Skocz do zawartości

Gary Fisher MTB Club !!!

Gość BikerFG

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BikerFG

mnie nenca wlasnie oponki Tioga, ale raczej mysle o rozmiarze 2.1 chociaz XC 1.95 tez bardzo fajne.

VP 338S dokladnie wygladaja tak:

1043.jpg

" Pedały firmy VP (Victor Pedals) model VP-338S o klasycznym kształcie, przeznaczone do rowerów MTB. Oś Cr-Mo łożyska kulkowe uszczelniane gumowymi wkładkami. Aluminiowa klatka.

Możliwość zamocowani nosków. W komplecie przykręcane odblaski. Oś standardowa - 9/16. "

"waga: 355 g."

dostepne w sklepie internet. OTB.PL za 45 zl.

też je znalazlem ale tylko na tej stronie - nikt inny ich nie ma. rarytaski :D

ja dałem te z allegro bo za 45zł mam peałki wagowo już 250g a te Twoje 320g - pozatym na allegro ich nie ma, jak pisałem tylko w tym sklepie

co do opon Tiogi - też sie zastanawiałem nad 2.1 ale WSZYSCY użytkownicy mówią ze 2.1 jest wielkościowo jak inne 2.3 a dopiero 1.95 jak 2.1. Wiedzialeś o tym? może to tylko taka plota :) wizualnie mogą tylko tak wygladać

ps ja tez za cienkich opon nie chce

Gość BikerFG

Tiogi 1.95 nie widzialem w real, ale tez slyszalem o tym, ze przynajmniej wygladaja na wieksze, nad oponami zastanawiam sie dlatego, ze te Bontrager 2.0, ktore mam sa jak dla mnie zadelikatne, na asfalt moga byc na las w sumie tez, ale wolalbym cos o bardziej agresywnym bierzniku.

z tiogą rozumeiem już ale z conti nie za bardzo :D

wiec przód 1.95 Tioga a conti na tył Survival 2.3 ? czyli można powiedzieć ze przod 2.1 a tył 2.3 czyli chcesz ciensza oponkę na przód a tył mocniejszy? dobrze kumam? :)

Gość BikerFG

kiedys jezdzilem na takiej konfig. 1.95/2.10 i jakos w tym widze wiekszy sens niz na odwrot, moze najrozsadniej byloby zalozyc na przod i na tyl 2.1.

z 2.10 mozna zastawnowic sie nad

BLUE DRAGON

tyle, ze bierznik ma taki, ze jazda po asfalcie moze byc troche niewygodna :D

z 1.95 to juz wspomniana FACTORY XC i ona powinna byc w miare uniwersalna.

hej.

mam pytanie.. niecaly tydzien temu udalem sie na przeglad gwarancyjny po przeszlo 200 km. oddajac go byly lekkie stuki (jak na moje ucho w suporcie, jednak nieznam sie na tym, wiec mogla to rownie dobrze byc korba, czy pedaly). jednak lokalizacja dzwieku bezwglednie dochodzi z tamtych okolic. najbardziej zauwazalne to bylo na podjazdach i wzniesieniach.

odbierajac z przegladu rower, powiedziano mi ze suport byl lekko niedokrecony, i to moglo byc powodem tych stukow. i moze to byla racja, poniewaz kilka nastepnych kilometrow byla cisza, jednak teraz, po zrobieniu kolejnych 150 stukot ten jest jeszcze bardziej intensywny.

jest to regularne stukniecie, co jeden obrot korba, i wydaje mi sie ze jedynie od strony prawej nogi.

chcialbym zapytac czy macie moze jakies propozycje co to moze byc, poniewaz, mam problem z dowozeniem roweru do miejsca zakupu, jest to niestety kawalek od mojego miejsca zamieszkania, wiec wolalbym zasiegnac jakiejs rady.

wiem ze niestety opis slowny usterki jest malo precyzyjny, i najlepiej jakby ktos to naocznie zobaczyl. ale moze jest to jakis czestszy problem, ktory mozna rozpoznac po moim opisie.

dodajac jeszcze, niejest to wogole zauwazalne, i slyszalne, gdy podniesiemy tylne kolo i bedziemy krecic. jedynie podczas jazdy, gdy trzeba na te pedaly 'nadepnac'.

