Skocz do zawartości

[siodełko] Męskie szerokie dla cięższego zawodnika

kipps

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio długo zastanawiam się nad zmianą siodełka. Przeczytałem wiele tematów i wiem, że jest to najbardziej indywidulany element roweru i nie ma gotowej recepty na nie.

Jest wiele siodełek dla szczupłych i lekkich zawodników, ale ja do takich nie należe... Więc prosiłbym Was o pomoc. Szczególnie tych o podobnych do mnie wymiarach, a nie 50kg szczupaczków :P

Jestem wysoki 187 cm i 92-95 kg wagi. Jeżdżę w spodenkach z wkładką, ale moje dotychczasowe piankowe Selle Bassano (150mm szerokie, bez dziury w środku) staje się uciążliwe tak po 40 km jazdy MTB XC... Czuję wyrażny dyskomfort w okolicy krocza ;/

Potrzebuję więc szerokiego siodełka (150-160mm szerokie bo mam szeroko rozstawione kości kulszowe), najlepiej z dziurą w środku. Kiedyś (jeszcze przed Selle Bassano) miałem szerokie w stylu tona żelu w środku (bez dziury), ale było dla mnie tragiczne. Doszedłem więc do wniosku że powinno być o w miarę sportowej charakterystyce, może z mniejszą ilością żelu. Kolor czarny, i raczej pół kilowy Brooks odpada.

Znalazłem Max Flite od Selle Italia:

http://centrumrowerowe.pl/08903105042/Selle_Italia-MAX_FLITE_GEL_FLOW_czarne/Produkt.aspx

ale szukając szerokiego w miarę sportowego naszła mnie myśl na damskie Selle Italia SLR Gel Flow Lady, bo szerokościowo podobne do Max Flite, a waga o wiele niższa (305g vs 240g real):

http://centrumrowerowe.pl/08903105060/Selle_Italia-SLR_LADY_GEL_FLOW_czarne/Produkt.aspx

Poza tym nie chcę doświadczyć zjawiska "tony żelu" (jakże źle mi się kojarzącego ;/ )po ewentualnym nabyciu Max Flite, więc dość poważnie myślę nad tą 2 propozycją...

Macie jakieś podpowiedzi, co do tych siodełek?

Czy sprawdzą się u cięższego zawodnika?

Chętnie rozpatrzę również Wasze propozycje :D

Proszę nie proponujcie San Marco SKN ze względu na jego szerokość... Bo przy mojej wadzę bym je chyba wgniótł :)

Napisano

Ja (kilka kilo temu) sprobowalem tego: Selle Italia XO Transam 314g i zrozumialem co to znaczy wygoda :rolleyes:. Z tym, ze wybralem swoje manualnie sposrod kilku egz. w sklepie (wymacalem najmieksze bo kazde bylo troche inne. Jest skorzane wiec trzeba je troche bardziej pielegnowac. Drugie, ktore lubie to Fi'zik Nisene Sport 320g to nie wymaga wielkiej troski.

Na stronie www firmy fizik jest taka prezentacja ulatwiajaca wybor siodla (z ich oferty) zaleznie od, mowiac ogolnie, sposobu siedzenia. Nawet jak szukasz innej firmy to warto to przejrzec, bo koncepcja jest dosc sensowna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...