Kamil515 Napisano 29 Grudnia 2009 Napisano 29 Grudnia 2009 Witam. Mam DUŻY problem. Posiadam piastę Shimano deore disc ( model 525 chyba...) Jest do niej przymocowana tarcza hayesa śrubkami torx. W tym cały problem. Śrubki są tak zjechane, że nie da sie ich odkręcić. Macie pomysły jak pozbyć się tych śrubek czy muszę kupić nową piaste.....?
Rzadzu Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Weź jakiś brzeszczot, zrób nim rowek w śrubie (jej łbie) i spróbuj wykręcić śrubokrętem.
Miecho87 Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Był temat (jak nie kilka) dokładnie o tym samym problemie. Albo w hamulcach albo w sprzęcie.
Kamil515 Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Napisano 30 Grudnia 2009 Przeciąłem śrubki brzeszczotem, żeby móc odkręcic je płaskim śrubokręte....... 0 postępu. Jest jak było. Dam to do serwisu i niech oni powiedzą czy da sie coś z tym zrobić. Najwyżej będę musiał wymienić tą piastę... Dodam jeszcze, że tarcza po tych zabiegach jest już kompletnie krzywa
Pr5Rider Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Idz do serwisu powinni ci to zrobic za symboliczna złotówke.Miałem podobny przypadek ale z srubkami w mostku,brat sie bawił i wyrobił srodek...Poszzedłem do serwisu koles wział szlifierke wyrówna srubki nacial pod plaski srubokret i odkrecił... nie baw sie sam bo mozesz cos uszkodzic..... pozdrawiam
Mod Team bogus Napisano 30 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 30 Grudnia 2009 Jeśli masz nacięcia pod śrubokręt to zawołaj kogoś, żeby przytrzymał ci koło. Ustaw śrubokręt pod kątem i uderzaj w niego młotkiem. U mnie to poskutkowało.
Kamil515 Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Napisano 30 Grudnia 2009 ale mam nacięcia w kształcie minusa na środku główki, a nie takie wycięcia po bokach główki.
Przeor Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 A ja tam bym się wstydził do serwisu z takim drobiazgiem Jest kilka możliwości ale trzeba najpierw porządnie walnąć młotkiem od góry w łeb śruby, powinno ją to trochę poluzować. Można też spróbować wykręcić takim oto kluczem Knipex Cobra Mam taki, trzeci od góry i powiem, że do takich spraw jest rewelacyjny. Można również naparzać młotkiem i jakimś przecinakiem lub też, co jest trochę gorszym rozwiązaniem, wkrętakiem po obwodzie łba śruby. W ostateczności, skoro piszesz, że tarcza już jest do niczego to można poobcinać łby śrub (jak się to zrobi umiejętnie to nawet tarcza będzie dobra), jak zniknie napięcie spowodowane dokręceniem to wtedy można już powykręcać pozostałości.
kllnTToOn Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 Miałem podobny przypadek z mostkiem. W rowerowym gościu wykręcił mi to za free nie wiem jak to zrobił, ale na twoim miejscu wybrałbym się do serwisu
Mod Team Puklus Napisano 30 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 30 Grudnia 2009 Hmmm zrobić naciecie w srubach, tylko takie głębsz na cąłą długość. Wkrecić srubokret w imadło położyć koło i kołem zakrecić. Wieksza dźwignia jezeli reka nie daje rady. Narzedzie ktore proponuje Przeor tez sie nada jezeli sruba ma odpowiednio duzy łeb, moich by tym nie ruszył raczej.
Kamil515 Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Napisano 30 Grudnia 2009 Po problemie :D:D:D:D:D:D. Poszedłem do rowerowego. W jednym powiedzieli, że oni tego nie odkręcą, a w drugim troche mnie wyśmiali z tym brzeszczotem, ale zrobili to za 15zł. Lepiej za 15zł niż kupować nową piaste i szprychy
Mod Team Puklus Napisano 30 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 30 Grudnia 2009 Heh no niech jeszcze uchylą rabka tajemnicy jak to zrobili
Kamil515 Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Napisano 30 Grudnia 2009 Główkę śruby miałem troche pociętą brzeszczotem. Poprostu mechanik walił młotem i poszło
arroyo Napisano 30 Grudnia 2009 Napisano 30 Grudnia 2009 15 zeta za walnięcie młotkiem... Chociaż przypomina mi się tak historia, jak to kobieta zajeżdża autem do serwisu i mówi że silnik źle pracuje. Mechanik stuknął młotkiem w odpowiednie miejsce i mówi że 300pln się należy. Ona na to, że za stuknięcie młotkiem tyle nie zapłaci i domaga się wyjaśnień skąd taka durna cena? Otrzymała więc odpowiedź, że za uderzenie młotkiem bierze 10pln, natomiast za to, że wiedział gdzie uderzyć 290pln
Kamil515 Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Napisano 30 Grudnia 2009 Możesz się śmiać, ale ja sam bym tego nie zrobił próbowałem...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.