Guerreiro Napisano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Jak dokładnie wygląda procedura przy kupowaniu czegoś na CRC z Polski? Pytałem się w banku o przelewy, to ponoć jest problem przy funtach - najlepiej jest robić w euro, ale to też będzie trochę kosztować. Może mi ktoś dokładnie napis jak najlepiej tam coś kupować? Planuje zamówienie ponad 100 funtów, więc wysyłka powinna być darmowa - tyle już wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Najlepiej zapłacić kartą płatniczą lub paypalem - w porównaniu z kosztami przelewu międzynarodowego wyjdzie ci taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guerreiro Napisano 6 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 A jak to wygląda z wysyłką? Przelew w europie jest chyba tańszy niż międzynarodowy, ale nie wiem jak to dokładnie jest. Mniej więcej tyle zapamiętałem z tego co mi powiedziano w banku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Przy tej kwocie zakladajac 2% kosztu przewalutowania placac przez paypala wyjdzie ci to ok 9zl, bazujac na moich transakcjach. Paypal poda ci koszt przed wykonaniem transakcji, jezeli bedzie wyzszy od przelewu bankowego to wiesz co wybrac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guerreiro Napisano 6 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Jak to jest z tym paypalem, zakłada się jakieś konto i wpłaca pieniądze? Nigdy nie korzystałem z tego typu rozwiązań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 zerknij na polska wersje tej strony i wszystko bedziesz wiedzial zero wplat, kosztow itp Powtorze sie jeszcze raz, zalozenie konta w paypalu free, powiazujesz je tylko z jakims zrodlem finansowania, konto bankowe, karta kredytowa, i tyle. Dokonujesz zakupu w CRC strona przenosi cie do twojego paypala akceptujesz transakcje, i kasa jest pobrana z twojego zrodla fianansowania, i czekasz na przesylke amen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipps Napisano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Możesz zrobić przelew międzynarodowy ze zwykłego konta bankowego-tak jak ja kiedyś i zabulić prowizji, przewalutowań i nie wiem jeszcze czego za około 50zł... PayPal chyba wyjdzie Cię najtaniej Ech żebym o tym wcześniej wiedział ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guerreiro Napisano 6 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Dzięki, nawet nie wiedziałem, że paypal jest już tak łatwo dostępny w Polsce ;)Zawsze myślałem, że to głównie w USA działa i ewentualnie zachodniej europie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Najlepiej zapłacić kartą płatniczą - w porównaniu z kosztami przelewu międzynarodowego wyjdzie ci taniej. Platnosc karta jest NAJDROZSZA z mozliwych drog, moze sie zdarzyc ze koszt obslugi transakcji przekroczy znaczna kwote w tym nawet koszt zakupu za 100f. Otoz gdy placimy karta, przelew niekoniecznie leci najkrotsza droga, niekoniecznie przez 1 bank. Jesli sie tak zdarzy, kazdy bank po drodze zbiera znana tylko dla niego kwote, w dodatku beda przewalutowania kazdego banku! I w ten sposob, wysylajac kase z PL do UK, kase moze powedrowac najpierw do mongoli, potem do chin, kenii itd. itp. Przy przelewie jesli mamy dokladne namiary na bank zleceniodawcy, placimy jedynie koszt przelewu zagranicznego + komunikat swift. Koszta zalezne od banku. Mbank dla przykladu 20zl przelew + 5zl komunikat swift - oplata stala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Sorcerer coś ci się pomieszało... W przypadku przelewu międzynarodowego masz często kilka banków pośredniczących - i to one pobierają swoje prowizje, w takim przypadku o ile sklep zastrzega sobie "wszystkie koszty transferu ponosi kupujący" możesz się zdziwić i spotka cię konieczność dopłaty np. 15 euro + następny przelew, lub jeśli zaznaczysz opcje "wszystkie koszty ponosi nadawca" po jakimś czasie M-bank ściągnie ci z konta prowizje baku pośredniczącego. W przypadku płatności kartą płatniczą / kredytową - płatność jest przekazywana do centrum rozliczeniowego Visa / MasterCard które dokonuje wymiany waluty lokalnej na walutę w której obsługiwana jest twoja karta i tą kwota obciążana jest karta (w euro lub w dolarach) twój bank obciąża twoją kartę zależnie od typu rachunku w euro/dolarach lub dokonuje przewalutowania na złotówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 A ile za taki przelew "międzynarodowy" może sobie policzyć Poczta Polska ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Ludziska darujcie sobie polskie banki poczte itp, przy tych kwotach jak nie masz cioci w uk, usa, plac przez payapl.... taniej sie nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Sorcerer coś ci się pomieszało... W przypadku przelewu międzynarodowego masz często kilka banków pośredniczących - i to one pobierają swoje prowizje, w takim przypadku o ile sklep zastrzega sobie "wszystkie koszty transferu ponosi kupujący" możesz się zdziwić i spotka cię