pytam tez dlatego, ze jakby niebylo, jest gwarancja, i chyba takie usterki podchodza pod jakies wadliwe dzialanie sprzetu.. niewiem, niestety dla mnie te kwestie sa zagadka :D

mam tez taka teze, ale nie poparta zadnymi argumentami, i niewiem czy moze byc prawdziwa. ze jezeli problem tkwi w 'luzujacym sie' suprcie, to co moze byc jego powodem? moze byc to, ze spowodu mojej wagi - 90kg - na podjazdach itp, dzialaja na niego za duze obciazenia i sie 'luzuje'? (prosze jakby cos o nie wysmiewanie tej propozycji, ja sie nie znam) :D

a jeszcze tak na marginesie, przeglad gwarancyjny zrobili mi za 0 zl, a nie jak w karcie gwarancyjnej, wiec bardzo mile zaskoczenie :)

pozdrawiam i dziekuje!

Gość BikerFG

chrizz, mnie tez zaskoczyles tym bezplatnym przegladem.

Niedawno mialem tez stuki podczas krecenia... bylem na 100% przekonany, ze to suport i mialem go wymienic (przebieg mam ponad 2,5 tys. km.).

Jednak okazalo sie, ze stuki dochodzily z pedalow, zaczely sie nasilac po tym jak wczesniej pojezdzilem po plazy. Odkrecilem pedaly, wyczyscilem gwinty na nich i w korbie, smarnalem smarek grafitowym (w zastosowaniu bylo napisane, ze nadaje sie do gwintow), wkrecilem pedaly i stuki sie skonczyly.

@chrizz

1. Tak jak mowi BikerFG - sprawdz pedalki

2. Sprawdz czy ramiona korby sa mocno dokrecone (wez jakis dlugi imbus, te z niezbednika sa troche za krotkie)

3. Sprawdz sruby dokrecajace blat do korby

4. Suport

Jezdziles moze po piasku? Jesli tak to moze on jest problemem - wpada gdzie popadnie, a potem brzydko halasuje :D

piachu on jeszcze nie przezyl, ale fakt, ze mialem ciezki powrot po mokrym piasko-blocie-kamieniach, i fakt ze wtedy caly sie strasznie ubrudzil (ale to bylo jeszcze przed przegladem). ale dziwi mnie wsumie to ze po tym przegladzie, jakies niewiem, 10-15 km wszystko gralo dobrze. nie bylo tego. a teraz, jest powiedzmy sobie, jest to nie do zniesienia :D jakby sie uderzalo mlotkiem o metal, rytmicznie, co jeden obrot korby..

no nic, jutro najwyzej sprobuje sprawdzic pedaly, bo niestety niewiem jak z narzedziami, czy bede czyms dysponowal, by sprawdzic inne rzeczy.. (wkrece stare welgo) :)

Ja mialem kiedys dziwna sprawe bo cos strzelalo w suporcie pojechalem do serwisu i zostawilem na 24h na drugi dzien koles powiedzial ze jak wykrecil suport to sie woda wylala - dziwna sprawa ale juz nie strzela. Nie wiem jak ta woda mogla sie tam dostac. Dzien wczesniej zlapala mnie na trasie ulewa - moze przez sztyce... :roll:

i problem chyba sie rozwiazal..

przemienilem pedaly na oryginalne welgo, i cisza :) pozniej z powrotem zalozylem (nie smarowalem nic) i juz tez cisza.. z tego wynika, ze najprawdopodobniej, prawy nie byl do konca dokrecony (choc jak go odkrecalem, opor stawial..). no ale zrobilem dzis ponad 50km i cisza, wiec to najprawdopodobniej to, no chyba ze suport sie przestraszyl ze chce sie do niego dobrac amatorskim sposobem, i juz jest cicho hehe :D

dzieki za rady i pomoc :D

Mam pytanko. W którym miejscu matujecie licznikiw swoich GF? Bo w optymalnym miejscu kiera w moim jest zgieta, a na mostku to jakoś dziwnie tak. A i jaką w Sigmie BC 1200 ustawić wielkość koła? Bo niebardzo czaje te ich podziałki. Jeszcze mi coś kierownica zaczeła strzelać jak mocniej nacisne jeden z końców. Mam mini imbusy wiec dziś już tego nie dokręce. Myśle, ze to luz na mostku.

Gość BikerFG

ja mam centralnie na mostku zamontowany, mostek mam Tioga Octagon (taki kanciasty jak olowek o dl. 110 mm i wzn. 5 stopni) i mi tak odpowiada. Z ustawianem wielkosci kola to pytasz o to jak ja zmierzyc czy co wprowadzic ? czy moze jak wprowadzic ? (na forum tez ten temat byl)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...