Skocz do zawartości

[wycieczka] Konin - Gdańsk

fert

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz może jeszcze jakimi rowerami chcecie jechać.

Ale generalnie sugerowałbym trasę nr 1.

Niestety nie znam dróg z Konina do Torunia, czy Bydgoszczy... ale zarówno z Bydgoszczy, jak i z Torunia jeździłem wielokrotnie, różnymi rowerami :D

wariant 1

Toruń - Grudziądz, słuszne ominięcie krajowej jedynki

Grudziądz - Kwidzyn, sugerowałbym w Mokre skręcić w lewo i pojechać przez Kaniczki

Kwidzyn - Tczew, dobre rozwiązanie, a jeśli prom nie będzie kursował, zawsze można wybrać równie dobry wariant przez Piekło i Mątowy Wielkie

Tczew - Gdańsk, niepotrzebne jest to wbijanie się na krajową siódemkę, chyba lepiej pojechać przez Koźliny, Krzywe Koło, Suchy Dąb, Grabiny Zameczek, Lędowo, Wiślina, Mokry Dwór

wariant 2

Toruń - Chełmno, tak jak w wariancie 1

Chełmno - Skórcz, całkiem fajny pomysł

Skórcz - Gdańsk, strasznie nie lubię tej drogi (brak pobocza)

wariant 3

Bydgoszcz - Świecie, brrr, jeśli to ma być wycieczka, a nie survival, to radziłbym ominąć, jadąc nad Wisłą przez Trzęsacz i Topolno

Świecie - Nowe, brrr, zamiast jechać krajową jedynką, poleciłbym drogę nad Wisłą, przez Starwice, Michale, Dragacz, Mątawy, mimo iż miejscami drogi mogą przypominać ser szwajcarski ;)

Nowe - Subkowy, jeśli to ma być wycieczka, to raczej bym omijał drogi krajowe, jest całkiem niezła droga przez Opalenie, za Gniewem droga przez Pelplin jest OK :)

Subkowy - Gdańsk, jest OK.

Kiedy zamierzacie jechać?

OK. Pytałem, bo w przypadku rowerów szosowych zasugerowałbym drogi lepszej jakości, a w przypadku MTB więcej urozmaiceń. Na tych trasach trekking to chyba najlepszy wybór. Jeśli masz jakieś pytania, wal śmiało, postaram się odpowiedzieć w miarę możliwości.

wiesz moze gdzie mozna dostac szczegolowe informacje na temat drog, chodzi mi o pobocza i natezenie ruchu.

jakbys mogl zerknac, moze jechales:

Droga wojewódzka nr:

- 266 (Konin - Służewo),

- 250 (Służewo - ~~),

- 553 (Toruń - Wybcz)

- 551 (Wybcz - Unisław)

- 550 (Unisław - Chełmno)

- 518 (Grudziądz - Gniew)

Droga krajowa nr:

- 15 (przy wiezdzie do Torunia),

- 55 (Grudziądz)

Odcinek Gniew - Gdańsk

jak to tam wyglada?

Droga wojewódzka nr:

- 266 (Konin - Służewo),

- 250 (Służewo - ~~),

Nie znam tych dróg.

Tfu... zapomniałbym, że jechałem 266. Pobocza brak, ale żadnych traumatycznych przeżyć nie zanotowałem B)

- 553 (Toruń - Wybcz)

- 551 (Wybcz - Unisław)

- 550 (Unisław - Chełmno)

Ruch przeciętny, nie męczący. TIRy jeżdża krajową jedynką. Pobocza raczej brak. Zamiast 550 możesz pojechac tak jak ja, przez Nawkę, Bajerze i Kijewo Królewskie, przynajmniej 3 lata temu był tam dobry asfalt :P ... aczkolwiek nie jechałem 550, więc możliwe, że nie trzeba jej omijać.

- 518 (Grudziądz - Gniew)

Jeśli dobrze widzę, to 518 łączy Kwidzyn z Gniewem... a są tam także inne boczne prawie tak samo dobre drogi.

Droga krajowa nr:

- 15 (przy wiezdzie do Torunia),

Polecam wybrać drogę 266 i z niej przebić się do Torunia, nie pamiętam dokładnie jak to było, ale jechałem tamtędy w lipcu w drodze do Częstochowy.

Słaba ta moja pamięć, ale 15 (chyba) na terenie administracyjnym Torunia nie ma pobocza, a dalej już tak.

- 55 (Grudziądz)

Nie polecam. Brak pobocza, chociaż o 3 w nocy nie ma to znaczenia :P

Za dnia lepiej pojechać drogą bliżej Wisły, m.in. przez Sosnówkę.

Odcinek Gniew - Gdańsk

Na krajowej jedynce jest pobocze, ale znacznie fajniej jedzie się bocznymi drogami przez Walichnowy i Rybaki.

Z Kwidzyna do Tczewa można pojechać też drugą stroną Wisły, przez Janowo, Białą Górę, Piekło i Mątowy. Wg mnie ta trasa jest ciekawsza, po drodze jest śluza w Białej Górze, bór Mątowski, przyjemnie sie jedzie. Czasem zdarzają się przerwy w kursowaniu promu w Janowie (np. z powodu za niskiego poziomu wody) rzadko co prawda ale lepiej sprawdzić przed wyjazdem i mieć w zapasie trasę drugą stroną Wisły, no i przy okazji można się przejechać zabytkowym mostem w Tczewie :)

A do Gdańska tak jak pisze Flash. Zamiast jechać przez Cedry i wbijać się na droge nr 7, lepiej jest pojechać przez Suchy Dąb, Grabiny Zameczek i Wiślinę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...