rockrider Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witam, Wrzucam mój projekt roweru na ramie Corrateca Waga będzie się zmiejszac, ale to z czasem. Poniżej specyfikacja i plany na przyszłośc... Hamulec przedni + tylny: Tektro LO - 645g Linki + pancerze hamulce: Shimano - 164g Linki + pancerze przerzutki: Sram/Clarks - 87g Kaseta: Shimano XT CS-M 770 11-32 - 262g Łancuch: Shimano XTR CH-7701 - 259g Korby: Shimano SLX FC-M660 - 893g Przerzutka przednia: Sram X-Gen - 189g Przerzutka tylna: Sram X-5 SGS - 307g Amortyzator: ROCK SHOX Reba SL 2010 100mm - 1692g Rama: CORRATEC X-Verts Carbon 19" - 1432g Stery: Boplight CANE CREEK VP-A45AC - 78g Kierownica: BBB BHB-04 Topbar - 168g Pedały: Shimano PD-M520 - 378g Siodło: Selle Italia SLR XP - 175g Sztyca: Ritchey WCS Wet Black 27,2 - 221g Zacisk sztycy: No name 31,8 - 19g Manetki: Sram X.0 Gripshift - 166g Zaciski kół: Formula - 121,5g Mostek: Boplight Team XL 100mm - 121g Opona przednia + tylna: Continental Explorer 2.1 - 1205g Dętki: Maxxis Fly Weight - 194g Koło tylne - 1230g Piasta: Formula DC 22 Obrecz: Rigida Saphnix Szprychy: Mach 1 - 2,0mm Koło przednie - 1056g Piasta: Formula DC 19 Obręcz: Rigida Saphnix Szprychy: Mach 1 - 2,0mm Rogi: Boplight Team - 0g Koszyk: Zefal Spring - 47,5g Tarcze: Tektro - 256g Gripy: Ritchey WCS - 23g Neopren: Velo - 13g Podkładki dystansowe: BBB Carbon - ...g Grzybek: Boplight Carbon - 16g Inne: Zipy, śruby koszyka… - 18g Całośc:11436g Palny: W przyszłym tygodniu przyjdzie sztyca WCS`a. A do wymiany w najbliższym czasie pójdzie: -opony na Schwalbe Rocket Ron -hamulce na [nie wiem jeszcze] -koła na [nie wiem jeszcze może Mavic CrossTrail] -pedały na Exustary -przerzutka tylna na Sram X.0 -itd... Kolejności wymian dokładnie jeszcze nie znam, a w miedzy czasie będę kupował jakieś inne duperele Zdjęcia będą później, jak przełożę rower na nową ramę(dziś kupiona)i jak dojdzie min. sztyca. Na razie tylko fotka ramy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartoszmtb Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 nooo... widze ze wymienia sie osprzecik... niezle.. jeszcze sobie korbe wymien!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtekmtb Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 W rzeczywistości ta rama jednak wygląda ładniej. Ile waży sterówka Boplighta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Bartek korby na razie nie mam potrzeby wymieniac! A sterówka waży 9 gram,a co to ma do rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtekmtb Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Ok bo ważyłem Rebe razem ze sterówką. Lekka bardzo wyszła ta rama, podoba mi się Jutro przyjadę zobaczyć ją na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 ramka świetna, super sprzęcik się szykuje korby faktycznie nie ma po co wymieniać, ale hamulce jakieś fajne by tu pasowały typu Avid Juicy Carbon albo Formula R1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtekmtb Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Dokładnie korba jeszcze dużo posłuży. Tylko z czasem wkład suportu Hamulce to bym wziął Avid Elixir 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Troche przyciezkawa ta rama ale corratec to raczej nie jest dla ww. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 (edytowane) Jak psów sie tych Verts'ów zrobiło Nie rozumiem tylko producentów. Dlaczego produkując rame aluminiową nakładają na nią pseudo carbon, tym samym dodając wage . . . Waga ramy realna ? Edytowane 29 Grudnia 2009 przez mati199 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtekmtb Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Jak psów sie tych Verts'ów zrobiło Nie rozumiem tylko producentów. Dlaczego produkując rame aluminiową nakładają na nią pseudo carbon, tym samym dodając wage . . . Waga ramy realna ? Masz podane w opisie 1432g to realna