juhu Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Cześć wszystkim! To mój pierwszy post także korzystając z okazji pozdrawiam wszystkich forumowiczów forumrowerowego! I teraz tak- mam 8-rzędową kasetę i 7-biegową klamkę Shimano Tourney ST-EF50. Zastanawiam się czy wydać 50pln na 8-biegowego Tourney'a czy kupić komplet Alivio ST-M410 (około 120pln). Tylko czy faktycznie takie Alivio lepiej od Tourney'a zmieniają biegi żeby warto było wydać te 70pln więcej? A może Deore ST-M530 (około 150pln). Tylko czy Deore 9-biegowe może docelowo pracować z 8-rzędową kasetą (bo ja nie chcę 9-rzędowej kasety i wąskiego łańcucha) i czy faktycznie warto zapłacić te 30 więcej od Alivio? Dodam że nie ścigam się na rowerze tylko jeżdżę rekreacyjnie. Obecnie mam tylną przerzutkę Alivio, którą może wymienię gdzieś tak za dwa lata na Deore. Tak jak napisałem wcześniej, nie zamierzam zmieniać kasety 8r na 9r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Wydaje mi się, że warto dopłacić do Alivio, zwłaszcza jeżeli ma pracować z tylną przerzutką Alivio. Manetka 9 biegowa nie będzie współpracować z kasetą 8 rzędową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzadzu Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Ja bym się zastanowił nad rozdzieleniem manetek od klamek. Np. Avid FR5/SD7 + manetki Alivio. Dlaczego? A no bo jak Ci się zachce jednak kiedyś zmienić napęd na 9rz, to same manetki kupisz taniej. Przy ewentualnym upadku też raczej nie uszkodzisz manetki + klamki naraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juhu Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Ok. Dzięki TocaS. Skoro Deorka nie będzie współpracowała z kasetą 8r to zostaje przy Alivio i 8-rzedowym napędzie raczej na zawsze Dzięki Rzadzu za radę, jest tak jak piszesz. No ale wygląda na to, że jestem skazany na napęd 8r, w zupełności mi on wystarcza. Zostaję na bank przy klamkomanetkach. Już kilka razy zaliczyłem glebę, moje Tourney'e są trochę porysane ale wytrzymały to i wciąż działają znakomicie. Z grupy Alivio widziałem 2 rodzaje klamek: 1. ST-M405 w systemie EZ Fire Plus. One wyglądają praktycznie tak samo jak moje Tourney'e (też w systemie EZ Fire Plus) czyli myślę że to jest to samo 2. ST-M410 w systemie EZ RapidFire Plus. Teraz moje pytanie w zasadzie sprowadza się do tego czy system RapidFire Plus jest pod jakimś względem lepszy EZ Fire? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 31 Grudnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 RapidFire zdecydowanie lepiej i przyjemniej pracuje. Poszukaj na forum w dziale sprzedam, jak dobrze pamiętam to ktoś niedawno sprzedawał w dobrej cenie manetki Alivio. W EZ Fire Plus bym się nie pchał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juhu Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 No dobra. W takim razie wymieniam klamki Tourney'e na Alivio RapidFire Plus. Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w dwa dziesięć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Temat o manetkach więc spytam się czy manetki st-ef 50 mogą obsługiwać przerzutkę sram 5.0? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Nie mogą, manetki Shimano a Sram mają inny system "ciągniecia linki", Shimano 2:1, Sram 1:1 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Dzięki za odpowiedź. Tak przy okazji. W innym temacie czytałem że niektóre manetki srama mają system 2:1. Teraz nie wiem czy to prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Dzięki za odpowiedź. Tak przy okazji. W innym temacie czytałem że niektóre manetki srama mają system 2:1. Teraz nie wiem czy to prawda. Owszem są manetki Sram w systemie 2:1 ale to są inne modele, coś można znaleźć na ten temat na forum http://www.forumrowerowe.org/topic/30604-manetki-gripy-sram-rocket-czy-attack/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Tak to prawda. Ale manetki Shimano nie podziałają ze Sramem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oktoja Napisano 22 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Kup sobie Alivio ja osobiście mam deore ale brat i kuzyn mają alivio na kasete 8-rzędową i dobrze się sprawuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.