Skocz do zawartości

[amortyzator] 1 cal, warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
  Cytat
Ja bazuje ciągle na stronie producenta i tylko pisze to co tam wyczytałem ... moze oni tam błędy porobili ... kto wie

Błąd. Ty bazujesz na tym, co sobie ubzdurałeś... Wyczytałeś, że XCM ma kartridż olejowy do blokady skoku i to stało się podstawą do pisania bzdur.

Cytat
Faktycznie na polskich stronach i na allegro sprzedawcy wiedzą lepiej od producenta z czego podkładał swoje widelce

Racja, bo sprzedawca bez żadnych konsekwencji może kłamać w tej materii. Poza tym nie musi nic wiedzieć o sprzedawanych przez siebie produktach i jeśli poprosisz go o radę to zawsze zaproponuje ci to, co droższe - bez znaczenia czy pasuje ci do roweru czy nie:)

Cytat
P.S jak juz tak uogólniasz...napisz konkretnie z jakiego modelu jest dany opis

Co to ma za znaczenie? Amory te w różnych wersjach różnią się szczegółami - blokadą, montażem hamulców i rodzajem sprężyny. Bebechy pozostają te same, a w związku z tym nadal pozostaje różnica pomiędzy tymi amortyzatorami:

XCM:

-Dwie sprężyny

-Tłumienie cierne

XCR:

-Jedna sprężyna

-Tłumienie cierno-olejowe

Poza tym polecam wątek na tym forum ''XCM vs XCR'', gdzie potwierdza się moje zdanie:)

• Mod Team
Napisano
  W dniu 4.01.2010 o 23:00, Krosiant napisał:

Racja, bo sprzedawca bez żadnych konsekwencji może kłamać w tej materii. Poza tym nie musi nic wiedzieć o sprzedawanych przez siebie produktach i jeśli poprosisz go o radę to zawsze zaproponuje ci to, co droższe - bez znaczenia czy pasuje ci do roweru czy nie:)

Ciekawe zdanie na temat parametrów podawanych przez producentów na stronach domowych, wychodzi na to ze wszyscy kłamią.

XCM:

-Dwie sprężyny

-Tłumienie cierne

http://www.srsuntour-cycling.com/SID=si176f00572867d9eb8606d605677a47/index.php

jak widac wersja pdst. 2 sprezyny, wersja z blokadą 1 sprezyna.

XCR:

-Jedna sprężyna

-Tłumienie cierno-olejowe

http://www.srsuntour-cycling.com/SID=si176f00572867d9eb8606d605677a47/index.php?screen=sh.detail&tnid=2609

wersja podstawowa 2 spreżyny, wersja z blokada 1 sprezyna

Napisano
  Cytat
Co to ma za znaczenie? Amory te w różnych wersjach różnią się szczegółami - blokadą, montażem hamulców i rodzajem sprężyny.

Jak już wspomniałem. Nadal są to szczegóły nie istotne, bo XCR z jedną sprężyną i blokadą nadal posiada tłumienie olejowe, a XCM nie. Ciekawostka - każdy amortyzator opiera się na sprężynach;]

Napisano

Co do XCM'a V2 80mm.

Dziewczyna ma taki w contessie, 2 sprezyny, BARDZO miekkie.

Przy regularnym smarowaniu brunoxem, przy naszej wadze spisuje sie BARDZO DOBRZE jak na takie potrzeby. SAG na poziomie 15-20%, nie dobija i wykorzystuje caly skok - ale czuc ze to plastelina jak wjedzie sie na wyzszy kraweznik (wazymy okolo 60kg)

Jest miekko, lisci nie wybiera, male nierownosci calkiem przyzwoicie ze tego nie czuc na nadgarstkach.

Problemem jest polykanie duzych nierownosci badz pokonywanych przy bardzo szybkiej jezdzie. Brak tlumienia rozwala nadgarstki gdyz dostaje sie po lapach.

Amor przy hamowaniu na granicy przodem dosc ostro nurkuje, jednak przy szybkiej jezdzie i zadnych gwaltownych manerwach jest naprawde znosnie, nie zapada sie.

