Skocz do zawartości

[korba] kompatybilność z... kasetą

Con

Rekomendowane odpowiedzi

Może temat śmiesznie brzmi, ale o co mi chodzi: zastanawiam się czy korba slx będzie współpracować z kasetą 8-rzędową(dokładnie chodzi o alivio). Czy np. łańcuch pod 8 nie będzie za szeroki. Wiem, że można dać węższy łańcuch, ale czy konfiguracja kaseta 8rz, korba slx, i łańcuch 8s bedzie działać.

pozdrawiam

Działać będzie. Sam kiedyś jeździłem na kombinacji LX z jakimś Sram 8s i łańcuchem 8s. Miałem jednak z tym problem że łańcuch z korby mi trochę spadał na wybojach. Pytanie czy to było przez 9s z 8s czy może przez zbyt długi łańcuch. Teraz tego jednoznacznie nie określę. Aktualnie używam tej samej korby z kasetą XT i nie mam już takiego problemu. Miałem też problem z szosową przerzutką 6s z kasetą 9s. Biegi się beznadziejnie zmieniały, bo łańcuch spadał z kółeczek przerzutki. Nie jestem tu znowu pewien czy to było przez 6s czy może kółeczka były zużyte. Jednak w tamtym przypadku zmiana przerzutki całkowicie rozwiązała problem.

Przez te doświadczenia ja już nie mieszam napędów o różnej ilości trybów z tyłu.

Będzie śmigać. Łańcuch pod 8 przełożeń jest co prawda szerszy niż pod 9sp (o ile mnie pamięć nie myli o 0,3mm) ale zębatki w korbie mają standardową szerokość, więc kompletnie to nie przeszkadza. Równie dobrze by Ci śmigało jakbyś do tej konfiguracji założył łańcuch na 9sp ale po co jak te łańcuchy są droższe? Jak nie ma różnicy to po co przepłacać :D

Jesteście pewni co do tego rozmiaru? Na stronie Shimano pisze że korba SLX jest kompatybilna z 9s, a piasta z 8s/9s. Mi się wydawało że pomieszany działał gorzej.

Na stronie shimano jest napisane, że przerzutka alivio tył nadaje się do napędów 8 rzęd, a u mnie kiedyś znalazła do 9 rzęd. :)

Równie dobrze by Ci śmigało jakbyś do tej konfiguracji założył łańcuch na 9sp ale po co jak te łańcuchy są droższe? Jak nie ma różnicy to po co przepłacać ;)

No i mają dłuższą żywotność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...