waga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Masz podane w opisie To akurat zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 (edytowane) Słyszałem że akurat tych Verts`ów Carbon jest 17 na całą Polskę - ale to tylko słuchy Co do wagi to jak najbardziej waga realna, wszystko ważyłem osobiście Jak psów sie tych Verts'ów zrobiło Nie rozumiem tylko producentów. Dlaczego produkując rame aluminiową nakładają na nią pseudo carbon, tym samym dodając wage . . . Waga ramy realna ? Mati rama na żywo wygląda jak typowy carboniak i nawet jak zastukasz w ramę to brzmi jak carbon. Edytowane 29 Grudnia 2009 przez rockrider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 To jak mowi klasyka 'ni pies ni wydra....' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 (edytowane) 1430 gram za 999 zł to według mnie dobry wynik Mati rama na żywo wygląda jak typowy carboniak i nawet jak zastukasz w ramę to brzmi jak carbon. No, ale nie zmienia faktu, że powlekanie jej carbonem dodało tylko wagi Ta rama to nie jest chyba ful carbon tylko alu powlekane carbonem:)dokladnie,jest to pseudo karbon (alu-carbon kompozyt) by l-b Po za tym, jeżeli byłby to carbon to te 1450 gram nie byłoby takim świetnym wynikiem Edytowane 29 Grudnia 2009 przez mati199 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Nie dałem 999zł tylko 1350zł za nią Ale tu racja powlekanie carbonem dodało wagi, ale i tak jak dla mnie waga rewelacyjna, bo rockrider ważył 2093 gramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Zawsze mozesz obskubac to karbonowe 'cos'... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 swoją drogą ciekawe jak by wyglądało to coś co jest pod karbonem w tej ramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inferek Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Co wy sie tak czepiacie wagi ramy... 1,4 to całkiem niewiele, zwłaszcza że chłopak zszedł o 0,6kg Na wydmuszkach jezdzić też nie sposób i uszkodzić na pierwszym ostrzejszym zjezdzie. Mati, składaj rower, pisze się w pierwszej kolejności na testera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Jak to po co karbon? Założę się że ta cieniutka niczym puszka coca-coli warstwa bardzo lekkiego aluminium pod spodem, dzięki któremu otrzymano taką wagę, musi strasznie pływać i być podatną na złamania, karbon wszystko usztywnia i wzmacnia, na dodatek jest lżejsze niż aluminium, także jakoś bardzo znowu nie ciąży. Teoretycznie samo aluminium o tej samej wadze byłoby mniej sztywnej niż połączenie aluminium i karbonu. Z resztą podobny zabieg stosuje się w amortyzatorach przednich, również w celu większej sztywności przy niskiej wadze. I wygląda OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 heh no wlasnie, te wszystkie narzekania jakby karbon byl jedynie dla ozdoby. przeciez to nie jest normalna rama alu pokryta warstwą karbonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalek940 Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Bartek korby na razie nie mam potrzeby wymieniac! A sterówka waży 9 gram,a co to ma do rzeczy? sterowka wazy 12 gram wiem bo mam a tak ogolnie to super bike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Tak zapytam bo nie jestem pewny, a szczerze mowiac to pierwszy raz spotykam sie ze 'sterowka' 9-12g, macie na mysli top cup, bo nic innego nie przychodzi mi do glowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rockrider Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Rafał waży 9 gram - ważyłem przecież! 1415chris, Chodzi tu o sterówkę - to coś co się daje na rurę sterową na sam dół na koronę Ale na pewno nie mam zamiaru tego skubac, za ładnie się to prezentuje Inferek nie ma sprawy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 bieżnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Czlowiek cale zycie sie uczy, moja szkola to bieznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi