Skocz do zawartości

[łańcuch]Nie za krótki?

Pr5Rider

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem dzisiaj w serwsie rowerowym.Powiedziałem kolesiowi zeby mi skuł łancuch a na spince rozpiał a on skrócił o 2 ogniwa.Wzialem łancuch na 3x9 i wózek jest moim zdaniem za bardzo naciagniety..Mam pytanie czy troszeke za krotki łanchuch zle bedzie wplywał na prace napedu?? i jak bedzie chodzic w trakcie wbijania biegów

• Mod Team

Ogolnie zasada jest taka ze jak ominiesz tylną przerzutke (nie wkrecasz w nią lancucha) i załozysz lancuch na 3 z przodu i 1 z tyłu ma być lekki luz.

Ja mam lancuch dobrany tak ze na 3x9 kołeczka przerzutki sa w lini prostej prostopadle to podłoża. Nie robilem co prawda testu ale raz mi sie przypadkiem wrzuciło 3x1 i raczej było ciasno :) ale w normie.

Pracować bedzie dobrze. tylko nie korzystaj ze skrajnych przełożeń typu 3x3 czy 3x2 nie wspominając o 3x1 :devil:

Z tego co piszesz łańcuch ma dobrą długość. Dużo ludzi skraca łańcuch tak, że 3x1 w ogóle nie wchodzi - chociaż mniej nim telepie telepie :rolleyes: Szczerze.. Wbić 2x1 podczas jazdy spoko - mogę sobie wyobrazić, ale 3x1? O.o Nie bardzo...

ale 3x1? O.o Nie bardzo...

Miałem 2x1 myśląc że jest to jakieś 2x3/2x4 i wrzuciłem na 3x1 bo miałem przed sobą zjazd, nie przemyślana zmiana na szybko. Zdarzyło mi się to raz w życiu. Teraz na to już zwracam uwagę.

Ja do tego mam jeszcze krótki wózek.

U siebie nie mogę wrzucić 3x1, przerzutka jest za bardzo naciągnięta, mimo to jeżdżę tak już jakieś 2kkm i jest ok, łańcuch jest generalnie bardziej napięty, nie lata na wszystkie strony.

Tak przy okazji: gdzie Ci "to zrobili"? Pytam bo mieszkam niedaleko i czasami wpadam do Velmara w Piastowie.

Mogłem dać jeszcze zdjęcie jak u mnie wygląda na 3x5.

Zależy jak masz na biegach wyżej tj. 3x6 3x5 na gołe oko można ocenić kiedy przerzutka jest za mocno przegięta. U mnie przy 3x3 gdzie tak się nie jeździ wydaje mi się, że odchył mojej przerzutki w prawo jest do przyjęcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...