Skocz do zawartości

[11297g] Felt RXC TWO

robercik1904

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcialbym wam przedstawic moj rower na ktorym sie scigalem w ubiegłym sezonie. Juz na nowy sezon rower czeka pare zmian i celem jest zrzucenie troche wagi ;] Czesci nie wazyle tylko wszystko bralem z internetu. W eksploatacji roweru uległa takze jego seryjna przezutka tylna x-9 i musialem ja zastapic słabszym modelem ale coz ;)

Prosze o komentarze i swoje opinie na temat mojego roweu, o ewnetualnych zmianch.

Plany:

Przedewszystkim chiałbym na nowy sezon wrzucic do niego lzejszy naped mysle o Xt, oraz zmianie sztycy, kiery, rogi na Boplight team, pedały na 540-ki i jakies lzejsze siodelko.

Felt Rxc 2 Waga

Materiał ramy: aluminium 7005 T6, podw. cieniowane, tył karbonowy19,5 1580g

Widelec: Rock Shox Recon XC Solo Air 80mm 1728g

Stery: Cane Creek, zintegrowane 150g

Mostek: Felt, aluminium 6061 138g

Kierownica: Truvativ xr 175g

Sztyca: Felt, aluminiowy 400mm 320g

Siodełko: Felt Facade Comfort 365g

Piasty: Shimano Deore M475 Disc tyl 534g

Piasty: Shimano Deore M475 Disc przod 320g

Obręcze: Mavic XM 317 Disc przod 440g

Obręcze: Mavic XM 317 Disc tył 440g

Opony: kenda karma 2.1 kevlar 60tpi 934g

Manetki: SRAM X.7 Trigger 263g

Przerzutka przód: Shimano Deore LX M581 160g

Przerzutka tył: SRAM X.7 269g

hamulec: Avid Juicy 5 przod 315g

hamulec: Avid Juicy 5 tył 315g

Tarcza przod 146g

tarcza tyl 105g

Korby: Shimano Deore LX, 44-32-22 z. 901g

Pedały: m-520 378g

Łańcuch: SRAM PC951 299g

Kaseta: SRAM PG950, 11-32 z. 364g

Zacisk sztycy 20g

Szprychy(nie znam firmy) 444g

Koszyk One 68g

Rogi kalloy uno 126g

Linki i pancerze

waga ro w e ru 11,297

post-126220-1261989732,53_thumb.jpg

Taki "projekt" to wrzucaj do Wasze Rowery. Prawie żadna waga z tego projektu nie zgadza się z rzeczywistością.

Napęd na lepszy/lżejszy wymienisz wtedy, kiedy zajedziesz ten. Do wymiany tak na szybko to:

Rogi - Boplight

Sztyca - Boplight

Siodełko - SLR

Kierownica i Mostek - Tioga

I tak mam sie z czego cieszyc bo ten rower dostalem z klubu :thumbsup: Koła moze kowadla, ale sztywne i trwale zero centry, i szprychy mocne bo wytrwaly kontakt z przezutka sram x-9 ktora az wyladowala wozkiem w srodek piasty przy duzej predkosci (to bylo straszne). Jak na razie, na pierwszym planie jest naped xt, pozniej beda rogi, a jak beda pieniazki to sztyca i siodelko. Zobaczymy co z tego wyjdzie xD

• 4 tygodnie później...

Witam!! Po długiej przerwie i przestoju w zmianach w moi felcie pojawily sie nowe czesci ;]

Zostaly zmienione rogi na Mighty 54g + Alu rózowe sruby ZYSK=66g

Fotki :

http://picasaweb.goo....42852804724402

http://picasaweb.goo....43121190890994

Została tez zmieniona sztyca na Boplight team 400m 27,2 259g ZYSK= 66g

Fotki :

http://picasaweb.goo....42849544679858

http://picasaweb.goo....42852856948290

Oraz zmienilem siodelko na San Marco Blaze 290g "decha" ZYSK=80g

Po feriach zimowych przybedzie jeszce troche czesci od Sponsora , a mianowicie... :

-Kaseta Deore XT 11-32 264g ZYSK= 100g

-Łancuch deore XT 273g ZYSK= 30g

-Gripy piankowe 20-30 g ZYSK= 60-70g

-2xDetki Maxxis UltraLight 1szt.125g ZYSK =150g

-Pedały M-540 354g ZYSK= 23g

-Nowa piasta na tyl Jeszcze nie wiadomo jaka

-W wakacje powróci na tyl przezutka Sram x-9

Fotki z tymi czesciami zamieszcze, juz gdy zniknie te biale cos co jest na dworzu xD

Pozdro.

Nie moge juz edytowac, jeszcze dodam ze waga roweru po zważeniu czesci wynosi 11,44kg. Wiec bedzie wazyl miedzy 10-11kg ;)

Co do kół to się zgodzę :) Jeśli w wakacje zarobie jakiś grosz to kola idą w pierwszej kolejności. Ale amortyzator to spory koszt, a recon działa super i jest super sztywny ma blokadę na manetce z turn key. Morze była by opcja z sidem i goleniami 28mm, ale po wstępnej przejażdżce wydawał mi się mało sztywny pod moja waga :D. Ale co do amora to odlegle plany...

jedyne co na tym forum i się nie podoba to ta wasza wrażliwość na jedna literkę :/ Trudno pisałem w pospiechu zdarzyło się trudno!! Więcej postów o jakiś błędach niż roweruch, koniec ot!! MOŻE- juz dobrze ?? :D

A ty mati jesteś jakimś dyplomatą czy nauczycielem jerzyka polskiego, ze nigdy nie popełniasz błędów??

Co do amora nie zamierzam go zmieniać dla 200g, można to nadrobić inna częścią ;]

No jakiś normalny człowiek :laugh::) Ramka wypasiona, sztywna zwrotna, tylny karbon fajnie tłumi drgania :D i eleganckie katy ramki. Rower dostałem wiec nie narzekam, a ramę jak najbardziej polecam. Ważyłem ja 1670g z wbitymi sterami, hakiem, i suportem od lx-a, wiec wazy jakieś 1500-1550g przy 19,5' :laugh:

Co do kół, to wszyscy mówią ze ciężkie itd, ale są super sztywne i po przebiegu 7tys km i w sporej ilości maratonów jak i xc kola maja zero centry, a nie jedno otb zaliczyły, zderzenie z drzewem, sporo wywrotek i tylne kolo wyszło bez szwanku w pojedynku z x-9ka ktora po tym zdarzeniu wyglądała fatalnie a ze szprych zszedł w tym miejscu tylko czarny lakier :laugh: Waga kol wynosi 2085g wiec podobnie jak cross-ridy :laugh:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...