Skocz do zawartości

[filmik] podjazd pod schody

DAMIAN24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tylko, że ten gość ma tak mocną łyde, że pokonuje ostrzejsze i dłuższe podjazdy niż niektórzy potrafią pokonać na HT 80mm ;), a on jeździ na fullu 200mm

Napisano

Poproscie kiedys kogos aby wam uzyczyl taki rower zebyscie mogli po schodach sobie wyjechac, na takim fulu staje sie to o wiele prostrze

Napisano

na big hicie latwo sie podjezdzalo (latwiej niz na ht ktory w tamtym czsie mialem) a na obecnym nie probowalem, ale tylko snieg stopnieje a nieomiwszkam sprobowac. Wczoraj coprawda wyjezdzalem po schodach ale tylko 2 byly

Napisano

heh... pod 2 schody to można na kompletnym sztywniaku podjechać(np. w moim przypadku), ale na fullu podjeżdżałem pod ciąg np. 7-10schodów ale np. więcej już nie mogłem pokonać :)

Napisano

Do tego full jest cięższy od ht :(

Cięższy mhmmm? ja tam nie narzekam. Dużo osób które startuje na maratonach dosłownie dla picu nawet nie wie ile traci. JA JUŻ WIEM! co straciłem jak myślałem, o! full co mi tam wole osprzęt. A pseudo HT też sobie mogę zrobić: zwiększam ciśnienie o jakieś 20psi, podkręcam tłumienie lekko żeby mnie nie podbijało i pro pedal na 3. Zawsze twierdziłem że lekkie i mocne koła pod podstawa na resztę można lać, jak miałem kross A6 to też kupiłem za chwile koła dobre :P

ps. nie trzeba mieć skoku 200 mi tak starczy 120 i też podjadę takie schody :P

ALE! cyz full czy ht dbając o przyczepność z tyłu nie trudno o snejka hihihihihhihihihihhihi

Napisano

heh... pod 2 schody to można na kompletnym sztywniaku podjechać(np. w moim przypadku), ale na fullu podjeżdżałem pod ciąg np. 7-10schodów ale np. więcej już nie mogłem pokonać ;)

kwestia rozpedu, a jak nie ma dobrego rozpedu to faktycznie ciezko sie ciagnie po schodach ktore stawiaja dosc duzy opor. A co do skoku zawieszenia to im wiecej tym lepiej bo duzy skok amora (zwlaszcza przedniego) dobrze lyka schody. a do tych co chca widzec to niech sami sproboja, to sie przekonaja. tez nie wierzylem dopoki na big hita (z kolem 24" na tyle) wsiadlem

Napisano

Kwestia też wprawy, ja już parę razy tak z przypadku próbowałem, raz lepiej raz gorzej, ale już co nieco podjeżdżałem, też uważam że jak najbardziej do zrobienia.

Do nauczenia w raczej krótkim czasie :)

Mi się udawało lepiej, jak dobrze dobrałem przełożenie tak żeby z rytmu nie wypaść na schodzie, bo wtedy stawałem odrazu, ale jak się udawało równo bez szarpania jechać, to nawet szło.

Napisano

Nieźle, ale wydaje mi się, że niezbyt trudne (nie mówię, że bym podjechał). Wystarczy duży skok przedniego amora, aby wybierał schody, niższe niż zazwyczaj ciśnienie w tylnym kole i rozpęd. Ja po tych schodach to zjechałem na HT, ale tak po jednym schodku :)

Napisano

kwestia rozpedu, a jak nie ma dobrego rozpedu to faktycznie ciezko sie ciagnie po schodach ktore stawiaja dosc duzy opor. A co do skoku zawieszenia to im wiecej tym lepiej bo duzy skok amora (zwlaszcza przedniego) dobrze lyka schody. a do tych co chca widzec to niech sami sproboja, to sie przekonaja. tez nie wierzylem dopoki na big hita (z kolem 24" na tyle) wsiadlem

przyglądam się temu filmikowi i nie widzę zeby przedni widelec specjalnie ochoczo łykał przeszkody - jest raczej w zastoju jak na te 200 milimetrów.

a gościa znam i jak dla mnie to w 95 procentach jego osobista zasługa.

pamiętam trase Langa w Książu na której był pewien stromy podjazd. wymiękli tam młodzicy, juniorzy, elita i całe seniorstwo.

poza jednym gościem - seniorem z polanicy zdroju, właścicielem tamtejszego sklepu.

wszyscy dojeżdżali do tego miejsca, zeskakiwali z roweru lub zeskakiwali w trakcie podjazdu i pchali. on jeden po prostu dorzucił do pieca, spiął się i pach, znalazł się na górze. :P

łydę miał taką jak moje dwie :wallbash:

Napisano

Pigipon co jak co ale ja już bym tego wjazdem/podjazdem pod schody nie nazwał :laugh:

a ogólnie to jak widać najważniejsze jest, żeby nie wypaść w połowie schodów z rytmu.

Napisano

no tak. podjazdem to trudno nazwac. znalazlem to przypadkiem przy ogladaniu tytuowego filmiku. to raczej wspinaczka jest :laugh:

wracajac do tematu. podjazd byl zrobiony na stojaca czy z siodla? ciekawi mnie ustawienie dampera co by nie polykal naszej energii ktora ma isc w pedaly.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...