Skocz do zawartości

[amortyzator] co oznacza dopisek SL bądź RACE

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

-czym różni się amor Rock Shox z dopiskiem na końcu SL od zwykłego, tzn takiego bez dopisku SL.

to samo pytanie tyczy się wersji RACE.

Np:

- Rock Shox Reba Race

- Rock Shox Reba SL

- Rock Shox dart 3 SL

Czy np taki Rock Shox dart 3 SL jest lepszy od takiego zwykłego ciężkiego czarnego zwyklego modelu Rock Shox dart 3(bez dopisku SL)?

To bardzo ciekawe, bo teraz zaglądam na allegro i te zwykłe wersje bez SL są czasami o 200-300zł tańsze....

Napisano

Reba Race -> zewnętrzny floodgate (pokrętło), manetka pushlock, chyba ciut lżejsza od SL

Reba SL -> wewnętrzny floodgate (na imbusa), manetka poplock

Dart 3 SL - a to jest coś takiego ??

Napisano

właśnie jak to jest z tym Dartem 3 SL ? czym się różni od zwykłego Darta ? coś takiego istnieje tylko jest mało popularny ;)

Napisano

Tak jak wspomniane zostało różnią się manetkami i pokrętłami. Co do Darta, SL jest bodaj wzbogacony o manetkę

Napisano

Reba Race -> zewnętrzny floodgate (pokrętło), manetka pushlock, chyba ??

ciut lżejsza od SLReba SL -> wewnętrzny floodgate (na imbusa), manetka poplockDart 3 SL - a to jest coś takiego

O ile się orientuje to dopiero Team ma PushLocka.

Napisano

Kiedys SL - oznaczało Super Light - super lekki, teraz nie wiem. W niektórych modelach podstawowy model xd :wallbash:

Race - wyścig, czyli tylko na wyścigi, XC, też lekki ale do turystyki się nie nadaje. ;)

Team- czyli team :D Zespół. Na wyścigi, XC, Maratony itd. ;)

Wolrd Cup - Puchar Świata. Czyli używają go zawodowcy, którzy startują w pucharze Świata :P

Napisano
Kiedys SL - oznaczało Super Light - super lekki, teraz nie wiem. W niektórych modelach podstawowy model xd :)

Race - wyścig, czyli tylko na wyścigi, XC, też lekki ale do turystyki się nie nadaje. :D

Team- czyli team :P Zespół. Na wyścigi, XC, Maratony itd. :P

Wolrd Cup - Puchar Świata. Czyli używają go zawodowcy, którzy startują w pucharze Świata :P

CO TY CZŁOWIEKU W OGÓLE TWORZYSZ TO JA JUŻ NIE WIEM !? ;) ;) :wallbash:

Napisano

sl to prawie na pewno bylo kiedys oznaczenie nazwy super light. tak rs oznaczal na początku swojej dzialalnosci serię judy i indy - c, xc, sl, gdzie sl byl najwyzszym modelem. niestety pozniej oznaczenie to się zdewaluowalo gdy judy zostalo zdegradowane.

obecnie trudno patrząc na produkty rs'a ocenic co "w ich duszy gra" :rolleyes:

marzocchi takze uzywa oznaczenia sl - super leggera - choc marcok nigdy nie potrafil takiego sprzętu wyczarowac ;)

Napisano

Kiedys SL - oznaczało Super Light - super lekki, teraz nie wiem. W niektórych modelach podstawowy model xd :)Race - wyścig, czyli tylko na wyścigi, XC, też lekki ale do turystyki się nie nadaje. ;)Team- czyli team :P Zespół. Na wyścigi, XC, Maratony itd. ;)Wolrd Cup - Puchar Świata. Czyli używają go zawodowcy, którzy startują w pucharze Świata :P

Co ty chłopie tworzysz?

SL to czasem nie jest Speed Lock.../quote]

Kolejny geniusz... ;)

Napisano

CO TY CZŁOWIEKU W OGÓLE TWORZYSZ TO JA JUŻ NIE WIEM !? ;):P :P

dałem parę emotek typu --> ;)

Tylko początek się zgadza z tym super light ;)

reszta to bzdury ;)

Napisano

rozumiem ze roznia sie tym ze Dart SL ma pokretlo floodgate? a duzo lzejszy moze byc SL od zwyklego Darta? i jaka roznica w cenie ?

Napisano

Kiedys SL - oznaczało Super Light - super lekki, teraz nie wiem. W niektórych modelach podstawowy model xd :)

Race - wyścig, czyli tylko na wyścigi, XC, też lekki ale do turystyki się nie nadaje. :P

Team- czyli team :P Zespół. Na wyścigi, XC, Maratony itd. :rolleyes:

Prawdziwe chłopskie rozumowanie!

Chciałeś coś napisać na temat, ale średnio wyszło... ale za to ubaw po pachy

Napisano

Dart nie ma floodgate, Reba ma. Darta SL nadal nie mogę znaleźć i producent też się do takiego nie przyznaje na swoich stronach.

Niby znalazłem starą aukcję z allegro ale w opisie pisze że z demontażu więc to siakiś OEM i nie wiem czym się różni od zwykłego Darta.

Napisano

RockShox Dart 3 SL, 80/100mm, 1 piece magnesium lower, alloy steerer, adj. reb. damping w/ LO and preload adj., size-specific spring rates - takie coś znalazłem, czy więc różni się on czymkolwiek od zwykłego Darta ??

• Mod Team
Napisano

z tego co napisałeś wynika ze ma tłumienie odbicia, blokade ( w tym ustawianie kompresjii) i aluminiową rure sterową.

Napisano

z tego co napisałeś wynika ze ma tłumienie odbicia, blokade ( w tym ustawianie kompresjii) i aluminiową rure sterową.

nie tyle tłumienie co jego regulacja*

szczęśliwie angielski znam dość dobrze ale dzięki- może przyda się komuś innemu;) to jedyne oficjalne info jakie udało mi się o nim znaleźć- nie różni się więc niczym ?

• Mod Team
Napisano

No jezeli chodzi ci o bebechy to nie ma zabardzo na co liczyć. Ale sam fakt aluminiowej rury sterowej powinien już w miare sesownie obnizyć wage amora. Do tego masz blokade i regulacje odbicia czyli jak na darta to całkiem wypasiona wersja.

Napisano

No jezeli chodzi ci o bebechy to nie ma zabardzo na co liczyć. Ale sam fakt aluminiowej rury sterowej powinien już w miare sesownie obnizyć wage amora. Do tego masz blokade i regulacje odbicia czyli jak na darta to całkiem wypasiona wersja.

Mam tutaj trochę fotek tej "wypasionej wersji" Darta 3 SL.

Btw. w sklepie w którym go kupiłem sprzedawca twierdził, że aktualnie nie ma takich na sprzedaż, ale jego waga była nie więcej niż 2100. Czyli poniżej 2100, czyli nice ;) (może dzięki tej aluminiowej rurze sterowej..?)

Mam pytanie.. Jak nazywa się to pokrętło na dole golenia?

img2150large.th.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...