Skocz do zawartości

[Amortyzator] co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wagowo to w sumie stoją podobnie.

Ale jeszcze zależy jaki model wybierzesz?

Bo jednak z tą wagą różnie jest.

Ale zważając na firme i prace amortyzatora to weź Recona. :thumbsup:

Napisano

Akurat kupować Recona to trzeba być idiotą :thumbsup:

W tej cenie bierzesz najwyższą Tore 318 Air z MC lub dokładasz do Reby lub czegoś innego tego pokroju :)

Napisano

Recon ma bebechy Tory, tylko lżejsze golenie, a karzą za niego płacić nie wiele mniej jak za Rebe.

Szkoda na niego kasy, chyba że masz naprawdę dobrą okazje cenową.

Lepiej podaj przedział cenowy, w którym szukasz.

Napisano

Możecie wytłumaczyć dla czego Epicon to syf?

Miałem już dwa Suntory działały wszystko okej, bez zarzutów, ale kiedy przyszło jechac w mokrych warunkach to fork przestawał działac - robił się praktycznie sztywny :thumbsup:

Także radze Ci jak inni zainwestuj w coś lepszego co będzie lepsze, co będzie miało lepsze uszczelki, mniejsza wagę i będzie już na powietrze :)

Napisano

Tylko że między Torą a Reconem jest spora różnica wagowa.

Ale jak komuś na wadze bardzo nie zależy to najważniejsze

żeby któryś z nich kupić za dobrą cene. :thumbsup:

Napisano

ten amor ma byc do Cross Country ?

to ja smigam na tora 302 coil i mnie nie zawiódł

zawsze jak wjade nim w jakis teren to mam :)

polecam:)

Napisano

Miałem już dwa Suntory działały wszystko okej, bez zarzutów, ale kiedy przyszło jechac w mokrych warunkach to fork przestawał działac - robił się praktycznie sztywny :)

Także radze Ci jak inni zainwestuj w coś lepszego co będzie lepsze, co będzie miało lepsze uszczelki, mniejsza wagę i będzie już na powietrze :P

Moja wiedza o sprzęcie nie jest może imponująca ale Epicon RL jest widłem powietrznym! Jeździłem trochę na tym amortyzatorze i byłem raczej zadowolony. Epicona można w sklepach kupić poniżej 600 zł co według mnie dobra cena a wideł lekki i przy mojej niedużej wadze bardzo fajnie pracował. Porównajmy także wagi. Tora jest cięższa nawet w wersji Air, sporo cięższa. Sztywność boczna też w Epioconie lepsza bo Tora ma mizerne 28.6

Napisano

Miałem Torę 302 i na pewno już bym do niej nie wrócił. Ważę około 70kg i była za sztywna. Nie podobała mi się jej praca i waga. No chyba ze wersje powietrzne Tory są ok.

Napisano

No nie jeździło mi się wcale fajne. Czułem się działa, jedynie podjeżdżając pod krawężnik :) Jeździłem kiedyś na starszym Skarebie, no i byłem w szoku. Wybierała najmniejsze nierówności :) Heh, już kurcze sam nie wiem co mam kupić :P

Napisano

Recon to pomyłka :P cena wykręcona już lepiej dołożyć i kupić rebę dual air i bawić się w jej ustawianie :) niż recona który to jest dokładnie tak jak tora spaprany.

IMHO juz lepiej kupić suntourowego raidon`a niż torę czy recona(w zasadzie to, to samo) gdyż raidon przyjemniej pracuje.

jakieś głupie argumenty że w raidonie tłumik nierozbieralny należy między bajki włożyć - rozbieralny i daje się go serwisować

Jedynym mankamentem raidona jest złażąca anoda z goleni.

Napisano

Miałem min. XCR`a...:P

A widzę że w grę wchodzi już Manitou :P to też nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem :P

Najlepiej jak byś wybrał coś z ofert Rock Shox`a

Napisano

Miałem min. XCR`a...:P

A widzę że w grę wchodzi już Manitou :P to też nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem ;)

Najlepiej jak byś wybrał coś z ofert Rock Shox`a

A niby dlaczego nie manitou??

Rock Shox robi ciężkie amortyzatory(wyjątkiem jest SID). Manitou działa bardzo dobrze i do tego jest lekki, a że kupują go i narzekają ludzie z nadwagą, to już jest inny problem.

Suntory teraz już trochę się polepszyły, ich praca i wytrzymałość została poprawiona, w przeciwieństwie do Suntorów , które wychodziły jeszcze ze 3 lata temu.

Ale mimo wszystko wybrałbym coś ze stajni RSa, chyba ze jestes lekki to manitou.

P.S Ja sam teraz chwilowo jeżdżę na RSie :P

Pozdrawiam

Napisano

Manitou też miałem i na początku nie narzekałem, fakt robią lekkie forki, ale po jakimś czasie uszczelki padają(powietrze zaczyna uciekac) i nabiera luzów :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...