Skocz do zawartości

[Amortyzator] na przód

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mój budżet na widelec (oczywiście amortyzowany) wynosi 650zł i ani grosza więcej. Znalazłem 2 ciekawe oferty dla siebie:

Suntour'a Epicon'a RLD 2009 i RS'a Tora'ę 318 Solo Air z tłumikiem Motion Control. Szczerze mówiąc nie mam bladego pojęcia, który będzie lepiej pracował. Wiem tylko, że Epicon jest lżejszy. Dlatego proszę Was o pomoc w wyborze "bujacza".

Moja waga to 73kg - dlatego zależy mi na sprężynie powietrznej, bo do niedawna wynosiła 82.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!

PS.: Amorek trafi do Meridy SUB 60D

Napisano

Oba te amorki sa dosc dobrze opisane w dziale AMORTYZATORY, i o ile pamietam to chyba nawet jest ich porownanie. Od siebie moge dolozyc ze: kasa wydana na epicona nie byla zle wydana kasa. Dobrze sie mi na nim jezdzilo.

Napisano

Opinie na temat tych amorków są sprzeczne. Jedni uważają, że Tora 318 pracuje bdb, a drudzy, że nie jest warta ceny. Jeżeli chodzi o Epicona to jest podobnie -> jedni zamienili na Torę i są happy, a inni sobie chwalą...

Napisano

Tora pracuje jakby była z drewna. Co niektórym chyba żal wydanych pieniędzy i próbują się pocieszać pisaniem peanów. Płynność pracy tego amora można przyrównać do suntoura XCR, więc nie wiem czym się zachwycacie. Epicon działa niewiele lepiej. Dopóki jest czysty. W miarę używania jest coraz gorzej.

Napisano

Ujeżdżałem XCRa w poprzednim rowerze rok temu i teraz używam w obecnym Tory, najprostszego modelu 289.

Między nimi jest bardzo duża różnica w pracy, nie wiem na jakiej podstawie dajecie takie osądy.

Obecnie po własnym serwisie Tory i zmiany oleju na inny, kultura pracy jeszcze wzrosła.

Bazowa sprężyna w XCR jest bardzo miękka o wiele miększa niż w Torze.

Wielu jeździ na Torach ze zbyt twardą sprężyną do swojej wagi.

Napisano

I myślisz, że w tym temacie będzie inaczej?

Liczyłem, że znajdzie się więcej osób, które miały kontakt z tymi dwoma widelcami, szczególnie że mówię o Torze z tłumikiem MC, który jest chwalony na łamach czasopism i różnych wortali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...