Skocz do zawartości

[Rower]MBT 500zł

Jarek7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

Szykuję się do zakupu jakiegoś rowerku MBT tak do 500zł.

Wiem że za taką kwotę nie kupię jakiegoś bardzo dobrego roweru co mi wytrzyma na 5 lat,ale takiego co by mi wystarczył na dobre pół roku.

Widziałem w różnych sklepach takie rowerki,niby wszystko Shimano a rama cienka jak drut ;)

Czekam na wasze propozycje :]

Pzdr.

• Mod Team
Napisano

W tej cenie lepiej juz rozgladac sie za czymś uzywanym. np GIANT albo niby A2

Ten krosik całkiem fajny nawet. z tyłu ma bardzo unikalny wrecz juz zabtkowy STX RC prawie niezniszczalną przerzutke ;) pisze ze rama nowa i amor tez. mysle ze warto

Napisano

Witajcie

Szykuję się do zakupu jakiegoś rowerku MBT tak do 500zł.

Wiem że za taką kwotę nie kupię jakiegoś bardzo dobrego roweru co mi wytrzyma na 5 lat,ale takiego co by mi wystarczył na dobre pół roku.

Widziałem w różnych sklepach takie rowerki,niby wszystko Shimano a rama cienka jak drut :)

Czekam na wasze propozycje :]

Pzdr.

Żaden rower nie wytrzyma ci 5 lat w całości...jak coś to rama ewentualnie jeśli będzie to mocna rama a nie z puszek po piwie ;)

Za 500zł to możesz dorwać coś używanego ale wątpię czy znajdziesz na dobrym amorku typu Rock Shox Judy C ...Ja kupiłem swój używany za 640zł i jestem z niego do dziś zadowolony no szczerze jako rower w terenie spisuje się dobrze. A do 500zł to możesz sobie kupić TescoWoza...od 600-800zł możesz wychaczyć jakiś w miarę dogodny rowerek. W moim jest cienka jest rama i co z tego ?? jak jest na mocnej konstrukcji CrMo która nie jedną aluminiową przetrwała :rolleyes: Na allegro do 500zł to możesz kupić atrapy rowerów "mtb" ;)

Napisano

500 zł na rower MTB to strasznie mało ;)

przeczytaj sobie ten topic http://www.forumrowerowe.org/topic/27903-makrokesz-ostreenie-przed-zakupem-zbyt-taniego-roweru/

by się ustrzec przed wyrzuceniem pieniędzy w błoto. ;)

za te pieniądze szukał bym roweru używanego, albo dokładnie oglądałbym rowery z marketów by nie wtopić kasy. :rolleyes: tam czasem można coś rozsądnego trafić za takie pieniądze jakie posiadasz.

na co należy zwracać uwagę-> żadnych ale to żadnych ekstrawagancji jak:

->hamulce tarczowe, sorry ale przyzwoite tarczówki kosztują tyle ile ty masz na cały rower. dlatego na wstępie je omijaj

->pełna amortyzacja, ten punkt rozbiję na dwa amortyzacja tylnego koła, były o tym całe elaboraty, uwierz na słowo za te pieniądze NIE KUPISZ rozsądnego fula.

amortyzator z przodu - tego chyba nie unikniesz ponieważ amor firmy ZOOM kosztuje tyle ile sztywny widelec,

->klamki i dźwignie hamulców - zwróć uwagę by były aluminiowe. jeśli tworzywo - odpuść sobie.

->osprzęt shimano tourney z serii TX jest tak tanie że pewnie rower będzie w to wyposażony dobrze by było gdyby tylna przerzutka była shimano TY 18 lub 21 - dlatego, że mimo badziewnego wyglądu dział sprawniej i jest mniej awaryjna niż seria TX

->pedały dobrze by były metalowe ale w razie jakby co to koszt wymiany jakieś 20-30 zł za coś co się nadaje

-> rama zwróć uwagę na jakość wykonania, sprawdź spawy, czy jest prosta za wiele od niej wymagać nie możesz.

Napisano

Dzięki wielkie za odpowiedzi :D

Teraz już wiem co to jest makrokesz :/ Mój dalszy kolega ma taki rower jakies firmy Max,full naklejek na rowerze,grube koła,amorki przód i tył,tarczówki a 1km to jest wyczyn przejechac.

