turbotrail Napisano 5 Stycznia 2010 Napisano 5 Stycznia 2010 Witam oba widelce w podobnej cenie...Który wybrać? Z góry dzieki za odpowiedz
tobo Napisano 5 Stycznia 2010 Napisano 5 Stycznia 2010 a co, będziesz ewentualnie zjazdówką w maratonach startował? jeśli tak to 888 to idealny wybór.
turbotrail Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Napisano 5 Stycznia 2010 Witam..chcę poprostu ulepszyć troche swój sprzęt który tak prawde mówiąc jest sredni conajmniej..Na amortyzator moge wydać 2000-2500k Chciałbym aby był z górnej póły...Poczytałem troche posty na forum i doszedłem do wniosku że własnie Fox i Marzocchni to jest to co chciałbym mieć u siebie..Wyczynowo nie jezdze na rowerze,nie biore udziału w maratonach ale w sezonie praktycznie non stop sie na nim poruszam..W pełni pewnie nie wykorzystam mozliwości owych widelców ale tak jak wspomniałem chciałbym któregoś z nich miec u siebie..Dzięki za odpowiedz ..Pozdrawiam
turbotrail Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Napisano 5 Stycznia 2010 Boxxer rzeczywiście dobra opcja ...Najlepszy pod wzgledem cenowym a jakością nie odbiega od konkurencji..Czytam właśnie artykuł na jego temat...spox dzięki za propozycje..
Mod Team durnykot Napisano 5 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 5 Stycznia 2010 Wiesz, jakoś nie nadążam. Zastanawiasz się czy kupić Foxa lub 888 ? Czy może chcesz kupić Foxa i 888? Fox to amork do XC, który powinien pasować do ramy ,jaka widnieje w Twojej sygnaturze ( Trek 6500 disc). Marcok czy Boxxer to amory do DH ( dwupólkowe) ,które nieznacznie się róznią od Foxa.
turbotrail Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Napisano 5 Stycznia 2010 Słuszna uwaga..Założyłem wątek niebardzo (mimo przeglądania forum)wiedząc jaki amortyzator za podobne pieniądze do jakiej jazdy najlepiej sie nadaje i który będzie pasował do mojej ramy ..stąd pewne niescisłośi.Zagłębiłem się troszke bardziej w lekture o widelcach i na razie rzeczywiście chyba najbardziej by mi pasował fox..Nastepnym razem najpierw troche uzupełnie swoja wiedze a pozniej bede zadawał pytania..Pozdro
Ubotek Napisano 5 Stycznia 2010 Napisano 5 Stycznia 2010 Chłopie widzę, że nie masz w ogóle pojęcia o czym piszesz, albo robisz nas w konia... Najpierw poczytaj i zdecyduj się , bo z amortyzatorem około 200mm skoku rozwalisz tego treka szybciej niż się spodziewasz
turbotrail Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Napisano 5 Stycznia 2010 na razie jeszcze nic nie zmieniłem..Zacząłem sie interesować sprzętem rowerym wczoraj haha..Postanowiłem że do Treka 6500 disc zamontuje najlepszy i najdroższy jaki sie tylko da amortyzator do powiedzmy 2500 pln..Wszedłem na aukcje zobaczyłem jedne z droższych amortyzatorów i postanowiłem zasięgnć opini o nich.Słusznie ktoś napisał że nie wszystkie amortyzatory można zamontować w moim rowerze.Jednak wydaje mi sie że Fox 100 rlc będzie pasował i ze swoim prześwitem i ze wszystkim co ma do zaoferowania.Pózniej stopniowo pozmieniam wszystko,a na końcu zaopatrze się w jakąs rame lżejszą i bedzie ok.Zaczynam składanie od tyłu bo poprostu nie mam pieniędzy na rower za 25k...Teraz najważniejszą sprawa jest amortyzator ten fox wydaje mi sie że bedzie odpowiedni.Jest montowany w treku 8500 ma prześwit 100mm .Mysle że będzie ok.
