doriand1 Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Witam, właśnie przed chwilą listonosz przyniósł mi paczkę. Zamówiłem hamulce. I mam teraz pytanie. Przyszły klamkomanetki Xt dual Control i nie ma w nich takiej nie wiem jak to nazwać "łopatki" do zmiany biegów. Wiem, że robi się to poruszając w górę i w dół, ale zawsze jest taka łopatka zeby podnosić klamkę do góry, a tego po prostu nie mam. Można to jakoś osobno dokupić? I czy możliwe jest to, żeby wyszedł model bez tych łopatek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 31 Grudnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Trochę "poszperałem" i masz zapewne taki model: http://www.probikes.pl/index.php?item=495 i jak jest w opisie hamujesz i zmieniasz biegi za pomocą tylko jednej dźwigni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doriand1 Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Klamki to model St-M766 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cybul26 Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Czyli wszystko sie zgadza, bez żadnej łopatki do redukcji biegów. Nie wyobrażam sobie, jak to może być wygodne, ale może jednak. Ja w swoim DC mam dodatkowa "łopatkę" do zmieny biegów. Ty masz tylko samą klamke. Zainstaluj i zobacz, czy wygodnie Ci sie tak będzie jeździło? Dodatkowo zakupić tej "łopatki" raczej nie możesz ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doriand1 Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Też właśnie się zastanawiam jak można wygodnie zmienić bieg pod spodem w miejscu, gdzie normalnie jest łopatka, to jest taki kawalek plastiku, który jak się ruszy to bieg się zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek03170 Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Jeżdżę z dual-controlami i nie używam tej łopatki Dużo zależy od pochylenia samych manetek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cybul26 Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 W sumie może i tak, ale aby kciukiem zmieniać biegi musiałbyś mieć klamki skierowane prawie centralnie w dół, a to również nie jest wygodne ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek03170 Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 kciukiem myslałem o palcu wskazującym i środkowym. Mam jeszcze odsuniete manetki od chwytów bo było za ciasno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cybul26 Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Hmm, jak to palcem wskazujacym? Chodzi Ci o to, aby klamki przesuwac w góre, prawda? Ja to zawsze robię kciukiem, poniewaz mam do tego specjalną "wajchę". Palcem wskazującym i środkowym naciskam klamke w dół. Ciekawi mnie to, jak tego dokonujesz Chociaz jeżeli jest to komfortowe, to dlaczego nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek03170 Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Otóż jak wcześniej pisałem nie używam tej specjalnej "łopatki" której autor tematu nie dostał, i ktorą zmienia się biegi na wyższy kciukiem i używam tylko klamki, podnoszę ją palcem wskazującym kiedy wrzucam na wyższy bieg i naciskam kiedy zrzucam na niski bieg. Inaczej tego nie umiem wytłumaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cybul26 Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Rozumiem, rozumiem. Miłego sylwestra, ide sie bawic. Po prostu wydawało mi sie to niewygodne. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.