Czy da sie na nim przejechac nawet bardzo ciezki wyscig XC? Tak da sie, jednakze pod koniec nie liczcie ze bedziecie miec czucie w rekach, a kazdy metr po wiekszej nierownosci z predkoscia 40km/h+ to bedzie pieklo dla rak - ALE NIE DO TEGO JEST STWORZONY. Z drugiej strony, na sztywniaku nie da sie przejechac ostrego wyscigu XC nawet jesli ktos bardzo by chcial. Nawet XCT kuzyna dal rade, ale swoim sztywniakiem na wyscigu XC w Lublinie w zyciu bym nie probowal, trzeba byloby byc naprawde kamikadze, gdyz trasa to bylo jedno wielkie zaorane pole (trasa narciarska) poprzecinana rowami melioracyjnymi i odplywami oraz trasa pseudo DH.

Do rekreacyjnej jazdy po miescie i bezdrozach, jest super. Byle miec odpowiednia dobrana sprezyne bo spelnia swoje zadania bardzo dobrze, rece na pewno mecza sie duzo mniej niz na sztywniaku.

Zastanawiam sie tylko dlaczego pokretla przestaly dzialac :P

• Mod Team
Napisano
  W dniu 4.01.2010 o 22:18, Krosiant napisał:

XCR:

Tłumienie olejowe. Poza elastometrem posiada olej, który pełni rolę pochłaniacza drgań elastometru, a także poprawia charakterystykę pracy.

A co to za technologia ???

W XCR olej jest w zamkniętym tłumiku olejowym, który na dodatek jest w drugiej goleni, niż sprężyna i elestomer (NIE elastometr).

Proponuje poza tym zakończyć ten offtop, bo do tematu nic nie wnosi, jedynie go zaśmieca.

• Mod Team
Napisano

Tak sznib masz racje. Jeszcze chciałbym tylko od Pana Krosiant'a usłyszeć jaki rodzaj tłumienia ma XCR bo producent niestety nie podaje :P nie tak jak w przypadku epicona gdzie jest to wyszczegulnione. Mysle ze jak ktoś chce kupić amortyzator to kwestia tłumienia jest niezwykle ważna i watro ją tu napisać.

• Mod Team
Napisano

Fajnie napisany tekst tylko ze amor juz stary :) . Rocznikowo 2006 XCR i XCM znacząco sie rozniły, xcr maił golenie 30 xcm maiał 28, xcr miał wmiare rozsadne uszczelki xcm nie ...

Obecnie oba amory sa bardzo podobne konstrukcyjnie. poza goleniami dolnymi(inny design i uzyty materiał) roznią sie kardridżami olejowymi. Oba mają tłumienie cierno-olejowe KLIK (oczywiście w odpwiedniej wersji bo podstawowa nie posiada zadnego i nie okłamujmy sie elastomer to nie zadno tłumienie) Bo jak dlamnie róznica 2 sprezyn a 1 sprezyny i kardridż to nie jest wspomniany detal tylko istotna róznica konstrukcyjna. Rowniez montaż hamulca detalem nie jest bo zalezy od rocznika nie od wersji.

Duzym plusem XCM'a jest wersja ze sterem 1".Prawie zaden inny obecnie produkowany amor w miare rozsądnej jakości nie posiada juz 1" rury. Jego praca przy dbarniu o golnie (czyszczenie, smarowanie brnoxem, czesty serwis) bedzie bardzo dobra i jak za ok 160-180zł jest naprawde dobry wybór.

Osobiście uwazam ze warto w niego zainwestować zeby dać odetchnąć nadgarstkom :)

Napisano
  Cytat
Fajnie napisany tekst tylko ze amor juz stary . Rocznikowo 2006 XCR i XCM znacząco sie rozniły, xcr maił golenie 30 xcm maiał 28, xcr miał wmiare rozsadne uszczelki xcm nie ...

Jasne, to już jest przecież skok technologiczny :) . Szkoda tylko, że powtarzasz dopiero, co poznany fakt, który wyczytałeś w temacie, który poleciłem, a wcześniej jakoś nie potrafiłeś popierać swoich argumentów faktami technicznymi :)

Przestań powtarzać bzdury i zaakceptuj fakty, człowieku. Rozbierz w swoim życiu kilka amortyzatorów, pojeździj na nich, a potem wpadnij na forum i świeć mądrościami, bo to co teraz wyprawiasz to jakaś herezja jest. Ja powtarzam ci od wczoraj na czym polega różnica między tymi amorkami, dzisiaj Sznib ci wytłumaczył(mnie też poprawił, co nie zmienia faktu, że racja jest po mojej stronie), a ty nadal masz nadzieję, że jak powtórzysz kłamstwo 1000 razy to stanie się prawdą. Tak nie jest, więc pogódź się z tym, że masz małe pojęcie w tym temacie i skończ ten offtop.

