Skocz do zawartości

[rower] Merida vs Scott

Gacek80

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów, napiszę krótko. Chce sobie kupić rower, na co dzień, na wypady do lasu, na dojazdy do pracy i sporadycznie na szaleństwa po górach. Nie chcę żadnego wynalazku typu Tesc... lecz dobrą firmówkę do max 2000zł. Wybór padł na Scott Aspekt 55 lub Merida Matts 40-D Czy któryś z szanownych forumowiczów mógłby pomóc w dokonaniu wyboru a może zaproponowałby coś innego/ z góry dziękuje i pozdrawiam.

Napisano

Na dojazdy do pracy, czy wycieczki do lasu jak najbardziej się nadadzą, żeby wiedzieć który będzie pasował potrzebna jazda próbna, rowery mają różną geometrię.

Napisano

Geometria obydwu pasuje mi, oba idealnie leżą pod dupą ;) Bardziej jestem za Scott'em (ładniejszy i sentyment, kiedyś miałem i służył mi przez dobre kilka lat bezawaryjnie) Czekam dalej.

Napisano

Do 2 tysięcy złotych jedyny słuszny wybór na polskim rynku to Kross a6 2009. Przewyższa Meridę i Scotta w tym przedziale cenowym pod każdym względem;)

Napisano
  Cytat
Geometria obydwu pasuje mi, oba idealnie leżą pod dupą

A to ciekawe, bo ramy Meridy są o ok. 2 cm dłuższe niz Scott w porównywalnych rozmiarach , a to jest bardzo duża różnica (Scott typowo rekreacyjna wyprostowana pozycja, Merida pozycja wyciągnięta), chyba niezbyt wiesz o czym piszesz, więc doradzanie nie ma sensu, dopóki nie bedziesz wiedział któty naprawdę pasuje.

Napisano

Witam

Osobiście posiadam Aspecta 40 i przy swoich 185 cm w zrostu i rozmiarze ramy L podczas jazdy nie mam pozycji rekreacyjnej - wyprostowanej. Co prawda cofnąłem siodełko na maxa w tył i dało mi to jakieś 2-3 cm. Będę coś jeszcze kombinował z kierownicą i mostkiem. :P

Minus Aspecta - słaby osprzęt

Na Meridzie nie jeździłem ale wydaje mi się że "typ" "rama" ( nie wiem jak to opisać) MATTS jest gorszą ramą od Aspecta.

Plus Meridy na pewno lepszy osprzęt. :)

Jeśli chodzi o przedział 2 tys to najrozsądniejszym wydatkiem na dzień dzisiejszy to chyba rzeczywiście jest A6 - jedyny jego minus - :) dużo osób na nim już jeździ :)

Teraz jakbym kupował rower to już na pewno nie wydałbym 2 tys a co najmniej 3 tys - cykloza wciąga a ja też jeżdżę na razie tylko do pracy (30km) i rekreacyjnie po mieście :)

Pozdrawiam

Napisano
  Cytat
Osobiście posiadam Aspecta 40 i przy swoich 185 cm w zrostu i rozmiarze ramy L podczas jazdy nie mam pozycji rekreacyjnej

Dobry żart :wallbash: , no chyba, że masz paskudnego garba :P

Napisano

Właśnie miałem podać ten sam rower ale zastanawialem sie czy za ten amortyzator z "mangusty" ( no i za sam fakt że proponuje tej marki rower - nie wiem dlaczego każdy traktuje ja jako taki entry level ) nie zostanę zjedzony, np przez Ciebie :) . Ale fakt - to coś innego na tle powszechnych "Audi" A6

Napisano

Ja do np. Asapecta nic nie mam, tylko trzeba brać poprawkę na jego mocno turystyczne geo. :) ale jak mi ktoś pisze,że przy 185 cm górna rura 585 mm horyzontalnie nie daje wyprostowanej/zgarbionej pozycji ...