DAMIAN24 Napisano 5 Stycznia 2010 Napisano 5 Stycznia 2010 Fox będzie ok. jest bardzo czuły, ma świetną jakość pracy no i nie nurkuje tak bardzo przy hamowaniu jak np. Marzocchi Możesz też rozważyć amortyzator innej firmy czyli Rock Shox Rebe ale moim zdaniem lepszy będzie Fox jeżeli szukasz komfortu i nie startujesz w maratonach.
netta1987 Napisano 5 Stycznia 2010 Napisano 5 Stycznia 2010 ja bym coś innego poradził zacznij składanie od ramy a przynajmniej wybierz jaką będziesz chciał bo możesz np. za krótko sterówkę przyciąć i nie będzie pasowała do nowej ramy i wtedy na fox będziesz 1000 do tyłu pewnie
turbotrail Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Napisano 5 Stycznia 2010 No spox..tylko ja rower już mam..chce na nim jeżdzić...Rama jest najdroższa i to długo pewnie potrwa zanim na nia sobie odłoże..Nie chce ramy za 2000k tylko naprawde jakąś porządną, karbonowa lekka.Teraz zmienie amortyzator,pożniej stopniowo osprzęt itd..Cały czas bede mógł korzystać z przyjemności jazdy.Rower który posiadam kupiłem 3 miesiące temu i w sumie jestem zadowolony.Miała to być podstawa do zmian..i jest.Małymi kroczkami dojde do tego co sobie założyłem , ale masz racje że trzeba mniej więcej wiedzieć jaki chce sie efekt uzyskać i zeby osprzęt który teraz zamierzam powoli kupować pasował do ramy która będzie ..kropką nad i..
tobo Napisano 5 Stycznia 2010 Napisano 5 Stycznia 2010 nie widze problemu by zaczynac od widelca, zwyczajnie mozna zostawic wiecej podkladek pod i nad mostkiem - oczywiscie nie 10 sztuk, bo takiej potrzeby raczej nie ma dziwi mnie natomiast ze widzac swoj rower i to jaki typ widelca w nim masz - z jedna korona - to amortyzator marcoka - 888 - nie wzbudzil twoich watpliwosci co do przydatnosci w takim rowerze jak twoj. co do zniszczenia ramy dwopolkowym widelcem - jesli styl jazdy pozostalby xc to nie widze poroblemu dlaczego taki widelec mialby zabic rame. problem pojawia sie wtedy gdy ma sie rower\rame do xc i zaczyna sie na niej wyprawiac akrobacje.
netta1987 Napisano 5 Stycznia 2010 Napisano 5 Stycznia 2010 rama taka jak moja jest do kupienia za około 3000zł czyli patrząc na twoje założenia by sie sprawdziła i nie była strasznie droga
tobo Napisano 5 Stycznia 2010 Napisano 5 Stycznia 2010 jesli rama jest sensowna, a trek to nie makroszit to jednak wg mnie lepiej zaczac od widelca.
turbotrail Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Napisano 5 Stycznia 2010 Tak jak wcześniej napisałem niebardzo do wczoraj wiedziałem co z czym sie je jezeli chodzi o amortyzatory i ogólnie sprzęt rowerowy.Amortyzatory dzieliłem na droższe i tańsze..Jeżeli droższy ..to lepszy haha nie interesowałem sie stroną techniczną..Zarejestrowałem sie na tym forum,pocztałem troche posty i doszedłem do wniosku że amortyzator który posiadam i zresztą cała reszta nie jest na takim poziomie jakiego bym oczekiwał.RockShox Tora 302 Solo Air .Postanowiłem coś zmienic.Wszedłem na allegro wyszukałem najdrozsze amortyzatory i poprostu zadałem pytanie.Dzięki Waszym odpowiedziom i sugestiom powoli zaczyna mi sie rozjasniac temat.Rower mam...1 sprawa to wymiana amortyzatora...juz rozgladam sie za ramą(ale to odległy czas)zanim ja sobie sprawie.Jezeli nie bedzie pasować do niej przycięty widelec..to go sprzedam poprostu razem z tym który teraz posiadam i będe miał na inny haha (kombinacja alpejska)Póki co na razie stać mnie na widelec i od tego zaczne...
Mod Team durnykot Napisano 5 Stycznia 2010 Mod Team Napisano 5 Stycznia 2010 Nie neguję sensu zakupu Foxa- zresztą jak inni przedmówcy. Nie neguję chęci modernizacji posiadanego roweru- idea jak najbardziej słuszna. Tylko zastanawia mnie fakt nad sensem zakupu jednego z droższych amorków do XC. Prywatnie posiadany budżet ( wspomniane 2500 ) podzieliłbym na pół- za jedną część amorek ( choćby wielbiona reba),a za drugą połowę inne rzeczy ( siodełko, koła, opony czy co tam chcesz). I summa summarum z przeciętnego roweru powstanie całkiem fajny rower.
turbotrail Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Napisano 5 Stycznia 2010 Może masz racje...Tak to jest jak sie nie ma pieniędzy na wszystko od razu.Chciałbym mieć tego Foxa bo to rzeczywiście dobry widelec...własnie dlatego chce go mieć...Jak zaczne zmieniać wszystko krok po krokczku..to ze starości umre a nie złoże dobrego roweru haha.Na początek chociaz jedną rzecz chciałbym mieć naprawde porządną..reszta może poczekać..A jeżeli chodzi o rame to podoba mi sie LAPIERRE CARBON PRO RACE 900 jest używana na allegro za 3.5k ale na razie odległa przyszłość..Dziekuje Wszystkim za uwagi..Mój plan powoli zaczyna sie krystalizowac...
