Skocz do zawartości

[korba]Slx z 2 blatami

Pr5Rider

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli nie będziesz stosował jakiś mega przekosów powinno być ok. Choć proponowałbym wydanie kilku zł, i zrobienie prawdziwego 2x9, zębatki 42 i 28/26 można łatwo i tanio dostać. Z pewnością będzie to zdrowsze dla łańcucha i podjedziesz pod jakąś większą górkę...bo przy wywaleniu młynka robi się sprzęt tylko na płaskie trasy.

Słuchaj ja mam korbę SLXa 44/32/22 mam też zapasowe koronki od SLXa 48/36/26 dla testów no i demontuję pierwszą koronkę ustawie jeszcze wychył przerzutki by przez przypadek nie zrzucić z dwójki na mufę.

Co do przekosów to tak jak pisałem przełożyć podkładkę z prawej strony na lewą przy suporcie praca powinna być korzystniejsza, wszystko też zależy jak jeździsz bo na 32x32 (czyt 2x1) pod stromą górkę w terenie jest na pewno ciężej niż na 22x32 (czyt 1x1), w sumie to też wszystko zależy od przyzwyczajenia. Ja staram się jeździć na nizinach w terenie więc u mnie pierwsza koronka w slxie po 2500km wygląda jak nowa.

Zrezygnowanie z malej zebatki to nie cala idea napedu 2x, oprocz 2 tarcz, nizszej wagi, pomyslem jest polepszenie lini lancucha a ta mozna uzyskac stosujac dedykowane korby 2x lub montujac zebatki na srodkowej i najmnieszej. Przy takim ustawieniu nie ma problemu z jezdzeniem na jednej zebatce po calej kasecie.

całą ŚLR przejechałem na 32/44t z kasetą 11-30t i dawałem rade. może troche miękksze biegi by się przydały ale to sporadycznie. może dlatego że jestem bardziej przełajowcem i wolę podbiec z rowerwm na plecach niż kręcić stojąc w miejscu :D na pewno zmienię blat na 42t. tak to używając szosowego suportu 105 z korbami LX używałem tylko dwóch podkładek-po jednej z każdej strony.

oczywiście maksymalne przekosy, podjadzy na 44x30t, chamskie zmiany biegów po pół kasety naraz. trudno mi cenić jak to wpływa na trwałość napędu.

na pewno wyścigi w nie-górach można jeździć bez młynka ;)

a teraz idę spać bo mi się alko skończyło :)

Zrezygnowanie z malej zebatki to nie cala idea napedu 2x, oprocz 2 tarcz, nizszej wagi, pomyslem jest polepszenie lini lancucha a ta mozna uzyskac stosujac dedykowane korby 2x lub montujac zebatki na srodkowej i najmnieszej. Przy takim ustawieniu nie ma problemu z jezdzeniem na jednej zebatce po calej kasecie.

Pod warunkiem, że przerzutka z tyłu nie ma krótkiego wózka, bo ja np. nie wrzucę 44 / 28 bo będzie to niekorzystne dla przerzutki, a jak założę dłuższy łańcuch to na np. 32 / 11 kółka przerzutki będą w poziomie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...