Skocz do zawartości

[buty + pedały] Opłaca się?

cybul26

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Rozglądając się na allegro za butami spd i pedałami trafiłem na tą aukcję: buty + pedały. Buty mi odpowiadają, lecz pedały bym wolał 540. W razie czego zadzwonię do gościa, lecz chcę wiedzieć, czy jest po co. Zastanawiam się, czy nie będzie niedługo przecen m086 jak i m122. Chyba już powinno powoli coś się z tą ceną dziać? Jednak wolałbym nowy towar.

-Z relacji znajomych wiem, że 520 z reguły wytrzymują mniej niż 540, więc masz racje jeśli wolisz 540.

-Nigdy nie kupuj butów SPD, czy też do uprawiania jakichkolwiek innych sportów bez przymierzania. Różne firmy mają różne rozmiarówki i każdy but inaczej leży.(Chyba, że miałeś okazje przymierzyć już ten model w realu, to ew. możesz zamówić przez internet)

-Buty Shimano, są jednymi z najgorszych butów SPD. Są one twarde i niewygodne, a w dodatku bardzo szybko się rozpadają.

Popatrz za butami North Wave, Six Six One, Adidaa, czy ew. nieco droższe - Sidi.

Moim zdaniem podanego przez Ciebie zestawu nie opłaca się kupować. Na zdrowiu stóp nie ma co oszczędzać, są one podstawą naszego ciała w końcu.

Sama cena zachęcająca ale... No właśnie jest kilka ale :(

Po pierwsze - sprzedający nie ma żadnej renomy, może i jest uczciwy ale ja bym od takiego jegomościa nic nie kupił

Po drugie - zdjęcia, nie widać jaki jest faktyczny stan tych bucików.

Może i nie jest to drogo ale podstawowe zasady bezpiecznego kupowania w necie przemawiają, żeby tego typu okazje omijać z daleka. Ja bym nie kupił tego zestawu od takiego sprzedającego i Tobie też radzę się trzymać z daleka od tej aukcji.

Edit

Ja mam Shimano (o takie i z wygody jestem bardzo zadowolony a i nie rozpadły mi się jeszcze, więc widocznie to zależy, który Tajwańczyk to szył

Faktem jest, że nie przymierzałem butów i nie wiem, jak będą dopasowane do mojej stopy. Chociaż z drugiej strony nie mam możliwości przymierzenia butów w moim mieście. Również mnie te 520 nie przekonują i nie wiem ile mają przebiegu, ale mogą już mieć luzy. Co do marki Shimano, to nie słyszałem zbyt wielu tak negatywnych opinii na temat ich butów, jak Twoja. Nie mam zbyt wielu funduszy, które bym mógł przeznaczyć na zakup butów i pedałów, ponieważ jest to zaledwie 300-350 zł i czekam na zimowe przeceny. Co byś polecił w tym przedziale cenowym?

Pozdrawiam serdecznie i dziekuję za odpowiedź.

No ja bym jednak radził rozejrzeć się po dziale testy, wyszukać sobie bucików spd i zapoznać się z różnymi opiniami. Sam mam shimano i nie mogę narzekać. Są wytrzymałe i wygodne. Nie radzę się sugerować jedną opinią bo to często prowadzi na manowce, jeden lubi córkę a drugi teściową;)

Polecam wybrać coś z szerokiej oferty shimano buty

-Buty Shimano, są jednymi z najgorszych butów SPD. Są one twarde i niewygodne, a w dodatku bardzo szybko się rozpadają.

Pierwszy raz spotykam się z taką opinią, moje są wygodne, po 3 latach i 15 000 km się nie rozpadły i nie widzę żeby miały zamiar. I nie jest to wcale jeden z najdroższych modeli shimano.

Za tę cenę to się bardzo opłaca. Jeśli mają to być twoje pierwsze buty to po co przepłacac :wallbash: Tylko ciekawe czy numeracja będzie dobra bo Shimano ma zaniżone numery. Moje też są wygodne. Jedynie co widac po drugim sezonie to zaczyna pękać wierzchnia warstwa skóry. Taka milimetrowa warstewka. Zapewne spowodowane jest to chodzeniem w terenie po różnorakim podłożu i nakładanie ochraniaczy na buty.

