłem rower torowy z piasta Stronglight 48T i ten blat jest troszke za duzy, pragne go zmienic...na korbie jest napisane dokładnie tak 165mm i 14x125....i nie wiem...mam korbe rozkładana shimano exage, i blat 42T nie pasuje....powiedzcie mi czy uda mi sie dopasować do mojej torowej korby jakas zebatke? bo chyba te 125mm to rozstaw?? jesli ktos posiada wiedze na ten temat, bede wdzieczny: ))) pozdrawiam świeżak!:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...