Skocz do zawartości

[opony]

tobo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

proszę o opinie uzytkowników rowerów typu cruiser.

ostatnio wpadła mi w ręce opona schwalbe fat frank 2.35 x 26.

w ofercie schwalbe opona ta znajduje sie w segmencie rowerów cruiser.

to na co zwróciłem uwagę to bardzo pokaźny kaliber tej opony - szerokość i wysokość.

opona ta jak to opona cruiserowa - typu łysawego, jednak jej rozmiar sugeruje duzy komfort.

26 cali - więc typowy, również dla normalnego roweru mtb.

pytanie moje, skierowane przede wszystkim do uzytkownikow criuserow brzmi: czy ta opona (lub podobna, tego samego typu) jest oponą uniwersalną? oznacza do dla mnie że mozna by bylo korzystac z niej w miescie, jako opony załozonej do mieszczucha zaadoptowanego z roweru mtb?

obecnie mam taki rower i w sezonie wiosenno - letnio - jesiennym korzystam ze slicków, jednak takie opony mają dosyć niski profil i skromną szerokość. chciałbym się poruszać szybko ale nie stracić przy tym komfortu jaki oferuje typowa opona o duzej objętości. oczywiście cruiser to nie rower przeznaczony do rozwijania kosmicznych prędkości, więc być może opony dla takiego sprzętu też nie mają zbyt dobrych właściwości trakcyjnych....

• 1 rok później...
Napisano

Czy ktoś z Was próbował kiedyś zakładać oponę do cruisera w zwykłym rowerze miejskim? Marzą mi się strasznie takie opony w kolorze brązowym: http://www.schwalbe.com/gbl/en/produkte/tour_city/produkt/index.php5?flash=1&ID_Produktgruppe=37&ID_Produkt=143&ID_Land=38&ID_Sprache=2&ID_Einsatzbereich=9&tn_mainPoint=Produkte&tn_subPoint=Tour/City ale boję się, że do mojego starego oldschoolowego Holendra nie zmieszczą się takie balony wielgachne i będą kolidować z błotnikami czy hamulcami. Macie jakieś doświadczenia bądź wiedzę w tej kwestii? Dodam, że moje koła mają 28 cali i taki rozmiar producent oferuje: 28 x 2,00

Myślę sobie czy by nie wyglądały trochę jednak groteskowo takie opony w moim starym rowerze. I może lepiej takie: Sparta Windsor de Luxe Rower mam prawie identyczny jak na zdjęciu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...