Ale wracajac do tematu..wybrałem sobie trzy rowery i proszę,napiszcie który będzie najlepszy :D

http://allegro.pl/item875368833_rower_gorski_delta_dynamic_301_shimano_wys_0zl.html

http://allegro.pl/item873160044_rower_nitro_mtb_26_shimano_amortyzatory_sklep_lodz.html

http://allegro.pl/item874267419_fuji_boulevard_alu_sr_suntur_shimano_26.html

Napisano

Skoro już wiesz co to makrokesz, to dla czego rozważasz kupno takiego padła jak to nitro czy delta? Sensowny wydaje się tylko Fuji. Deltę niestety kiedyś miałem... i wróciłem do starego grata na stalowej ramie ze sztywniakiem(i tak się lepiej jeździło). Tego nitro to nawet nie będę komentował.

Napisano

Wg mnie Delta jest dobra,poza tym jak już miałbym kupować z tych trzech wyżej wymienionych linków to bym wybierał Delte bo dają 2lata gwarancji.

Jak macie jakieś inne propozycje do piszcie :D

Wg mnie Delta jest dobra,poza tym jak już miałbym kupować z tych trzech wyżej wymienionych linków to bym wybierał Delte bo dają 2lata gwarancji.

Jak macie jakieś inne propozycje do piszcie :D

Tutaj macie opis tej Delty

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-delta-dynamic-301-2009.html

co myslicie o tym?

• Mod Team
Napisano

Ty chyba nie jestes powazny ?? Bierzesz bo napisali 2 lata gwarancji ?? Wiesz jak ciezko jest uwzglednic gwarancje na cokolwiek innego niz peknieta rama ??

Pozatym amoniak wyraznie napisał czego unikać a ty dokładnie to zaproponowałeś ... :wallbash: to są sh*ty i tyle. Miałem delte i wazyła tyle co czołg nie mowiąc o podzespołach ... Ten Fujii jak sie przyjzec to amor suntoura ma sprezyny na wierzchu a powinien mieć jeszcze gumy. Wzóże mu szybką smerć.

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-delta-dynamic-301-2009.html

Wolne zarty ponad 700 zł i tylko 6 biegów z tyłu ? Toż to kpina za ta cene mozna noweg Hexagona kupić

Napisano

Tak jest, 2 lata gwarancji, która obejmuje chyba tylko implozję ramy...

Delta to kaszana i tyle. Pseudo tarczówki, które nijak nie chcą hamować.

Najlepszym wyborem byłby pseudo A2 którego podał Puklus. Amor to XCR, także już całkiem przyzwoicie działa w porównaniu do zoomortyzatorów. I w miarę lekka rama alu. Ta delta jest stalowa... Ja bym się nie zastanawiał.

Ale twoja forsa, kupisz co chcesz.

Napisano

Za te pieniądze to tylko używka. Będzie Ci lepiej działać jak te nowe pseudo rowery, uwierz w to. A jak myślisz, że jeżeli przerzutka nie będzie działać i zrobią Ci to na gwarancji to gratuluję dobrego humoru. Mieszkasz w Łodzi, duże miasto - proponuję wydrukować sobie zdjęcia tych rowerków wraz ze specyfikacją i przejść się po serwisach rowerowych co oni o tym sądzą. Gwarantuje, że w większości nie chcieli by ich nawet przyjąć na regulację, choćbyś płacił więcej niż za markowe rowery. A dlaczego?? Bo tego się nie da naprawić i nikt tego nie zmieni.

Napisano

Dzięki wielkie za odpowiedzi :(

Teraz już wiem co to jest makrokesz :/ Mój dalszy kolega ma taki rower jakies firmy Max,full naklejek na rowerze,grube koła,amorki przód i tył,tarczówki a 1km to jest wyczyn przejechac.

Ale wracajac do tematu..wybrałem sobie trzy rowery i proszę,napiszcie który będzie najlepszy :)

http://allegro.pl/item875368833_rower_gorski_delta_dynamic_301_shimano_wys_0zl.html

http://allegro.pl/item873160044_rower_nitro_mtb_26_shimano_amortyzatory_sklep_lodz.html

http://allegro.pl/item874267419_fuji_boulevard_alu_sr_suntur_shimano_26.html

Z tego co podałeś najsensowniejszy wydaje się FUJI , kumpel miał Fuji nie narzekał :wallbash:

Popytaj się u siebie w miejscowości itp. o Jakieś używki sprawdź ogumienie...stan kół , ramy , hamulców. Nie wymyślaj lepiej żadnych Dynamic itp... :P Jak kupowałem używkę to przyjechałem po odbiór osobisty w ciemno bym nie brał nawet jak piszę że stan dobry itp. :P

Jak ci zależy koniecznie na rowerze do 500zł możesz rozważyć jeszcze taką aukcję :

http://www.swistak.pl/a5229197,ROWER-WHEELER-1800-ZX-POZNAN.html

Rama wydaje się być w stanie dobry nie wiem jak reszta popytaj o zdjęcia...

