Pr5Rider Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Mam pytanie czy slx z 44.32.22 po przerobieniu na 44.32 bedzie chodzic z kaseta 11-32 i przerzutka slx DS?? Czy przy takiej konstrukcij bedzie łamał sie łancuch?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Jeżeli nie będziesz stosował jakiś mega przekosów powinno być ok. Choć proponowałbym wydanie kilku zł, i zrobienie prawdziwego 2x9, zębatki 42 i 28/26 można łatwo i tanio dostać. Z pewnością będzie to zdrowsze dla łańcucha i podjedziesz pod jakąś większą górkę...bo przy wywaleniu młynka robi się sprzęt tylko na płaskie trasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Spokojnie... Planuje to samo. Musze tylko jeszcze zobaczyć linie łańcucha jak idzie na 3x9 bo wówczas pokusiłbym się o przełożenie jednej podkładki z pod prawej miski suportu na lewą. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Szukałem na allegro ale zbytnio sie nie znam na blatach i kupic slx i przeorbic blaty czy wszystko oddzielnie bo koszt to ok 350zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Słuchaj ja mam korbę SLXa 44/32/22 mam też zapasowe koronki od SLXa 48/36/26 dla testów no i demontuję pierwszą koronkę ustawie jeszcze wychył przerzutki by przez przypadek nie zrzucić z dwójki na mufę. Co do przekosów to tak jak pisałem przełożyć podkładkę z prawej strony na lewą przy suporcie praca powinna być korzystniejsza, wszystko też zależy jak jeździsz bo na 32x32 (czyt 2x1) pod stromą górkę w terenie jest na pewno ciężej niż na 22x32 (czyt 1x1), w sumie to też wszystko zależy od przyzwyczajenia. Ja staram się jeździć na nizinach w terenie więc u mnie pierwsza koronka w slxie po 2500km wygląda jak nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Tu masz 42T http://allegro.pl/item865185758_zebatka_koronka_42_42t_42z_lekka_nie_race_face.html , 28T truvativa można dostać w harfie za 30 parę złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Zrezygnowanie z malej zebatki to nie cala idea napedu 2x, oprocz 2 tarcz, nizszej wagi, pomyslem jest polepszenie lini lancucha a ta mozna uzyskac stosujac dedykowane korby 2x lub montujac zebatki na srodkowej i najmnieszej. Przy takim ustawieniu nie ma problemu z jezdzeniem na jednej zebatce po calej kasecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 całą ŚLR przejechałem na 32/44t z kasetą 11-30t i dawałem rade. może troche miękksze biegi by się przydały ale to sporadycznie. może dlatego że jestem bardziej przełajowcem i wolę podbiec z rowerwm na plecach niż kręcić stojąc w miejscu na pewno zmienię blat na 42t. tak to używając szosowego suportu 105 z korbami LX używałem tylko dwóch podkładek-po jednej z każdej strony. oczywiście maksymalne przekosy, podjadzy na 44x30t, chamskie zmiany biegów po pół kasety naraz. trudno mi cenić jak to wpływa na trwałość napędu. na pewno wyścigi w nie-górach można jeździć bez młynka a teraz idę spać bo mi się alko skończyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Zrezygnowanie z malej zebatki to nie cala idea napedu 2x, oprocz 2 tarcz, nizszej wagi, pomyslem jest polepszenie lini lancucha a ta mozna uzyskac stosujac dedykowane korby 2x lub montujac zebatki na srodkowej i najmnieszej. Przy takim ustawieniu nie ma problemu z jezdzeniem na jednej zebatce po calej kasecie. Pod warunkiem, że przerzutka z tyłu nie ma krótkiego wózka, bo ja np. nie wrzucę 44 / 28 bo będzie to niekorzystne dla przerzutki, a jak założę dłuższy łańcuch to na np. 32 / 11 kółka przerzutki będą w poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.