snooki Napisano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Witam, od pewnego czasu mam problem z tylnią przerzutką. Biegi nie chcą wchodzić albo jak wejdą to podczas pedałowania łańcuch skacze pomiędzy dwoma koronkami z tyłu. Zauważyłem że tylna przerzutka jest pod skosem w stosunku do koła. Nie przygladałem sie jej przed tem i nie wime czy była od nowości tak ustawiona. Martwi mnie też luz na mocowaniu samej przerzutki do haka. Zaznaczyłem na zdjęciu miejsce, w którym przerzutka wyczuwalnie rusza sie na boki, pomimo że jest mocno dokręcona. Czy czy to normalne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Miałem podobny problem widac ze masz troche hak wykrzywiony.A co do tej sruby co mocuje hak z przerzutka powinna miec lekki luz ale widac ze cos jest nie tak bo on jest duzo za duzy.... .A co do przeskakiwania biegów to jest rozregulowana.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19MICHELIN93 Napisano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 jeżeli nigdzie nie uderzyłeś to raczej z przerzutka jest w porządku. problem tkwi pewnie w haku. jest to cudne urządzenie, ale za często pęka;) w sezonie 9 złamałem:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 1 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Ewidentnie masz krzywy hak. Oprócz tego masz za długi pancerz przy przerzutce. Wszystkie SRAMy x7 dostają luzu na śrubie głównej- tak ma być i tak będzie. Wymień hak i skróć pancerz. Na stronie SRAMa w dziale Service masz manuala - pozycja nr 5 -jak obliczyć długość pancerza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snooki Napisano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Ewidentnie masz krzywy hak. Oprócz tego masz za długi pancerz przy przerzutce. Wszystkie SRAMy x7 dostają luzu na śrubie głównej- tak ma być i tak będzie. Wymień hak i skróć pancerz. Na stronie SRAMa w dziale Service masz manuala - pozycja nr 5 -jak obliczyć długość pancerza. a czy wózek musi być równolegle w stosunku do opony czy ma byc lekko po skosie ? Chodzi mi o ten element (czarny), który ma dwa kółka zebate Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Ma być równolegle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 1 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Generalnie przyjmuje się ,że wózek ma być równolegle do płaszczyzny koła, ale SRAMowe wózki czasami ustawiają się lekko " do korby", ale to akurat nie ma znaczenia. W SRAMie ważne jest,aby hak był prosty, ostatni odcinek pancerze o odpowiedniej długości, prawidłowo założona linka ( inaczej ma X7 a inaczej X9) i prawidłowa odległość górnego kółka od zębatki ( ok. 5-6 mm) i musi działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 A wózek nie zahacza Ci o szprychy ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 Zamiast doradzać, co ma zrobić z pancerzami, co wymieniać itd... Idź do serwisu, naprostują Ci hak za 5zł i skróca pancerz za 2 zł Taka moja rada bez żadnego szczypania się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 2 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 To faktycznie doradziłeś. Może Snooki woli robić to sam. Jeśli chciałby iść do serwisu to by nie pytał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilroy Napisano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Miałem identyczny problem, tyle że z SX-5. Problemem okazał się nie przerzutka a wygięty hak (i naprawdę niewiele, bo od płaskiej powierzchni 'odstawał' około 1mm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snooki Napisano 4 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 A wózek nie zahacza Ci o szprychy ?? wlasnie wszystko zaczeło sie od tego ze jak miałem z tyłu najwieksza koronke to zachaczał mi o szprychy. Nie wiedziałem co sie stało i podkreciłem tą śrubę regulacji naciągu co jest w przerzutce i wtedy zwiększył sie odstęp miedzy wózkiem a szprychami. Dziś naprostowałem sobie hak domowymi sposobami. Wózek jest teraz równolegle z kołem zobaczymy jutro jaki jest efekt naprawy. Wiecie może czy śruby którymi mocuje sie hak do ramy są do kupienia w wiekszości sklepach rowerowych? Czy sa one sprzedawane wraz z hakiem ? Potrzebuję kupić takie dwie śrubki, gdyż są strasznie miękkie i już się wyrobiły i nie mogę ich mocniej dokrecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Teraz zauważyłem, że masz rockridera 8.1. Też miałem krzywy hak od początku ... Poszedłem z samym hakiem i dostałem nowy, a stary też