• Mod Team
Napisano

Napisałem :

W dniu 4.01.2010 o 18:41, Puklus napisał:

w podstawowej wersji nie roznią sie praktycznie niczym poza tym ze XCR ma magnezowe golenie czyli bedzie lżejszy. Oba mają "tłumienie" cierne czyli jego brak, oba mają taki sam komplet uszczelek i nawet oba mają po 2 sprezyny wiec czemu XCM ma sie przemienić w sztywniaka a XCR nie ?

Podkreśle ze pisałem o wersji pdstawowej czyli bez oleju ale jak to pisałes :

W dniu 4.01.2010 o 21:05, Krosiant napisał:

Bzdura. XCM ma tłumienie cierne tzn. sam elastometr, żadnego pochłaniacza drgań(czyt. olej). XCR natomiast posiada dodatkowe tłumienie w postaci oleju. Nie wiem, jaki byłby sens produkować XCM na 1 1/8'' skoro niby niczym się nie różnią.

Uparłeś sie na to tłumienie mimo ze ja pisałem o wersji bez tłumienia.

Starałem sie napisać ze chodzi mi o modele podstawowe ktore sa bardzo podobne konstrukcyjnie a ty dalej

W dniu 4.01.2010 o 22:18, Krosiant napisał:

XCR:

Tłumienie olejowe. Poza elastometrem posiada olej, który pełni rolę pochłaniacza drgań elastometru, a także poprawia charakterystykę pracy.

lećmy dalej

Co to ma za znaczenie? Amory te w różnych wersjach różnią się szczegółami...

Jeżeli dla ciebie szczegółem jest ze wersja podstawowa ma 2 sprezyny, elastomer i smar a wersja wyzsza ma w jednej goleni 1 sprezyne w drugiej ma kardridż z blokadą to OK. Dla mnie to nie szczegół tylko istotna róznica technicza.

W dniu 4.01.2010 o 22:43, Krosiant napisał:

XCM:

skok: 80-110mm

system sprężyna

regulacja twardości

golenie dolne: magnezowe

Golenie górne: stalowe

korona aluminiowa

rura sterowa 1-1/8"

tutaj juz wybitnie sie popisałeś swoja wiedza na temat tego amora w jakiej kolwiek wersji.

W dniu 5.01.2010 o 14:36, Krosiant napisał:

a ty nadal masz nadzieję, że jak powtórzysz kłamstwo 1000 razy to stanie się prawdą.

Fakt myliłem sie czy nie miałem do konca racji z tłumieniem w XCR moj bład teraz bede wiedizał :) ale w ktorym miejscu ja kałamałem ?? Prawie wszystkie dane popierałem linkiem do strony producenta. Tam naprawde wyraznie pisze ze posdtawowe modele sa do siebie podobne.

Pozatym nie wyzywaj mnie od hetetyków skoro sam nawaliłeś błedów i sprzecznych informacji w postach. Fakt miałeś racje co do tego ze jest XCR z olejowym tłumieniem ale kompletnie nie dopuściłeś do siebie informacji ze istnieje model bez tego i ciągle powtarzałes swoje.

Napisano
  Cytat
Tam naprawde wyraznie pisze ze posdtawowe modele sa do siebie podobne.

No tak. Dlatego XCR jest droższy od XCM, bo posiada tłumienie olejowe. Proste.

Cytat
Fakt miałeś racje co do tego ze jest XCR z olejowym tłumieniem ale kompletnie nie dopuściłeś do siebie informacji ze istnieje model bez tego i ciągle powtarzałes swoje.

Przecież wszyscy już ci wyjaśnili, że XCR istnieje TYLKO z tłumieniem olejowym, a XCM TYLKO bez niego, więc właśnie tutaj nakłamałeś.

• Mod Team
Napisano
  W dniu 5.01.2010 o 20:11, Krosiant napisał:

Przecież wszyscy już ci wyjaśnili, że XCR istnieje TYLKO z tłumieniem olejowym, a XCM TYLKO bez niego, więc właśnie tutaj nakłamałeś.

KLIK

Pierwszy lepszy XCR 2009 bez tłumienia, posiada tylko napiecie wstepne co zresztą widac na obu goleniach. Czyli ma 2 sprezyny.

KLIK XCM z tłumieniem olejowym i blokadą.

I jak myślisz ze przy 2 sprezynach ma jakieś tłumienie poza elastomerem to musiał by mieć otwarta kąpiel olejową ... Rux np taką ma. I tez ma 2 sprezyny i tłumienie odbicia.

