Skocz do zawartości

[rama] Santa Cruz Blur

maciejtrlik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zamierzam kupić rame SC Blur XC Carbon tylko mam dylemat co do rozmiaru ramy.

Obecnie mam Kone Four 18" i czuje się w niej doskonle.

Blur ma rozmiary M(17,7") potem L(19,5") ale podobno Santy Blur sa małe- tak piszą na mtbr.com

Mój wzrost to 179 cm. Jeździłem na kilku rowerach 18" i 19" i o wiele lepiej czułem sie w 18" ale na Sancie nigdy.

Pozdrawiam

Maciek

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

No to sprawdz jaka masz efektywna dlugosc gornej rury w Koniu. To Ci powinno duzo powiedziec za jakim Blur'em powinienes sie rozgladac.

Szacunek...

I.

Napisano

Klaniam,

No to sprawdz jaka masz efektywna dlugosc gornej rury w Koniu. To Ci powinno duzo powiedziec za jakim Blur'em powinienes sie rozgladac.

Szacunek...

I.

Witam

długośc górnej rury od osi sterów do osi rury podsiodłowej mierzona w poziomie wynosi 23" nawet jest troche mniej jakieś niecałe 0,5 cm. (wg kony ma być 23" )

Na stronie Santy podają, że rura górna dla rozmiaru M ma 23" ale jakoś tak małe te ramy się wydają (moze tylko wydają) Moze sie okać ze te ich pomiary są z gwiazd. W Crazy Cranku mówią ze mam brać L a znów na forach mtbr.com ludzie co mają 188cm wzrostu brali L a ja mam 179 cm wiec jestm tak na granicy :(.

Pozdrawiam

Maciek

• Mod Team
Napisano

Jak dal 179cm 61cm bedzie za dlugo, zdecydowanie M.

eee-tam... Skad ta pewnosc? Ja majac tak samo 179cm jezdzilem dotychczas na ramie 23.7cala efektywnej dlugosci rury gornej i jeszcze most zmienilem z 70 na 90mm...

To zalezy kto co preferuje.

Cytujac za czescia forum MTBR poswieconemu Turner'om, ludzie znajdujacy sie na granicy sugerowanych rozmiarow w przewazajacej ilosci przypadkow szli w gore a nie w dol z rozmiarem. Zdawa mi sie to byc tymbardziej logiczne ze Blur XC to nie play bike tylko wyscigowka...

Moze inaczej. Jak chcesz rower do zabawy to bier M-ke jak do sciganka to L-ke...

Szacunek...

I.

Napisano

Dokładnie, 61cm to za dużo. Tym bardziej, że wcześniej jeździłeś na 18" a nie 19".

Tylko boje sie ze te ramy beda mniejsze, ze te wymiary podane na stronie sa "z gwiazd" bo niektórzy na forach mtbr.com pisza ze santy sa mniejsze niz "inne rowery". No ale to takie gadanie. Wątpie by taka firma jak Santa pisała "głupoty" na swoich stronach.

Dzieki za pomoc i Wszystkiego dobrego w 2010!!

Maciek

eee-tam... Skad ta pewnosc? Ja majac tak samo 179cm jezdzilem dotychczas na ramie 23.7cala efektywnej dlugosci rury gornej i jeszcze most zmienilem z 70 na 90mm...

Cytujac za czescia forum MTBR poswieconemu Turner'om, ludzie znajdujacy sie na granicy sugerowanych rozmiarow w przewazajacej ilosci przypadkow szli w gore a nie w dol z rozmiarem. Zdawa mi sie to byc tymbardziej logiczne ze Blur XC to nie play bike tylko wyscigowka...

Moze inaczej. Jak chcesz rower do zabawy to bier M-ke jak do sciganka to L-ke...

Szacunek...

I.

Powiem tak:

jak jechałęm kiedyś w górach na 19" ale sztywniaku to miałem wrażenie ze zars sie zabije!!

jak wlazłem na 18" to to tak jak bym się z nim urodził!

Pozdrawiam

Maciek

Napisano

To juz sam sobie odpowiedziales.

Bez dwoch zdan L jest za dluga, nie wyobrazam sobie 176cm na ramie prawie takiej samej dlugosic jak moja a mam 188cm.

Dasz rade na L-ce ale zapomnij o kontroli, zwrotnosci i efektywnej pozycji.

Napisano

Dokładnie tak. Ja podobnie, 178 wzrostu, gorna rura - 61 cm przy ramie 18,5 cala. Na krótszej ramie nie czułem się tak dobrze jak teraz. Ale skoro maciejtrlik się męczył na 19 calach to problem się chyba rozwiązał.

Napisano

no męczył się na 19 calach w jednym rowerze ;), a na każdym się inaczej jeździ więc niekoniecznie Blur 19,5 może być zły, ja np. mam 174 wzrostu i rozmiar ramy L(20) w Reignie i jakoś lepiej się na nim czuje niż na M(18) jeżdżonej u kolegi >>> dla mnie rozmiar ramy trzeba dobierać przy każdym rowerze oddzielnie ;), taka tylko mała porada odemnie :) (bo sam się zdziwiłem właśnie z Reigniem, że lepiej mi L-ka pasuje)

Napisano

no męczył się na 19 calach w jednym rowerze :), a na każdym się inaczej jeździ więc niekoniecznie Blur 19,5 może być zły.

No tak, ale ten rower na którym się tak męczył to musiałby być chyba Gary Fisher 19" żeby Blur w rozmiarze 19,5 był ok :)

Napisano

To był author vision 19,5 ma go mój brat, niby rure górna ma tez 23" ale jakoś tak pokracznie mi sie na nim jechało. A nie wyobrażam sobie jeszcze coś większego a dotego full'a

Maciek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...