konieczność dopłaty np. 15 euro + następny przelew, lub jeśli zaznaczysz opcje "wszystkie koszty ponosi nadawca" po jakimś czasie M-bank ściągnie ci z konta prowizje baku pośredniczącego. W przypadku płatności kartą płatniczą / kredytową - płatność jest przekazywana do centrum rozliczeniowego Visa / MasterCard które dokonuje wymiany waluty lokalnej na walutę w której obsługiwana jest twoja karta i tą kwota obciążana jest karta (w euro lub w dolarach) twój bank obciąża twoją kartę zależnie od typu rachunku w euro/dolarach lub dokonuje przewalutowania na złotówki. Nic mnie sie nie pomieszalo, wszystko jest zalezne od twojego banku. Do niedawna Mbank pobieral prowizje swoja + bankow po drodze. Od niedawna jest tylko i wylacznie prowizja mbanku. W kazdym banku jest inaczej. A nawet jesli w danym banku jest prowizja + prowizja 'po drodze' to wystarczy podac dokladne dane banku docelowego i pieniadze trafia na pewno bezposrednio, badz wystarczy dowiedziec sie w banku czy bank jest na liscie bezposrednich platnikow. Co do platnosci karta (tutaj znowu przyklad Mbank) Walutą rozliczeniową karty kredytowej w mBanku jest EURO. Dokonując transakcji w UK w pierwszej kolejności nastąpi przewalutowanie z FUNT'a na EURO – przewalutowanie zostanie wykonane przez Visę i pobrana zostanie z tego tytułu opłata w wysokości 2% wartości transakcji. Następnie mBank przewalutuje Euro na PLN po kursie sprzedaży waluty z dnia rozliczenia transakcji. I kto powiedzial ze jest pieknie Paypal tylko i wylacznie ale ja jestem leniem i wole zrobic przelew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gothic Napisano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Ludziska darujcie sobie polskie banki poczte itp, przy tych kwotach jak nie masz cioci w uk, usa, plac przez payapl.... taniej sie nie da. Święte słowa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Zapomniałeś o e-kartach w mBanku Są rozliczane w funtach / euro / dolarach w zależności od typu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Zapomniałeś o e-kartach w mBanku Są rozliczane w funtach / euro / dolarach w zależności od typu. Tylko ze ekarta jest platna, w dodatku i tak trzeba przewalutowac. Bo visa rozlicza sie w euro, CRC w funtach (?)tylko(?), fakt mniejszy koszt przewalutowania bo tylko raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guerreiro Napisano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Ile mniej więcej powinno mi wyjść za PayPal jak zamówienie będzie na 120-130 funtów? Mam znajomego w UK, więc może to taniej by wyszło. Tylko i tak pozostał by problem przelania mu pieniędzy na konto. Planowałbym od czasu do czasu coś tam kupić (lub w innym sklepie w UK), więc zależy mi aby na przyszłość odbywało się to w najlepszy sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Na to pytanie nikt ci dokladnie nie odpowie. Waluty sa przeliczane po kursie dnia. Przed przeslaniem kasy na paypalu masz podany kurs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guerreiro Napisano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Chodzi mi bardziej o same opłaty za paypal i jaki procent sobie naliczają za przewalutowanie Właściwie to nie chce tego przeliczać na złotówki tylko ile jeszcze funtów powinienem doliczyć do zamówienia (tak mniej więcej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
INsejn Napisano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 https://www.paypal.com/us/cgi-bin/webscr?cmd=_convert-currency-generic, kalkulator walutowy, wpisuje się najpierw kwotę w zł, w drugim oknie kwotę w obcej walucie i naciskamy "oblicz". Kwotę w złotówkach należy podzielić przez wynik, który nam wyskoczył po obliczeniu i mamy aktualny kurs w paypalu. Jeżeli zrobimy odwrotnie, czyli podamy w pierwszym okienku kwotę w funtach a w drugim kwotę w pln, to wyjdzie nam kurs kupna. A jak wiemy przewalutowanie odbywa się po kursie sprzedaży. Oczywiście do tych obliczeń musimy być zalogowani w systemie. Paypal za użytkowanie nie pobiera od nas żadnych prowizji, jedynie kursy są czasem wyższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dracozao Napisano 28 Września 2011 Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Mam pytanie. Posiadam konto w PL banku z GBP. Mam na nim funty. Czy w takim przypadku zapłacić via paypal (mogę przelać tam funty na zakupy do CRC?) czy lepiej przez bank? edit: jeszcze jedna kwestia. zgodność nazwisk. bo konta nie posiadam ja a rodzice jednak PP założyłbym na siebie. Da się to jakoś załatwić? Czy najlepiej, żebym przelał swoje PLN na PP i stracił na wymianie waluty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 29 Września 2011 Udostępnij Napisano 29 Września 2011 1. Nie możesz przelać na paypal funtów bo masz polskie konto i paypal w takim wypadku akceptuje tylko złotówki. 2. Dane muszą być takie same, załóż sobie jakieś konto młodzieżowe albo paypala na rodzica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.