Napisano

''Kłamstwo powtórzone 1000 razy staje się prawdą.''

Mylisz tłumienie olejowe z blokadą skoku. Ale napisz jeszcze parę razy tego typu głupoty to może wreszcie będzie miał rację zgodnie z twoim mottem:)

Napisano

No tak, to że jak ma dwie sprężyny to ma i dwie regulacje napięcia no to wydaje się logiczne bo co przy dwóch sprężynach da regulacja napięcia jednej sprężyny?

• Mod Team
Napisano

No włsnie sa 2 sprezyny i 2 regulacje - logiczne. A treraz pomyśl gdzie tam jest tłumik skoro w obu goleniach jest sprezyna. Zeby był tłumik olej by musał sie swobodnie poruszać po goleni czyli otwarta kąpiel olejowa której jak wiemy XCR nie posiada ale znawca pisze

W dniu 5.01.2010 o 20:11, Krosiant napisał:

... że XCR istnieje TYLKO z tłumieniem olejowym, a XCM TYLKO bez niego...

Czyzby kłamał ? :)

• Mod Team
Napisano

Ja nie mam zadnego ale kolega nasiłe wciska racje jak widac. I to nie jego pierwsza kampania :) Teraz widze ze mu argumentów juz zaczyna brakowac :)

Napisano

Wszystkie możliwe argumenty zostały wysunięte, co i tak nie przyniosło żadnego skutku, bo nadal ciśniesz farmazony, które z rzeczywistością nie mają nic wspólnego. W naturze z reguły takie egzemplarze jak ty są bezpłodne i niezdolne do rozmnażania, więc mam nadzieję, że w tym przypadku jest tak samo;)

• Mod Team
Napisano

Aha czyli podanie przykładu xcr'a ktory jest bez tłumienia (mimo twego przekonania ze takowy nie istnieje) jest farmazonem :) To sie ciesze w takim wypadku.

No tak bo przeciez nie istnieje :)

Napisano

Chętnie zobaczę ten przykład, bo jak na razie olejowy XCR to dla ciebie egzemplarz z blokadą skoku :) .

Cytat
No tak bo przeciez nie istnieje

Mam nadzieję, że to nie sarkazm, a że wreszcie dotarło.

Napisano
  W dniu 5.01.2010 o 14:36, Krosiant napisał:

Jasne, to już jest przecież skok technologiczny ;) . Szkoda tylko, że powtarzasz dopiero, co poznany fakt, który wyczytałeś w temacie, który poleciłem, a wcześniej jakoś nie potrafiłeś popierać swoich argumentów faktami technicznymi :rolleyes:

Przestań powtarzać bzdury i zaakceptuj fakty, człowieku. Rozbierz w swoim życiu kilka amortyzatorów, pojeździj na nich, a potem wpadnij na forum i świeć mądrościami, bo to co teraz wyprawiasz to jakaś herezja jest. Ja powtarzam ci od wczoraj na czym polega różnica między tymi amorkami, dzisiaj Sznib ci wytłumaczył(mnie też poprawił, co nie zmienia faktu, że racja jest po mojej stronie), a ty nadal masz nadzieję, że jak powtórzysz kłamstwo 1000 razy to stanie się prawdą. Tak nie jest, więc pogódź się z tym, że masz małe pojęcie w tym temacie i skończ ten offtop.

czyli wynika z tego ze TY jezdziles na wszystkich mozliwych wersjach xcm i xcr, wszystkie tez rozebrałes? bo jesteś niewzruszenie przekonany o racji swojej racji, wg mnie taka pewnosc "po moim trupie" moze powstac jedynie z namacalnego, organoleptycznego doswiadczenia w temacie.

czy to taka niewzruszalna wiedza i mądrość jak przyczyna ROZCIĄGANIA SIĘ ŁAŃCUCHA wynikająca z rozciągliwości stali? :)

obaj panowie - spasujcie - wskazane linki plus informacje = dosciyc wiedzy na ten temat i mozliwosc wyciągniecia własnych wniosków przez autora tematu.

• Mod Team
Napisano

Wiesz Tobo ja tylko chciałem autorowi tematu pokazać możliwe rozaiązanie jego problemu ale widzisz co z tego wynikło.

Napisano

Ja chciałem tylko wiedzieć czy warto tu włożyć tego XCM'a. Gdybym miał kasę na nowy rower to nie zakładałbym takiego tematu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.