AlberciK Napisano 27 Grudnia 2009 Napisano 27 Grudnia 2009 Witam, parę dni temu byłem przejechać się rowerkiem w pogodę deszczową, ogólnie dużo wody i kałuż. Wczoraj znalazłem chwilę czasu aby ogólnie go obejrzeć i nie zaobserwowałem żadnych problemów natomiast kiedy chciałem się dzisiaj przejechać zauważyłem drobnąrdzę na łańcuchu i kasecie. Pomimo że już jeździłem w podobnych warunkach pierwszy raz spotkałem się z rdzą mimo że rower był przesmarowany(zielony finishline). Rdza z łańcucha zniknęła po wyczyszczeniu go wodą z mydłem a później resztki jej zmyte zostały rozpuszczalnikiem(chyba źle zrobiłem używając go). Na kasecie natomiast po umyciu jej samą wodą z mydłem pozostały śladowe ilości rdzy, tzn. głównie na jej koronkach. Czy istnieje jakiś sposób pozbycia się resztek tej rdzy? Czytałem że łańcuch najlepiej przeczyścić benzyną ekstrakcyjną ale czy pomoże to z rdzą i sprawdzi się w czyszczeniu kasety? Proszę o rady w usunięciu rdzy i jakieś sposoby zapobiegania temu, żeby nie pojawiłą się ona ponownie. Dziękuję za wszelką pomoc
cybul26 Napisano 27 Grudnia 2009 Napisano 27 Grudnia 2009 To nie rdza typowa, lecz sam osad. Ważne jest, aby po jeździe w mokrych warunkach spróbować wysuszyć rower, a przynajmniej napęd. Zapewne jeździłeś jak był jeszcze śnieg, a na drogach sól. W takim przypadku należy szczególnie uważać i po powrocie spłukać rower wodą, aby pozbyć się soli.
Pr5Rider Napisano 27 Grudnia 2009 Napisano 27 Grudnia 2009 Jezeli chcesz jezdzic w takie pogody polecałbym teraz wyczyscic benzyna extrakcyjna cały naped i potem zalac go olejem finishline na deszcz
Schwefel Napisano 27 Grudnia 2009 Napisano 27 Grudnia 2009 A po co to czyścić? Samo zejdzie podczas jazdy.
cybul26 Napisano 27 Grudnia 2009 Napisano 27 Grudnia 2009 A po co to czyścić? Samo zejdzie podczas jazdy. Tyle tylko, że autor tematu nie jeździ codziennie i zostawia rower na parę dni w takim stanie. Pozdrawiam
DAMIAN24 Napisano 27 Grudnia 2009 Napisano 27 Grudnia 2009 No i ? podłącze się do pytania bo także nie wiem , przecież osad nie zeżre napędu i najwyżej pogorszy jego prace(płynność) na pierwsze 2-3km jazdy a potem wszystko zejdzie i będzie jak przed pojawieniem się osadu
cybul26 Napisano 27 Grudnia 2009 Napisano 27 Grudnia 2009 Ja jednak bałbym się zostawić rower przez ok. 5 dni po jeździe w mokrych warunkach, dodatkowo potraktowanego solą znajdująca się na drogach. Takie moje zdanie. Możliwe, że macie rację i niepotrzebnie tylko czyszczę rower. Nigdy nie zostawiałem roweru na tak długi czas, a jeżeli już pojawił się osad, to czyściłem napęd. Następnym razem wypróbuje Pozdrawiam
DAMIAN24 Napisano 27 Grudnia 2009 Napisano 27 Grudnia 2009 ja po jeździe w zimę kiedy wiem, że mogła dostać się gdzieś sól to czyszczę tylko golenie amortyzatorów(to robię akurat zawsze, bez różnicy czy to lato czy zima) i czyszczę miejsca w ramie gdzie mogło zebrać się najwięcej soli i jeszcze może tam być ciut wody , napęd zostawiam samemu sobie i w każdym z moich rowerów śmiga już od lat bez problemu
AlberciK Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Napisano 28 Grudnia 2009 Dzięki za odpowiedzi Jak tylko znajdę chwilęczasu to pójdę założyć koło, przesmaruje i zrobię z 10-15km. Zobaczymy czy ten osad zejdzie.
grindz0ne Napisano 28 Grudnia 2009 Napisano 28 Grudnia 2009 To co piszesz to nalot i zniknie od samej jazdy...przynajmniej w moim przypadku tak było i wcale nie trzeba panikować Wystarczy cisnąć na pedały i patrzeć przed siebie
Crazyk Napisano 28 Grudnia 2009 Napisano 28 Grudnia 2009 http://img685.imageshack.us/img685/7666/26655534.jpg Fotka łańcucha po 30-50km. Las, dużo wody, miejscami głęboki, pod spodem sypki piasek. Łańcuch smarowany zielonym Finish Line. Na zdjęciu wygląda nie ciekawie xD przemyłem, przetarłem szczotką lecz część osadu została. Posmarowałem i jeździłem - dziś ten łańcuch pomimo kilku takich sytuacji wygląda idealnie. Wszystko zeszło podczas jazdy.
AlberciK Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Napisano 28 Grudnia 2009 Złożyłem, nasmarowałem, przejechałem Wszystko chodzi elegancko Crazyk, po twoim poście i zdjęciu czuję się bezpieczniej co do stanu mojego łańcucha i kasety ;]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.