Napisano

Muszę coś odpisać bo tak głupio będzie :)

Wiem że 585 to bardzo mało - jak go kupowałem to kurcze nie znałem się na geometrii ram za dobrze - teraz już na 100% nie kupiłbym go (aspecta) ponownie.

Wiem że 600mm to jest minimum przy moim wzroście i sportowej sylwetce. Mam nawet kilka rowerów na oku ale na razie kasy na wymianę nie ma.

Odnośnie sylwetki - nie mam garba ;) i nie będę robił offtopa - poza tym "właściciel tematu" chyba za bardzo się nie interesuje więc szkoda go ciągnąć dalej.

Napisano
  W dniu 27.12.2009 o 21:33, Rulez napisał:

A to ciekawe, bo ramy Meridy są o ok. 2 cm dłuższe niz Scott w porównywalnych rozmiarach , a to jest bardzo duża różnica (Scott typowo rekreacyjna wyprostowana pozycja, Merida pozycja wyciągnięta), chyba niezbyt wiesz o czym piszesz, więc doradzanie nie ma sensu, dopóki nie bedziesz wiedział któty naprawdę pasuje.

Przepraszam bardzo że mnie nie było ale praca ważniejsza, przepraszam też że zapomniałem napisać że nie jestem sprzętowym onanistą jeżeli chodzi o coś czym nie zarabiam na życie. Naprawdę dla mnie te 2 cm są niezauważalne. Powinienem napisać: siedziałem na obydwu i obydwa wydają mi się wygodne, obie firmy mają wypracowaną renomę a rowerki powinny być trwałe. Co do Cr..s to na pewno odpada, tylko i wyłącznie przez niekompetencje jednego z serwisów. Żona jeździ na Cr..sie (tylko po zakupy) a mnie szlag trafia jak przegląd gwarancyjny trwa 4 dni i rower zostaje oddany podrapany, z innymi bateriami w lampie i z nie wyregulowaną tylną przerzutką więc ja podziękuje. BTW nigdy nie zapomnę serwisu Scotta u Żurawieckiego na Wieczorka w Gliwicach. Przeglądy gwarancyjne i pogwarancyjne jak się dobrze pogadało to w ciągu kilku godzin, rower zawsze odbierałem czysty, z właściwym ciśnieniem w oponach, naciągniętymi szprychami i wszystko było git (a miało to miejsce przed 2000r) Nie wiem czemu ale tego sklepu już nie ma, może został gdzieś przeniesiony?? Jak ktoś wie to niech napiszę.

Napisano
  W dniu 30.12.2009 o 16:03, Gacek80 napisał:

nie jestem sprzętowym onanistą

:):P:thumbsup:

Merida Matts - tutaj bym kwękał nad RST Gila i piastami no-name.

W Scotcie masz Suntoura XCM z LO, moim zdaniem lepszy od Gila. Osprzęt tez IMO lepszy u Scotta.

I tak można by w lewo i w prawo :D

U Meridy miło widziec Tektro Aurigę, to całkiem dobra hydraulika.

Rozstrzał cenowy między obydwoma - wg przedstawicielstw handlowych - 100 zł.

Za te pieniądze warto sie zastanowić, w Scotcie jest dobry osprzęt, całkiem dobry amor, za to w Meridzie ta nieszczęsna Gila ale za to hydraulika.

Powiem szczerze, że sam nie wiem co wybrac :laugh:

Z rzutu monetą wyszło, że...Scott ;) Moim subiektywnym zdaniem lepszy osprzęt, a mechaniczne heble sobie zawsze możesz wymienić, Auriga droga nie jest. Pojeździsz parę miesięcy na mecha, założysz sobie Hayesy czy choćby te tanie Aurigi i będziesz w domu.