To czy buty i pedały były mocno używane to bym nie powiedział. Ja sam mam buty shimano i miałem te pedały 520. Po roku jeżdżenia na środku tam gdzie styka się blok z pedałem był starty lakier i to na obu pedałach i z każdej strony. Na aukcji widać tylko ze pedały są zakurzone ale to normalka. Tak samo jest z butami. U mnie napis shimano na wkładkach po kilku miesiącach znikł i nie ma po nim śladu :P

Wniosek buty i pedały były bardzo mało używane.

Ja też stawiałbym na nówki. Za tą kasę kupisz na 540 i te 661. No może z dychę dołożysz. Ew. Accent lub Adiddas Minarett to jeszcze na piwo będzie. Druga sprawa, że do tego zestawu jeśli chcesz jeździć zimą to jeszcze musisz dokupić neopremy a to znowu coś koło 80 PLN.

Te 661 do mnie nie przemawiają. Bardziej chyba skłaniam się ku 540+086 lub 122. Mam nadzieję, że niedługo ceny tych butów jeszcze spadną i zakupię je razem z 540 :thumbsup:

Również nie chciałem używanych butów (w ogóle żadnej używanej odzieży), lecz cena mnie kusiła.

Pozdrawiam serdecznie :)

Z tymi obnizkami tez jest różnie. Dla mnie osobiście bardzo rzadko się w trafia coś dobrego na wyprzedaży. Najwięcej skorzystają osoby które mają rozmiar buta między 38 a 42 ;D Kiedyś widział nowe sidi jeden z najwyższych modeli i przecenione o jakieś 300zł ale w takim rozmiarze jak dla dzieciaka :P Tak samo jest jak pójdziesz na wyprzedaż do jakiegoś wielkiego sklepu z ciuchami zwykłymi. Niby 50-70% taniej ale na półce rozmiary S lub XXL :) Mniej my nadzieję, że coś w trafisz :)

Z tymi obnizkami tez jest różnie. Dla mnie osobiście bardzo rzadko się w trafia coś dobrego na wyprzedaży. Najwięcej skorzystają osoby które mają rozmiar buta między 38 a 42 ;D Kiedyś widział nowe sidi jeden z najwyższych modeli i przecenione o jakieś 300zł ale w takim rozmiarze jak dla dzieciaka :) Tak samo jest jak pójdziesz na wyprzedaż do jakiegoś wielkiego sklepu z ciuchami zwykłymi. Niby 50-70% taniej ale na półce rozmiary S lub XXL ;) Mniej my nadzieję, że coś w trafisz :P

No nie powiedziałbym że tylko 38-42, ja z rozmiarem 44 kupiłem fajne buty Shimano, klamra, karbon za 240 zł :-)

Tutaj masz opisany model 085 http://www.forumrowerowe.org/topic/50995-buty-shimano-m085/page__p__573983__hl__buty%20shimano__fromsearch__1entry573983 To są bardzo podobne modele, jeden jest następcą drugiego. Myślę, że niewiele w nim zmienili więc pewnie można sobie jakieś tam zdanie na ich temat wyrobić.

Ja również kupiłem m085 i jestem z nich bardzo zadowolony. na razie tylko jedna jazda w nich lecz myślę że będą mi długo służyć.

Ktoś wyżej napisał że ocieplacze za 80zł, ja założyłem dwie skarpetki i było mi bardzo ciepło przy -3.

Pozdro! ;)

Ja również kupiłem m085 i jestem z nich bardzo zadowolony. na razie tylko jedna jazda w nich lecz myślę że będą mi długo służyć.

Ktoś wyżej napisał że ocieplacze za 80zł, ja założyłem dwie skarpetki i było mi bardzo ciepło przy -3.

Pozdro! ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...