dostałem. Pójdź do decathlonu do serwisu to może uda Ci się dostać śrubki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snooki Napisano 4 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 tylko u mnie na poczatku wszystko było OK, przerzutka działała bez problemu. Dopiero po jakimś czasie zaczęły się z nią problemy. A czy te śrubki maja ten sam gwint w róznych hakach czy sa rózne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 4 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Zrób tak jak radzi pawel1315- niektórzy producenci ram stosują trzy śruby, niektórzy jedną. Najlepiej szukać u źródła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kllnTToOn Napisano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 To faktycznie doradziłeś. Może Snooki woli robić to sam. Jeśli chciałby iść do serwisu to by nie pytał. Dla mnie to jest bezsens... bez urazy, ale problem toczy się już trochę czasu, a po pójściu do serwisu masz gwarancje, że wszystko będzie dobrze i będzie to trwało nie dłużej, niż 5 min Ja jak miałem krzywy hak, to złapałem za przerzutkę (korpus) i podgiąłem w stronę przeciwną do "skrzywienia" i wszystko wróciło do normy, chociaż się bałem, że hak pęknie czy coś w tym stylu Zrób tak i powiedz czy przerzutka chodzi dobrze, czy nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snooki Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Dla mnie to jest bezsens... bez urazy, ale problem toczy się już trochę czasu, a po pójściu do serwisu masz gwarancje, że wszystko będzie dobrze i będzie to trwało nie dłużej, niż 5 min Ja jak miałem krzywy hak, to złapałem za przerzutkę (korpus) i podgiąłem w stronę przeciwną do "skrzywienia" i wszystko wróciło do normy, chociaż się bałem, że hak pęknie czy coś w tym stylu Zrób tak i powiedz czy przerzutka chodzi dobrze, czy nie... juz naprostowałem go wczoraj i smiga jak za dawnych czasów nic nie przeskakuje i nie wydaje dziwnych dzwieków. Ja naprostowałem przy pomocy "francuza" i klucza oczkowego. Francuzem złapałem hak w miejscu gdzie jest śruba mocująca przerzutkę do haka, a oczkowy założyłem na tą stronę która mocuje się do ramy i wygiołem w przeciwną stronę niż był wygięty. Teraz mam wózek równolegle ustawiony wzgledem koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam, od pewnego czasu mam problem z tylnią przerzutką. Biegi nie chcą wchodzić albo jak wejdą to podczas pedałowania łańcuch skacze pomiędzy dwoma koronkami z tyłu. Zauważyłem że tylna przerzutka jest pod skosem w stosunku do koła. Nie przygladałem sie jej przed tem i nie wime czy była od nowości tak ustawiona. Martwi mnie też luz na mocowaniu samej przerzutki do haka. Zaznaczyłem na zdjęciu miejsce, w którym przerzutka wyczuwalnie rusza sie na boki, pomimo że jest mocno dokręcona. Czy czy to normalne ? sramy sa zawsze lekko wykrzywione. jest takie pierwsze wrażenie jakby była krzywa. Masz Hak skrzywiony, albo rozregulowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 11 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Rakers, 6 dni temu Snooki sobie poradził- czytac ,czytać!!!!!1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 na pewno sobie nie poradził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 11 Stycznia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 juz naprostowałem go wczoraj i smiga jak za dawnych czasów nic nie przeskakuje i nie wydaje dziwnych dzwieków. Ja naprostowałem przy pomocy "francuza" i klucza oczkowego. Francuzem złapałem hak w miejscu gdzie jest śruba mocująca przerzutkę do haka, a oczkowy założyłem na tą stronę która mocuje się do ramy i wygiołem w przeciwną stronę niż był wygięty. Teraz mam wózek równolegle ustawiony wzgledem koła. Rakers, czy Ty wiesz coś o czym Snooki nie wie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snooki Napisano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 na pewno sobie nie poradził Poradziłem, poradziłem i śmiga teraz, aż miło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 4 Maja 2011 Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Odkopię trochę temat z piekielnych czeluści. Ostatnio też urwałem hak i zastanawia mnie luzu w moim Sramie X-9. Tak jak we wcześniejszych postach luz jest pomiędzy hakiem przerzutki, a samym mocowaniem. Czy posiadacze Sramów mają podobny problem? Próbowaliście stosować jakieś podkładki czy coś w tym stylu? Może pomoże wymiana samego mocowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.