Olek293 Napisano 28 Grudnia 2009 Napisano 28 Grudnia 2009 Witam! Mój budżet na widelec (oczywiście amortyzowany) wynosi 650zł i ani grosza więcej. Znalazłem 2 ciekawe oferty dla siebie: Suntour'a Epicon'a RLD 2009 i RS'a Tora'ę 318 Solo Air z tłumikiem Motion Control. Szczerze mówiąc nie mam bladego pojęcia, który będzie lepiej pracował. Wiem tylko, że Epicon jest lżejszy. Dlatego proszę Was o pomoc w wyborze "bujacza". Moja waga to 73kg - dlatego zależy mi na sprężynie powietrznej, bo do niedawna wynosiła 82. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc! PS.: Amorek trafi do Meridy SUB 60D
blair7 Napisano 28 Grudnia 2009 Napisano 28 Grudnia 2009 Oba te amorki sa dosc dobrze opisane w dziale AMORTYZATORY, i o ile pamietam to chyba nawet jest ich porownanie. Od siebie moge dolozyc ze: kasa wydana na epicona nie byla zle wydana kasa. Dobrze sie mi na nim jezdzilo.
Olek293 Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Napisano 28 Grudnia 2009 Opinie na temat tych amorków są sprzeczne. Jedni uważają, że Tora 318 pracuje bdb, a drudzy, że nie jest warta ceny. Jeżeli chodzi o Epicona to jest podobnie -> jedni zamienili na Torę i są happy, a inni sobie chwalą...
Schwefel Napisano 28 Grudnia 2009 Napisano 28 Grudnia 2009 I myślisz, że w tym temacie będzie inaczej?
Andrew Napisano 28 Grudnia 2009 Napisano 28 Grudnia 2009 Tora pracuje jakby była z drewna. Co niektórym chyba żal wydanych pieniędzy i próbują się pocieszać pisaniem peanów. Płynność pracy tego amora można przyrównać do suntoura XCR, więc nie wiem czym się zachwycacie. Epicon działa niewiele lepiej. Dopóki jest czysty. W miarę używania jest coraz gorzej.
wojtekkrakow Napisano 28 Grudnia 2009 Napisano 28 Grudnia 2009 Ujeżdżałem XCRa w poprzednim rowerze rok temu i teraz używam w obecnym Tory, najprostszego modelu 289. Między nimi jest bardzo duża różnica w pracy, nie wiem na jakiej podstawie dajecie takie osądy. Obecnie po własnym serwisie Tory i zmiany oleju na inny, kultura pracy jeszcze wzrosła. Bazowa sprężyna w XCR jest bardzo miękka o wiele miększa niż w Torze. Wielu jeździ na Torach ze zbyt twardą sprężyną do swojej wagi.
Olek293 Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Napisano 28 Grudnia 2009 I myślisz, że w tym temacie będzie inaczej? Liczyłem, że znajdzie się więcej osób, które miały kontakt z tymi dwoma widelcami, szczególnie że mówię o Torze z tłumikiem MC, który jest chwalony na łamach czasopism i różnych wortali.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.