Skocz do zawartości

Gary Fisher MTB Club !!!

Gość BikerFG

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BikerFG

a ja "se" wlasnie wzmocnilem tylne heblowanie :)

nowy hampelek (wymienilem, bo w poprzednim sram 5.0 pekla mi sprezyna i klocki byly juz do wymiany):

1010119yb9.th.jpg1010130cr7.th.jpg

ps. to sie pochwalilem :028:

Witam Wszystkich,

od ok miesiąca jestem szczęsliwym posiadaczem Rybaka Wahoo disc.

Na razie mam duużo zapału, smigam po trójmiejskim parku krajobrazowym, żonie kupiłem trekinga synkowi fotelik rowerowy, i mam również zamiar troszkę rodzinnie na wycieczki jeździć.

Pozdrawiaw Fisherowców

Ostatnio miałem przygodę. Burza mnie złapała na trasie i do tego w lesie złamałem hak ramy. Wyciągnąłem przerzutkę z szprych, rower na ramie (strasznie źle go się nosi, 2 dni potem mnie ręce bolały) i do jakieś drogi. Dotarłem, wyciągam telefon i dzwonie po mój wóz techniczny :) Czekając tak zacząłem szacować straty, no to sobie myślę nie mam, co robić to zadzwonię do sklepu zapytać ile by chcieli za taki hak. Usłyszałem można sprowadzić za 65 zł do GF Marlina, to sobie myślę jakoś to przeboleje. Następnego dnia kolejny telefon, bo zapomniałem się zapytać ile będzie wynosić zaliczka, a tu zonk koleś mówi, że się pomylił hak do GF kosztuj ponad 100zł. No to się wkurzyłem k%!##! 100zł za kawałek aluminium :) Obdzwoniłem z 5 sklepów po całej polsce wszyscy mówią to samo ponad 100 za hak GF. Zaczołem szukać po necie czy nikt nie miał podobnych problemów, oczywiście na nic nie trafiłem wszyscy zadowoleni jak coś to radzą dorobić u ślusarza wyjdzie trochę taniej, ale nie będzie idealny. Po kolejnych kilku dniach poszukiwań w necie stwierdziłem, że jak 100zł to może jak kupie w USA to trochę zaoszczędze. Tam haki o ile dobrze pamiętam, po 20$ więc też się nie opłaca. Przypadkiem trafiłem na stronke, na której były chyba wszystkie typy haków, jakie zostały wyprodukowane do rowerów różnych firm pod rysunkami podpisy. Widzę, że pod hakiem, do GF pisze jeszcze Trek, myślę sobie może ten będzie, choć ciut tańszy. Dzwonie do oficjalnego dealera TREK na Polskę i słyszę, że haki powinny być takie same jak w GF, cena coś koło 20zł :D Kolejny telefon do sklepu mają haki do treka za 32zł, oczywiście koleś nie wie czy na pewno będzie pasował w końcu w tym sklepie sprzedają rowery Trek i GF więc skąd miał by wiedzieć :P Oczywiście dzwoniłem w piątek wieczorem i dopiero po weekendzie kupiłem. Jak w tym tygodniu nie przyjdzie nowa przerzutka to będę już 2 tygodnie bez roweru, ehhh co za życie :)(

Wnioski:

Wiadomo jak się chce kupić hak wypada objechać sklepy wraz z ramą. Niestety są ludzie tacy jak ja, którzy do najbliższego sklepu, w którym mają jakiekolwiek haki jest ponad 30km. Dla mnie takie coś jest kompletnie bez sensowne przejechać w sumie 60km z rowerem, gdy istniej możliwość, że nic się nie dopasuje. Ja lubie mieć wszystko zapięte na ostatni guzik więc nie pojechałem.

Jak zwykle żeby coś kupić muszę więcej wiedzieć niż sprzedawca, co za czasy :(

Tak, więc na przyszłość jak by ktoś miał takie problemy haki do Treków pasują do GF, wyglądają tak samo mają nawet ten sam numer wybity, w sumie czemu nie przecież Trek i GF to jedna firma i haki pewnie robią w jednej fabryce. Kupując taki hak oszczędzasz ponad 70zł :D

Więc nie dajcie się wpuścić w kanał typu http://allegro.pl/item123718333_hak_do_ramy_gary_fisher.html myśląc że licytując zaoszczędzicie bo nowy kosztuje 100, bo tak nie jest bo nowy kosztuje 32 w praktycznie każdym sklepie który sprzedaje treki albo i mniej zalerzy na jaki sklep traficie :)

U mnie hak się trzyma ale dzisiaj odebrałem pare nowych rzeczy do roweru, jeszcze troszke kupic na allegro i jutro powinna przyjsc tarcza wiec wypas bedzie ;] Stare kolo na wolnobieg 7 biegowy ze starego roweru sie syplo wiec tzeba wymienic kolo i caly naped :D A do tego odrazu tarcza Avid bb5 na tył..:)

• 2 tygodnie później...

Tuleje ślizgowe do GF Sugar + kosztują komplet 350 zł, a to samo w treku 100 zł. Podobna sprawa jak z tym hakiem. Ktoś na głowę chyba upadł.

Poza tym proszę o wypisanie mnie z klubu GF. Wczoraj wszystkie klamoty z Sugara zostały przełożone do nowej ramy Santa Cruz Blur XC. Ale żona i córka zostają ze swoimi Fisherami (Sugar 4+ i Marlin).

Tak przy okazji od wczoraj mam do sprzedania ramę (+ sporo części) Gary Fisher Sugar 4+ (rocznik 2004 - szaro-niebieski) rozmiar 21" (tak na 185-195 cm wzrostu). Cena do negocjacji - wyjdzie okazyjna.

Sprawilem sobie nowy kokpit mostek + kierownica.

Kierownica Boplight Pro 164g 31.8/580

Mostek Bolight Pro 124g 31.8/110

Wymieniajac te komponenty i dajac pod mostek jedna cienka podkladke zszedlem z wagi roweru o 212g :)

Tak sie to wszystko prezentuje:

kif0644pn4.th.jpg kif0640lb4.th.jpg

No dzisiaj skończyłęm robić rowerek :D Przeszłęm wreszcie na 8 rzędowy napęd po starej 7 :] I zamontowałem nowe koło z Avid BB5 na tyle ;]

Kolejne zmiany jakie planuje to SPD kupic a potem tarcza na przód :) Chyba że sypnie się przednie koło tak jak tył teraz i będe musiał odrazu robić to...

I przy okazji witam nowego klubowicza ! :)

• 2 tygodnie później...

Mam pytanko... Jakie są wymiary (długość i średnica) sztycy w hardtailach 2005 (Wahoo, Marlin, Tass, HKEK)? Muszę swoją wymienić na coś dłuższego, bo jeżdżę na granicy bezpieczeństwa, a jest nadal kilka cm za krótka.

OK, ustaliłem, że sztyca ma średnicę 27,2 mm. Pozostaje jeszcze zmierzyć długość ;). Mój bike niestety jest 230 km ode mnie :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...