Skocz do zawartości

[CRC] jak zamawiać

Guerreiro

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dokładnie wygląda procedura przy kupowaniu czegoś na CRC z Polski? Pytałem się w banku o przelewy, to ponoć jest problem przy funtach - najlepiej jest robić w euro, ale to też będzie trochę kosztować. Może mi ktoś dokładnie napis jak najlepiej tam coś kupować? Planuje zamówienie ponad 100 funtów, więc wysyłka powinna być darmowa - tyle już wiem :down:

zerknij na polska wersje tej strony i wszystko bedziesz wiedzial

zero wplat, kosztow itp

Powtorze sie jeszcze raz, zalozenie konta w paypalu free, powiazujesz je tylko z jakims zrodlem finansowania, konto bankowe, karta kredytowa, i tyle. Dokonujesz zakupu w CRC strona przenosi cie do twojego paypala akceptujesz transakcje, i kasa jest pobrana z twojego zrodla fianansowania, i czekasz na przesylke amen.

Możesz zrobić przelew międzynarodowy ze zwykłego konta bankowego-tak jak ja kiedyś i zabulić prowizji, przewalutowań i nie wiem jeszcze czego za około 50zł...

PayPal chyba wyjdzie Cię najtaniej :laugh:

Ech żebym o tym wcześniej wiedział ...

Najlepiej zapłacić kartą płatniczą - w porównaniu z kosztami przelewu międzynarodowego wyjdzie ci taniej.

Platnosc karta jest NAJDROZSZA z mozliwych drog, moze sie zdarzyc ze koszt obslugi transakcji przekroczy znaczna kwote w tym nawet koszt zakupu za 100f.

Otoz gdy placimy karta, przelew niekoniecznie leci najkrotsza droga, niekoniecznie przez 1 bank. Jesli sie tak zdarzy, kazdy bank po drodze zbiera znana tylko dla niego kwote, w dodatku beda przewalutowania kazdego banku!

I w ten sposob, wysylajac kase z PL do UK, kase moze powedrowac najpierw do mongoli, potem do chin, kenii itd. itp.

Przy przelewie jesli mamy dokladne namiary na bank zleceniodawcy, placimy jedynie koszt przelewu zagranicznego + komunikat swift. Koszta zalezne od banku.

Mbank dla przykladu 20zl przelew + 5zl komunikat swift - oplata stala.

Sorcerer coś ci się pomieszało...

W przypadku przelewu międzynarodowego masz często kilka banków pośredniczących - i to one pobierają swoje prowizje, w takim przypadku o ile sklep zastrzega sobie "wszystkie koszty transferu ponosi kupujący" możesz się zdziwić i spotka cię konieczność dopłaty np. 15 euro + następny przelew, lub jeśli zaznaczysz opcje "wszystkie koszty ponosi nadawca" po jakimś czasie M-bank ściągnie ci z konta prowizje baku pośredniczącego.

W przypadku płatności kartą płatniczą / kredytową - płatność jest przekazywana do centrum rozliczeniowego Visa / MasterCard które dokonuje wymiany waluty lokalnej na walutę w której obsługiwana jest twoja karta i tą kwota obciążana jest karta (w euro lub w dolarach) twój bank obciąża twoją kartę zależnie od typu rachunku w euro/dolarach lub dokonuje przewalutowania na złotówki.

Sorcerer coś ci się pomieszało...

W przypadku przelewu międzynarodowego masz często kilka banków pośredniczących - i to one pobierają swoje prowizje, w takim przypadku o ile sklep zastrzega sobie "wszystkie koszty transferu ponosi kupujący" możesz się zdziwić i spotka cię konieczność dopłaty np. 15 euro + następny przelew, lub jeśli zaznaczysz opcje "wszystkie koszty ponosi nadawca" po jakimś czasie M-bank ściągnie ci z konta prowizje baku pośredniczącego.

W przypadku płatności kartą płatniczą / kredytową - płatność jest przekazywana do centrum rozliczeniowego Visa / MasterCard które dokonuje wymiany waluty lokalnej na walutę w której obsługiwana jest twoja karta i tą kwota obciążana jest karta (w euro lub w dolarach) twój bank obciąża twoją kartę zależnie od typu rachunku w euro/dolarach lub dokonuje przewalutowania na złotówki.

Nic mnie sie nie pomieszalo, wszystko jest zalezne od twojego banku.

Do niedawna Mbank pobieral prowizje swoja + bankow po drodze. Od niedawna jest tylko i wylacznie prowizja mbanku. W kazdym banku jest inaczej. A nawet jesli w danym banku jest prowizja + prowizja 'po drodze' to wystarczy podac dokladne dane banku docelowego i pieniadze trafia na pewno bezposrednio, badz wystarczy dowiedziec sie w banku czy bank jest na liscie bezposrednich platnikow.

Co do platnosci karta (tutaj znowu przyklad Mbank)

Walutą rozliczeniową karty kredytowej w mBanku jest EURO. Dokonując transakcji w UK w pierwszej kolejności nastąpi przewalutowanie z FUNT'a na EURO – przewalutowanie zostanie wykonane przez Visę i pobrana zostanie z tego tytułu opłata w wysokości 2% wartości transakcji. Następnie mBank przewalutuje Euro na PLN po kursie sprzedaży waluty z dnia rozliczenia transakcji.

I kto powiedzial ze jest pieknie :P

Paypal tylko i wylacznie ale ja jestem leniem i wole zrobic przelew :P

Zapomniałeś o e-kartach w mBanku :P

Są rozliczane w funtach / euro / dolarach w zależności od typu.

Tylko ze ekarta jest platna, w dodatku i tak trzeba przewalutowac. Bo visa rozlicza sie w euro, CRC w funtach (?)tylko(?), fakt mniejszy koszt przewalutowania bo tylko raz.

Ile mniej więcej powinno mi wyjść za PayPal jak zamówienie będzie na 120-130 funtów? Mam znajomego w UK, więc może to taniej by wyszło. Tylko i tak pozostał by problem przelania mu pieniędzy na konto. Planowałbym od czasu do czasu coś tam kupić (lub w innym sklepie w UK), więc zależy mi aby na przyszłość odbywało się to w najlepszy sposób.

https://www.paypal.com/us/cgi-bin/webscr?cmd=_convert-currency-generic, kalkulator walutowy, wpisuje się najpierw kwotę w zł, w drugim oknie kwotę w obcej walucie i naciskamy "oblicz". Kwotę w złotówkach należy podzielić przez wynik, który nam wyskoczył po obliczeniu i mamy aktualny kurs w paypalu. Jeżeli zrobimy odwrotnie, czyli podamy w pierwszym okienku kwotę w funtach a w drugim kwotę w pln, to wyjdzie nam kurs kupna. A jak wiemy przewalutowanie odbywa się po kursie sprzedaży. Oczywiście do tych obliczeń musimy być zalogowani w systemie. Paypal za użytkowanie nie pobiera od nas żadnych prowizji, jedynie kursy są czasem wyższe.

• 1 rok później...

Mam pytanie. Posiadam konto w PL banku z GBP. Mam na nim funty. Czy w takim przypadku zapłacić via paypal (mogę przelać tam funty na zakupy do CRC?) czy lepiej przez bank?

edit: jeszcze jedna kwestia. zgodność nazwisk. bo konta nie posiadam ja a rodzice :P jednak PP założyłbym na siebie. Da się to jakoś załatwić? Czy najlepiej, żebym przelał swoje PLN na PP i stracił na wymianie waluty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...