Wax Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Witam, chciałbym przedstawić nie wielki projekt, który zrobiłem z nudy Już na początku zaznaczam, że projekt ten zrealizowany był dla zabawy i dla chęci sprawdzenia co można zrobić z mostka kosztującego 89zł. Proszę też nie pisać, że jestem nie odpowiedzialny i głupi robiąc tuning mostka, ani nie wklejać zdjęć z kaskami typu full i z kamizelkami do DH. W głowie mam już nowy mostek na którym będę jeździł. Ten przetestuję jak będą do tego dobre warunki, jak pęknie albo cokolwiek innego się stanie - poinformuję o tym. Mostek oryginalnie ważył 115g na śrubach stalowych (zdjęcie w galerii), obecna waga to 104g. W 1 fazie poszedł do piaskowania, gdzie urwałem może 0,5/1g, następnie zająłem się narysowaniem prostokąta, który został wycięty w korpusie (ala Syntace). Wybranie materiału w kilku miejscach pozwoliło osiągnąć masę 110g na komplecie śrub stalowych. 2 stalówki trzymające sterówkę zastąpiłem 2 śrubami Ti, które są troszkę krótsze niż oryginalne. Obecnie waga to 104g, przy wymianie frontowych śrub na tytanowe waga będzie się kreowała w granicach 98/99g. Przednie "łapki" trzymające kierownicę zostały leciutko zwężone i zeszlifowane od góry tutaj zysk aż 2g na komplecie, ważyły 6 + 6g, teraz obie 10g Dziś mostek został wypolerowany i przygotowany do malowania lakierem bezbarwnym. Frontowe "łapki" zostały już pomalowane na kolor czarny i schną, następnie przyjdzie warstwa bezbarwnego oczywiście w połysku. W mostku nie planuję już większych akcji, jedynie korci mnie leciutkie wycieniowanie od środka przy pomocy papieru ściernego, ale jestem w trakcie konstruowania trzpienia oklejonego papierem ściernym, który po osadzeniu na wiertarkę da pożądany efekt. A, byłbym zpoomniał...mostek po wyszlifowaniu został wrzucony do sody kaustycznej, która odtłuściła i wyczyściła całą powierzchnię mostka. Poniżej aktualne zdjęcia po polerce - czerwonymi prostokątami zostały zaznaczone z grubsza miejsca w które ingerowałem. Dodatkowo zostały o połowę zeszlifowane 2 "nadlewki" materiału od wewnątrz (przy sterówce). - - i zdjęcia z nieaktualną już wagą 105g : - - Dodatkowe informacje: sam korpus bez frontowych "trzymajek" waży 77g trzymajki - 5 + 5 = 10g 2 śruby Ti - 4g 4 śruby stalowe (fabryczne podkładki zostały usunięte) - 13g Proszę o komentarze i pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtekmtb Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Nawet ładnie wygląda. Fajnie będzie się komponował z ramą i innymi częściami, bo masz dużo srebrnych elementów. Ile Ci czasu zajęło zrobienie go? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Jakbym się spiął to w 2 dni bym go zrobił, ale trwało to około 2tyg. ze względu na brak czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 6 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Brawo za podjęcie akcji Każdy taki samodzielny projekt chwalę bo trzeba się przy tym nieźle narobić a i wykazać pomysłowością. Prostokąt wygląda oryginalnie, ale jakoś tak... sam nie wiem, mieszane odczucia mam. Po położeniu lakieru niestety nie będzie już takiego połysku dlatego uważam, że lepiej nie lakierować, a co jakiś czas przelecieć pastą polerską. Sam kolor... kwestia gustu. Kiedyś ślina mi ciekła na widok polerowanego alu w rowerze i polerowałem co się tylko dało (rogi, zacisk sztycy, top cap, przerzutkę), ale teraz jakoś mi to nie pasuje i wolę malować. Ważne żeby Tobie się podobało A zysk wagowy to tylko dodatek wzmacniający satysfakcję z własnoręcznie rzeźbionego elementu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 6 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Póki co była próba z lakierem matowym, bo tylko taki miałem na stanie w piwnicy - wyszło...kiepsko , jak będę miał chwilę wolną to zrobię go połyskiem + frontowe "trzymajki" będą pomalowane na czarno. Efekt pod względem położenia warstwy farby może być koszmarny, dlatego na razie myślę a na boku kombinuję kasę na nowy mostek Mostek za długo nie pojeździ w rowerze - tylko dla chęci sprawdzenia jak się ma po takiej ingerencji, na maratony się z nim nie wybieram Ogólnie jestem zadowolony z niego, jak na domówkę to ładnie to wyszło . Nie wiem nawet czy będę inwestował w niego śruby Ti bo chyba szkoda mi kasy - może kiedyś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwepes Napisano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 To wycięcie zdecydowanie powinno być zaokrąglone i to możliwie dużymi promieniami. Przy ostrych krawędziach następuje spiętrzenie naprężeń i którymś z tych miejsc prawdopodobnie zacznie pękać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 6 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Daj narzędzia to zrobię nawet w gwiazdkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwepes Napisano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 a czym to wycinałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 7 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Po narysowaniu prostokąta po obu stronach były porobione otwory, po 3 na stronę, a z otworów pilnikami zrobiłem prostokąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwepes Napisano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Ok. To otwory mogłeś wykonać większym wiertłem (oczywiście przesuwając je o odpowiedni dystans do środka) i resztę wykonać tak jak to zrobiłeś, czyli pilnikami. Ewentualnie dremelem czy inną małą szlifierką. obraz - na czerwono otwory, na niebiesko obszar do usunięcia pilnikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Aaa, o to Ci chodziło. Otwory były robione dość dużym wiertłem. No to żaden problem powiększyć lekko otwory i zaokrąglić, mostek nie jest jeszcze skończony i można to zrobić ale nie wiem czy mam okrągły pilnik. Do dremel'a nie mam dostępu Dzięki za sugestię ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 9 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 A ja jeszcze zapytam - jakiej końcówki do dremela użyć żeby w alu takie dziury wyciąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Wydaje mi się, że najlepiej byłoby nawiercić właśnie wiertłami do metalu dziurki, a potem to już dremelem traktować. Zaokrągliłem prostokąty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwepes Napisano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Odi, najlepsze by były frezy do aluminium. Z tego co się orientuję nie ma ich w podstawowym zestawie dremela, ale można takie kupić chociażby na allegro. Ceny zależnie od producenta - od 10 do 40zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 10 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Dzięki. Jeszcze co do wierteł to też warto kupić specjalne do alu, dużo lepiej się wierci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wax Napisano 22 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Mamy koniec kwietnia, mostek jeżdżony, nie oszczędzany - trzyma się Żadnych mikro pęknięć ani nic podobnego. Odpukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 12 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Trochę wykopie temat ale właśnie zabieram się za swój mostek, jakie rozmiary śrubek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 13 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Najprościej, a na pewno najszybciej, to wykręcić i zmierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.