Skocz do zawartości

[amortyzator] Lyrik vs Revelation

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś już czasu przymierzam się do wymiany amortyzatora. Poprzednia rama (GF Wahoo) się pękła a że na nową miałem czekać ponad miesiąc (czekałem prawie dwa) to postanowiłem kopić wymarzonego fulla za małą kasę. Udało się upolować na allegro całkiem fajną moim zdaniem ramę BIXS Sauvage 100 19". Skok ramy regulowany 120-130-150 (aktualnie 130) i tymczasowo jeszcze stara Tora ustawiona też na 130mm. O ile podjeżdża się porównywalnie jak na Wahoo (przód też troszkę goni ale chyba mniej jak w Wahoo) natomiast problemem są zjazdy zwłaszcza te stromsze z racji tego że geo ramy jest pod 160mm Marchoka All Mountain 2 - wysokość 551mm natomiast Tora ma teraz 509mm! czyli różnica spora. Wg danych ze strony SRAM/RockShox Lyrik ma 545mm natomiast RVL 529mm. Oczywiście nie mam możliwości przetestowania amortyzatorów (no może od biedy Lyrika w Twomarku ale cenę tam mają na niego zaporową na RVL juz znosniejszą ale na razie tylko na zamówienie). Jeżdżę All Mountain/Enduro więc zmiana skoku jest konieczna, 2-step jest dużo wygodniejszy od U-Turna więc tu skłaniał bym się do Lyrkia. Skok jest zbliżony i nie wiem czy odczuje różnice między 160 a 150 (różnica w wysokości już jest większa i chyba przelicza się to na zmianę kąta główki ramy o ok. 1stopień/20mm więcej/mniej) natomiast różnica w wadze obu amortyzatorów jest kolosalna ok 2,3kg vs 1,7-1,8kg. I teraz pytanie czy bardziej odczuje wagę amortyzatora czy minimalnie lepszą (tak mi się wydaje) geometrię na zjazdach w Lyriku którego sporym atutem jest też sprawniejsza regulacja skoku oraz na pewno sztywność z racji wagi (moja waga 77-80kg przy 194cm wzrostu). Jeżdżę długie trasy po Beskidach raczej bez większych skoków itp. wariacji. Proszę o pomoc w wyborze :thumbsup:

Napisano

Na pewno na podjazdach poczujesz dużo niższą masę Revelationa, skoro jeździsz am/enduro to myślę, że i przy wymianie innych części na lżejsze to odczuwałeś. Twoja masa ok.80kg też by raczej skłaniała do Revelationa(spokojnie wystarczy jego sztywność). W Lyriku zaś odczujesz większą sztywność w zakrętach i na zjazdach, jednak na podjazdach i wyrywaniu kiery waga może dać o sobie znać. Zależy co bardziej lubisz: jeśli sprawne i szybkie podjazdy to bierz Revelationa, jeżeli kontrolę i sprawność na zjazdach bierz Lyrika :P . IMO lepszym kompromisem jest Revelation :P

• Mod Team
Napisano

... i pozostaje jeszcze problematyczna trwalosc systemu 2Step.

Kolejny glos na Revelke. Szczegolnie jesli z tlumikiem BlackBox.

Szacunek...

I.

Napisano

No czytałem że 2-step się krzaczył ale to naprawili w 2008 ponoć ?? a planuje kupić nowy amor. Co do wersji Revelationa to muszę dopytać ile za BlackBoxa bo pewnie to najdroższa wersja będzie. Jeśli chodzi o masę to akurat Wahoo ważył jakieś ~13kg a obecnie full waży ok 14,2kg i szczerze powiedziawszy pod górę wyjeżdżam szybciej jak na Wahoo :rolleyes: Nawet pierwszy podjazd na Szyndzielnię po miesięcznej przerwie poszedł mi sprawniej niż rekordowy na Wahoo (59m vs 1h01m :laugh: ) a tak pi razy oko Lyrik waży niewiele więcej jak Tora więc na wadze to mi tam specjalnie nie zależy. Choć z drugiej strony planuje szersze kapcie bo 2.1 to zonk :laugh: Popytam jeszcze ile z tym BlakBoxem i może jednak się zdecyduję na Revelationa ;)

Napisano

do Revelki też możesz założyć szersze papucie niż 2.1 :rolleyes:, co do wagi to wiesz - ją się raczej odczuwa na tej samej ramie bo ogólnie geometria zmienia najwięcej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...