doriand1 Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Witam, zastanawiam się nad zakupem amortyzatora. Teraz jeżdżę na SR Raidon. Który z nich byście wybrali? Recon czy Epicon? Pozdrawiam
Wojtekmtb Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Wagowo to w sumie stoją podobnie. Ale jeszcze zależy jaki model wybierzesz? Bo jednak z tą wagą różnie jest. Ale zważając na firme i prace amortyzatora to weź Recona.
rockrider Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Tak, dobrze Ci mówi Wojtek Suntour to kupa! Kup już nawet Tore, a jeśli masz więcej gotówki to Recon w zwyż.
mati199 Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Akurat kupować Recona to trzeba być idiotą W tej cenie bierzesz najwyższą Tore 318 Air z MC lub dokładasz do Reby lub czegoś innego tego pokroju
doriand1 Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Napisano 30 Grudnia 2009 Miałem na mysli: -Epicon RL -Recon 335, lub jakby się udało w dobrej cenie trafić to wersję z manetką
rockrider Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 To zdecydowanie Recon, bo Epicon to syf Ale Mati dobrze mówi!
jarek91tsk Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Możecie wytłumaczyć dla czego Epicon to syf?
wojtekkrakow Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Recon ma bebechy Tory, tylko lżejsze golenie, a karzą za niego płacić nie wiele mniej jak za Rebe. Szkoda na niego kasy, chyba że masz naprawdę dobrą okazje cenową. Lepiej podaj przedział cenowy, w którym szukasz.
rockrider Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Możecie wytłumaczyć dla czego Epicon to syf? Miałem już dwa Suntory działały wszystko okej, bez zarzutów, ale kiedy przyszło jechac w mokrych warunkach to fork przestawał działac - robił się praktycznie sztywny Także radze Ci jak inni zainwestuj w coś lepszego co będzie lepsze, co będzie miało lepsze uszczelki, mniejsza wagę i będzie już na powietrze
Wojtekmtb Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Tylko że między Torą a Reconem jest spora różnica wagowa. Ale jak komuś na wadze bardzo nie zależy to najważniejsze żeby któryś z nich kupić za dobrą cene.
Wojtekmtb Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Tu masz Tore za w miarę dobrą cene i masz gwarancje. Tylko bez Motion Control. Ale ma blokade manetki. http://www.allegro.pl/item858144676_rock_shox_tora_sl_v_ki_poplock_bikestacja.html Lub Recona. http://www.allegro.pl/item864005122_rock_shox_recon_sl_air_poplock_okazja.html
motor34xc Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 ten amor ma byc do Cross Country ? to ja smigam na tora 302 coil i mnie nie zawiódł zawsze jak wjade nim w jakis teren to mam polecam:)
sheva87 Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Rockrider a jakie miales te suntoury bo od tory SL bez motion control epicon RLD czy LOD dziala lepiej.
jarek91tsk Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Miałem już dwa Suntory działały wszystko okej, bez zarzutów, ale kiedy przyszło jechac w mokrych warunkach to fork przestawał działac - robił się praktycznie sztywny Także radze Ci jak inni zainwestuj w coś lepszego co będzie lepsze, co będzie miało lepsze uszczelki, mniejsza wagę i będzie już na powietrze Moja wiedza o sprzęcie nie jest może imponująca ale Epicon RL jest widłem powietrznym! Jeździłem trochę na tym amortyzatorze i byłem raczej zadowolony. Epicona można w sklepach kupić poniżej 600 zł co według mnie dobra cena a wideł lekki i przy mojej niedużej wadze bardzo fajnie pracował. Porównajmy także wagi. Tora jest cięższa nawet w wersji Air, sporo cięższa. Sztywność boczna też w Epioconie lepsza bo Tora ma mizerne 28.6
doriand1 Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Napisano 30 Grudnia 2009 Miałem Torę 302 i na pewno już bym do niej nie wrócił. Ważę około 70kg i była za sztywna. Nie podobała mi się jej praca i waga. No chyba ze wersje powietrzne Tory są ok.
wojtekkrakow Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Tora i Recon mają golenie 32mm doriand1 - jak miałeś sprężynowy model, to pewnie sprężyna była nie pod Twoją wagę.
doriand1 Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Napisano 30 Grudnia 2009 No nie jeździło mi się wcale fajne. Czułem się działa, jedynie podjeżdżając pod krawężnik Jeździłem kiedyś na starszym Skarebie, no i byłem w szoku. Wybierała najmniejsze nierówności Heh, już kurcze sam nie wiem co mam kupić
jarek91tsk Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Faktycznie wojtekkrakow nie popisałem się z tymi goleniami a byłem pewiem że mają 28.6
amoniak Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Recon to pomyłka cena wykręcona już lepiej dołożyć i kupić rebę dual air i bawić się w jej ustawianie niż recona który to jest dokładnie tak jak tora spaprany. IMHO juz lepiej kupić suntourowego raidon`a niż torę czy recona(w zasadzie to, to samo) gdyż raidon przyjemniej pracuje. jakieś głupie argumenty że w raidonie tłumik nierozbieralny należy między bajki włożyć - rozbieralny i daje się go serwisować Jedynym mankamentem raidona jest złażąca anoda z goleni.
rockrider Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Miałem min. XCR`a... A widzę że w grę wchodzi już Manitou to też nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem Najlepiej jak byś wybrał coś z ofert Rock Shox`a
5Zeta Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Miałem min. XCR`a... A widzę że w grę wchodzi już Manitou to też nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem Najlepiej jak byś wybrał coś z ofert Rock Shox`a A niby dlaczego nie manitou?? Rock Shox robi ciężkie amortyzatory(wyjątkiem jest SID). Manitou działa bardzo dobrze i do tego jest lekki, a że kupują go i narzekają ludzie z nadwagą, to już jest inny problem. Suntory teraz już trochę się polepszyły, ich praca i wytrzymałość została poprawiona, w przeciwieństwie do Suntorów , które wychodziły jeszcze ze 3 lata temu. Ale mimo wszystko wybrałbym coś ze stajni RSa, chyba ze jestes lekki to manitou. P.S Ja sam teraz chwilowo jeżdżę na RSie Pozdrawiam
rockrider Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Manitou też miałem i na początku nie narzekałem, fakt robią lekkie forki, ale po jakimś czasie uszczelki padają(powietrze zaczyna uciekac) i nabiera luzów
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.