Napisano

No spoko, dzięki za pomoc :] Ale nadal tego nie rozumiem..chyba przeciez bedzie lepszy rower nowy,nieuzywany niz uzywka.Jaka jest rożnica,jesli wybiorę Deltę a nie Fuji ? Piszecie że Fuji jest lepsza od Delty..no ale przeciez jak bym kupił Deltę to co złego w tym będzie ??Przecież kierownica nie przełamie się na pół czy rama...Przeciez ta Delta to nie jest juz taki makrokersz,dobre ma przeciez podzespoły.

Kiedyś jezdziłem na jakimś składanym góralu,kierownica troche w rdzy :wallbash: przezutka jakas tam stara byla ale sprezyna dobrze odbijala i jakos na tamtym rowerku pojedzilem dobre 2 lata a jedzilem po jakis górkach,wybojach i jakoś nie złamała mi sie rama ani kierownica.Najwyżej co mi w tamtym rowerze to sie popsuły manetki,pedały,łańcuch błotniki.

• Mod Team
Napisano

Gwarantuje, że w większości nie chcieli by ich nawet przyjąć na regulację, choćbyś płacił więcej niż za markowe rowery. A dlaczego?? Bo tego się nie da naprawić i nikt tego nie zmieni.

Świete słowa miałem magnum - regulacja hamulców V mission imposible, regulacja przerzutek podobnie :wallbash:

Napisano

No spoko, dzięki za pomoc :] Ale nadal tego nie rozumiem..chyba przeciez bedzie lepszy rower nowy,nieuzywany niz uzywka.Jaka jest rożnica,jesli wybiorę Deltę a nie Fuji ? Piszecie że Fuji jest lepsza od Delty..no ale przeciez jak bym kupił Deltę to co złego w tym będzie ??Przecież kierownica nie przełamie się na pół czy rama...Przeciez ta Delta to nie jest juz taki makrokersz,dobre ma przeciez podzespoły.

Kiedyś jezdziłem na jakimś składanym góralu,kierownica troche w rdzy :wallbash: przezutka jakas tam stara byla ale sprezyna dobrze odbijala i jakos na tamtym rowerku pojedzilem dobre 2 lata a jedzilem po jakis górkach,wybojach.

No właśnie nie, lepsza w tym wypadku będzie używka. Ta Delta ma "hamulec tarczowy', który będzie przyprawiał potencjalnego właściciela o skołatanie nerwów i migotanie przedsionków. Jak masz możliwość przejechania się takim używanym rowerem (jak te z linków wyżej) to polecam spróbować. A potem wsiąść na taką, dajmy na to, roczną Delte (lub cusik w tym stylu) Różnica będzie kolosalna i odczuwalna naprawdę dla każdego, nie tylko takich szajbusów jak my tutaj, ale nawet dla laika.

Napisano

W tej kwocie jak koledzy piszą używka, albo dozbieraj do 800zł i kup cos nowego, rower za tą cene pojeździ na początku, potem już nic nie będzie chdzić tak jak był nowy, chocbyś przy nim dłubał i dłubał :)

• Mod Team
Napisano

Słuchaj Jarek było by tak jak mówisz jezeli rower był by na podzespołach no nadających sie do czegokolwiek. Myslisz czemu czasem jedno koło kosztuje tyle co cały rower albo sam hamulec tyle kosztuje ??

W takich "Deltach" i innych wynalazkach nie masz jakichś firmowych rzeczy tylko kongobongo niewiadomo co. WIem co mowie bo mialem rower za 470 zł :) Przerzutke miał "Sun Run" luz roboczy nowej był wiekszy niz niejednej po kilku tysiącach kilometrów i nie dało jej sie ustawić bo ona se latała jak se chciała. Hamulce plastikowe prawie gumowe. Rama ciezka miekka, ... w ogole padaczka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...