Gość R3surrection Napisano 5 Stycznia 2010 Napisano 5 Stycznia 2010 mam na sprzedaż używanego foxa... przy tej klasie sprzętu nie warto dawać w okolicach 2000-2500 za nowego... takie moje skromne zdanie
turbotrail Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Napisano 5 Stycznia 2010 Fajnie ..i Twoją opinie bede miał na uwadze..Jednak jeżeli chodzi o kupno to wolałbym nowy widelec za okazyjną cene..np na aukcji.Wystaw swój na allegro i na pewno jeżeli cena bedzie atrakcyjna ktoś go kupi..Być może ja..Pozdro
tobo Napisano 5 Stycznia 2010 Napisano 5 Stycznia 2010 Nie neguję sensu zakupu Foxa- zresztą jak inni przedmówcy. Nie neguję chęci modernizacji posiadanego roweru- idea jak najbardziej słuszna. Tylko zastanawia mnie fakt nad sensem zakupu jednego z droższych amorków do XC. Prywatnie posiadany budżet ( wspomniane 2500 ) podzieliłbym na pół- za jedną część amorek ( choćby wielbiona reba),a za drugą połowę inne rzeczy ( siodełko, koła, opony czy co tam chcesz). I summa summarum z przeciętnego roweru powstanie całkiem fajny rower. .... i tu pojawia sie problem ktory jest bez konca rozgryzany na forum . problem ktory mozna rozwiazac majac tylko doswiadczenie w uzytkowaniu takiego sprzetu lub pytajac na forach takich jak np to moja odpowiedz: wybierajac miedzy foxem a reba rs'a zdecydowanie wolalbym foxa, nawet jesli musialbym do tego drugiego doplacic. druga kwestia to sens kupna w pelni nowego widelca za takie pieniadze, wydaje mi sie ze mozna znalezc rozniaste okazje, miec to co sie chce i zachowac w kieszeni czesc kasy.
turbotrail Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Napisano 5 Stycznia 2010 Zgadzam sie w 100%.Nie wiem jednak czy uzywany przyciety widelec będzie pasował do mojego roweru.Kupując nowy ze wszystkimi gadzetami i płyta mam 100% pewność że tak.. jest również zazwyczaj 3 letnią gwarancja niekiedy obowiązująca na terenie UE a nie w Stanach.Jest zima promocje w sklepach i różne wyprzedaże..czas jest..okazja sie trafi..
netta1987 Napisano 5 Stycznia 2010 Napisano 5 Stycznia 2010 jeśli chodzi o ramę to ja swego będę pewnie niedługo sprzedawał na części a rama jak chcesz może poczekać na ciebie jest to: Scott Scale35 z 2009 stan ramy bdb/idealny bo jest prawie nowa
turbotrail Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Napisano 5 Stycznia 2010 No rozumiem że wielu ludzi równiez ulepsza i modernizuje swoje biki ale tak jak wcześniej napisałem ..rama..to na razie sfera marzeń.Ta którą masz do sprzedania jest na pewno super Niestey nie mam na nia pieniędzy i nie wiem czy akurat taka by mi odpowiadała..Jest za wcześnie troche na podejmowanie wiążcych decyzji dotyczących ramy..Ale mimo wszystko dziękuje za zainteresowanie..W razie czego dam znać..
Schwefel Napisano 5 Stycznia 2010 Napisano 5 Stycznia 2010 co do zniszczenia ramy dwopolkowym widelcem - jesli styl jazdy pozostalby xc to nie widze poroblemu dlaczego taki widelec mialby zabic rame. problem pojawia sie wtedy gdy ma sie rower\rame do xc i zaczyna sie na niej wyprawiac akrobacje. Ty to piszesz na serio? Bo po kim jak po kim ale po Tobie nie spodziewałem się tak bzdurnej odpowiedzi...no chyba że za dwupółkę bierzesz Duro Triple 130mm. Każda inna dwupółka oderwie główkę w tym biku i będzie potrzebny do tego karkołomny zjazd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.