Pr5Rider Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Byłem dzisiaj w serwsie rowerowym.Powiedziałem kolesiowi zeby mi skuł łancuch a na spince rozpiał a on skrócił o 2 ogniwa.Wzialem łancuch na 3x9 i wózek jest moim zdaniem za bardzo naciagniety..Mam pytanie czy troszeke za krotki łanchuch zle bedzie wplywał na prace napedu?? i jak bedzie chodzic w trakcie wbijania biegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shelbyboy Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Witaj. To musisz sam ocenić podczas jazdy. Ja zawsze skracam łańcuch ALE BEZ PRZESADY według mnie nic się bardziej nie zużywa a jeździ się szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 dzieki czekam na inne opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Grudnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Ogolnie zasada jest taka ze jak ominiesz tylną przerzutke (nie wkrecasz w nią lancucha) i załozysz lancuch na 3 z przodu i 1 z tyłu ma być lekki luz. Ja mam lancuch dobrany tak ze na 3x9 kołeczka przerzutki sa w lini prostej prostopadle to podłoża. Nie robilem co prawda testu ale raz mi sie przypadkiem wrzuciło 3x1 i raczej było ciasno ale w normie. Pracować bedzie dobrze. tylko nie korzystaj ze skrajnych przełożeń typu 3x3 czy 3x2 nie wspominając o 3x1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 ja zawsze skracam w ten sposób ze zrzucam na 1x9 i daje maksymalna dlugosc zeby wozek przezutki byl na tyle odchylony zeby lancuch sie po nim nie slizgal. Wtedy na wszystkich przelozeniach jest dobra dlugosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Wiec zrobilem z przodu 3 i z tyłu 1 bez przerzutek i wyszło na to ze brakuje mi 2 ogniw:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 No to idź do tego idioty - niech odda te ogniwa. Co to za serwis.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Wiec zrobilem z przodu 3 i z tyłu 1 bez przerzutek i wyszło na to ze brakuje mi 2 ogniw:/ Skoro zrobiłes to ogniw nie brakuje, chyba ze próbowałeś zrobić i nie wyszło to już inna sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 oj dobra,dobra jeszcze raz dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Czasami 3x1 może wygiąć wózek, więc trzeba uważać by niechcący nie wrzucić. Nie mniej co do długości łańcucha to nikt raczej nie stosuję przełożeń 3x4 3x3 3x2 3x1 więc długość powinna być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 No tak ale jak przez przypadek "złamie łancuch" na 3x1 to mi sie rozerwie a tego bym nie chcial Po zliczeniu ogniw wyszło mi 104 wiec za mało...chybba a dzis ten koles ma zamkniety serwis..niech ja go spotkam...to nogi z du(y powyrywam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Warto pamietac ze metody: 3/1 lancuch najkrotszy 1/9 lancuch najdluzszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Wiem,wiem ale zastanawiam sie czy nie zapiac go z 104 ogniwami bo jak biore na 3x1 to łancucha nie starcza ale i tak nie bede na takich biegach jezdził wiec juz sam niewiem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 No tak ale jak przez przypadek "złamie łancuch" na 3x1 to mi sie rozerwie a tego bym nie chcial Oj miałem już taki przypadek i to właśnie przerzutka głównie na ty ucierpiała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Ale mysle ze to był wypadek ze wrzuciłes 3x1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Z tego co piszesz łańcuch ma dobrą długość. Dużo ludzi skraca łańcuch tak, że 3x1 w ogóle nie wchodzi - chociaż mniej nim telepie telepie Szczerze.. Wbić 2x1 podczas jazdy spoko - mogę sobie wyobrazić, ale 3x1? O.o Nie bardzo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 dzieki czekam na inne opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 ale 3x1? O.o Nie bardzo... Miałem 2x1 myśląc że jest to jakieś 2x3/2x4 i wrzuciłem na 3x1 bo miałem przed sobą zjazd, nie przemyślana zmiana na szybko. Zdarzyło mi się to raz w życiu. Teraz na to już zwracam uwagę. Ja do tego mam jeszcze krótki wózek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 A masz moze zdjęcie jak wyglada łancuch na 3x9 i 1x1? Prosze o dalsze wypowiedzi bede bardzo wdzieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Nie widzę problemu zrobienia takiego zdjęcia. Chwila moment... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 leci +1 Wielkie dzieki za pomoc to jak myslicie zakladac łancuch 104? na kasete 11-32 i przerzutke ze srednim wózkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 1x1 3x9 Sory, że tak długo ale nie mogłem się powstrzymać i musiałem się kawałek przejechać Średnie wózek + kaseta 11-32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 31 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Wielkie dzieki ja mam bardziej nacigniety wózek w prawo jak myslisz mozna tak smigac?...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktone Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 U siebie nie mogę wrzucić 3x1, przerzutka jest za bardzo naciągnięta, mimo to jeżdżę tak już jakieś 2kkm i jest ok, łańcuch jest generalnie bardziej napięty, nie lata na wszystkie strony. Tak przy okazji: gdzie Ci "to zrobili"? Pytam bo mieszkam niedaleko i czasami wpadam do Velmara w Piastowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Mogłem dać jeszcze zdjęcie jak u mnie wygląda na 3x5. Zależy jak masz na biegach wyżej tj. 3x6 3x5 na gołe oko można ocenić kiedy przerzutka jest za mocno przegięta. U mnie przy 3x3 gdzie tak się nie jeździ wydaje mi się, że odchył mojej przerzutki w prawo jest do przyjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.