Przeor Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Chciałem sobie zmienić biżuterię w moim rowerku i zastanawiam się na tym łańcuchem - Campagnolo Record C9. Jestem bardzo przyzwyczajony do szejkowania łańcucha i w inny sposób nie chcę czyścić, a rozkuwanie łańcucha do każdego czyszczenia to strata czasu i łańcucha. Dlatego zastanawiam się czy ten łańcuch będzie współpracował ze spinką i ewentualnie jaką? Trochę czytałem i niby się da ale wolałbym poznać opinie osób, które doświadczyły na żywo tego typu współpracy. Prosiłbym o wypowiedź osoby, które stosowały spinkę do tego łańcucha, ewentualnie, były świadkami długookresowego stosowania przez jakiegoś ziomka. Wywody czysto teoretyczne albo, że znajomy, znajomego ma znajomego, który to stosował proszę sobie podarować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Uzywalem C9 ze spinka srama. Nie bylo problemow. C9 nie wyciagnal sie zupelnie w prownaniu do lancuchow XT lub XTR. Z szejkowaniem tez nie bylo problemow. Dobry lancuch, sztywniejszy niz lancuchy shimano. Z osprzetem shimano dzialal ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Nie wyciąga się z takiego powodu, że jest cholernie twardy. Dlatego też do miękkich kaset takich jak SLX się kompletnie nie nada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 No to dobrze, że jest twardy A łańcuch więcej nawywija jak jest wyciągnięty a nie jak jest twardy. U mnie nie będzie współpracować z slx więc powinno być ok Dzięki Pulse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 ...Campagnolo Record C9. Jestem bardzo przyzwyczajony do szejkowania łańcucha i w inny sposób nie chcę czyścić, a rozkuwanie łańcucha do każdego czyszczenia to strata czasu i łańcucha. Dlatego zastanawiam się czy ten łańcuch będzie współpracował ze spinką i ewentualnie jaką? Trochę czytałem i niby się da ale wolałbym poznać opinie osób, które doświadczyły na żywo tego typu współpracy. Prosiłbym o wypowiedź osoby, które stosowały spinkę do tego łańcucha, ewentualnie, były świadkami długookresowego stosowania przez jakiegoś ziomka. Wywody czysto teoretyczne albo, że znajomy, znajomego ma znajomego, który to stosował proszę sobie podarować Bardzo dobry wybór u mnie współpracuję ze spinką Connexa, kasetą XTka i korbą SLX'a. Dlatego też do miękkich kaset takich jak SLX się kompletnie nie nada Co ma piernik do wiatraka. Jak się łańcuch wyciągnie to dopiero zacznie zużywać kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1986 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Nie wyciąga się z takiego powodu, że jest cholernie twardy. Dlatego też do miękkich kaset takich jak SLX się kompletnie nie nada To nie jest tak, łańcuch wyciera się na trzpieniach i robi się coraz dłuższy (wyciąga się), miękka kaseta?? nie ma w tym wypadku nic do gadania będzie się wycierała jak ją łańcuch wyrzeźbi, a że łańcuch twardy (C9) to i wyciera się powoli. Czyli dłużej będzie trzymał wymiar nominalny, ewentualnie zbliżony do nominalnego. Wtedy posłuży dłużej, nawet z kiepską kasetą... wiadomo, że lepsza kaseta wytrzyma większy przebieg. Ale jeśli do kiepskiej kasety założymy słaby łańcuch to zjedzie się ona o wiele szybciej niż z dobrym. Do tego koledzy porównajcie nowe łańcuchy, shimanowskie nowe nie trzymają wymiaru nominalnego.... a Campa trzyma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 No i właśnie z tego powodu, że łańcuchy sh*tmano i Srama już miałem i nie byłem zadowolony to chcę spróbować Campy, no i ten lans... +10pkt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1986 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Ktoś z forumszosowe.org mierzył nowe łańcuchy, łańcuch powinien trzymać na 11 ogniwkach od wewnątrz wymiar 132,2mm. Shimanowskie miały wszystkie powyżej, Campa była delikatnie ciaśniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QauczuQ Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 też jestem przed zakupem łąńcucha i kasety. Myślałem o Wipermanie 908 (289g) i ciekawi mnie dlaczego Camaponiolo C9 jest taki zachwalany, może sie na niego skuszę. Proszę o argumenty w stosunku do Wipermana - dlaczego warto? Kaseta to KASETA PG-980 – 278g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1986 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Mogę jedynie podać ciekawy temat z innego forum.... http://forumszosowe.org/viewtopic.php?p=69231&highlight=#69231 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QauczuQ Napisano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 dzieki ale tam to tak naprawde nic na jego temat nie ma. Panowie czemu ten łańcuch tak achwalacie, na necie nic o nim konkretengo nie moge znaleźć a kusi mnie bo ma czarne ogniwa, ale to za malo jak dla mnie zeby go kupić ale jezeli jest lepszy od wipermana 908 lub choc zbliżony jaoscia to proszę o jakieś argumenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Powiem tak, miałem Srama, miałem Shimano z żadnego nie byłem do końca zadowolony i dlatego chcę spróbować czegoś nowego. Campa robi dobre klocki może więc łańcuch będzie dobry A takie porównania, który lepszy przeważnie nic nie dają i tak każdy będzie Ci polecał to na czym akurat jeździ lub co bardziej lubi. Chcesz kupować Wipermana to kupuj, nie chcesz to bierz Campę. Gotowej recepty nikt Ci nie da. Wystarczy spojrzeć na podobne tematy, głosy zawsze się rozkładają na różne, porównywane akurat części i nic praktycznie nie dają. Jeden napisze, że coś mu zgrzytało, drugi, że jemu tylko smar kląskał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Wipermana nie ma sensu. Mam porównanie Campa vs XTR po bodajże 400 km na XTRze było już widać wyciągnięcie na Campie jeszcze nie, mierzone suwmiarką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.