Napisano
  Cytat
Przepraszam bardzo że mnie nie było ale praca ważniejsza, przepraszam też że zapomniałem napisać że nie jestem sprzętowym onanistą jeżeli chodzi o coś czym nie zarabiam na życie. Naprawdę dla mnie te 2 cm są niezauważalne

Co ma onanizm do źle dobranej ramy tego nie wiem, ale jak widzę, idziesz w kierunku szpanerskiego napisu, zupełnie nie zważając na to ci istotne :)

Napisano
  W dniu 30.12.2009 o 20:31, Rulez napisał:

Co ma onanizm do źle dobranej ramy tego nie wiem, ale jak widzę, idziesz w kierunku szpanerskiego napisu, zupełnie nie zważając na to ci istotne :sorcerer:

Więc tak na, szpan czy lans na rowerku jestem już za stary (brzuch przeszkadza) napisy i bajery nie kręcą mnie. Może jakbym na rowerku śmigał dalekie dystanse albo byłbym maniakiem górskich wypadów dobierał bym rowerek pod każdym względem, jakbym się chciał pokazać to wybrałbym jakąś szpanerską ramę od Karpiela wrzucił ją w "koszty" firmy i na dzielnicy byłbym gość. Nie o to mi chodzi. Ja szukam wytrzymałego roweru, sprawdzonej firmy z dobrym serwisem. Zanim rozleniwiłem się i przesiadłem na auto to swojego czasu śmigałem Scottem, nie pamiętam modelu ale wiem że tylna przerzutka to był Altus albo coś takiego, uważam że tamten rower był bardzo wytrzymały i niezawodny, do tego serwis w Gliwicach - bajka. Nie wiem jak jest teraz z rowerami i serwisami (za wyjątkiem firmy z którą nie chce mieć nic do czynienia) dlatego pytam, może ktoś doradzi coś sensownego.

Classified - dzięki bardzo.

Napisano

Specjalnie wybrałeś rowery z tarczówkami? Jeżeli w deszczu i w górach nie jeździsz to dobre v-brakei z odpowiednimi klockami powinny wystarczyć. Po sezonie mozna też znaleźć rowery w promocyjnych cenach jak np. ten http://www.allegro.pl/item860874541_merida_matts_500_v_nowy_gwarancja_warszawa.html. Jeżeli na napisie ci nie zależy to najlepszy osprzęt ma http://rowery.shop.pl/view/191/ level a6 v-brake. Amortyzator dart 3, dobre hamulce i masz o wiele lepszy napęd i lżejszy rower o ponad 1 kg (według katalogowej wagi)

Napisano
  Cytat
to wybrałbym jakąś szpanerską ramę od Karpiela wrzucił ją w "koszty" firmy i na dzielnicy byłbym gość.

Wątpię, użytkownicy makrokeszy nie wiedzieli by o co chodzi, a znawcy tematu uważali by cię za szpanera (frajera ?)

ramę niezależnie od sposobu jazdy powinno się wybierać optymalnie (zaś sam napis na ramie nic nie mówi o jej parametrach). Mówiłem to ja, gość w słusznym wieku, właściciel firmy bez brzuszka ;)

Napisano
  W dniu 1.01.2010 o 14:06, Rulez napisał:

Wątpię, użytkownicy makrokeszy nie wiedzieli by o co chodzi, a znawcy tematu uważali by cię za szpanera (frajera ?)

Więc temat lansu mamy za sobą, oba modele wybrałem w bardzo prosty sposób: wszedłem do sklepu, zapytałem o Scotta i Meride w dobrej cenie, miły pan pokazał mi Mattsa i Aspecta, oba modele mi się podobają i jak na rower na codzień dobrze mi leżą pod dupą. Kryteriami wyboru była sprawdzona firma z dobrym serwisem nic innego.

Co do obioru przez innych każdy ma prawo uważać mnie za kogo chce, nie interesuje mnie to. Co do słowa "frajer" to radziłbym uważać ze słowami bo nigdy nie wiadomo na kogo się trafi. Kto siedział to wie o czym mówie.

Napisano

A ja bym się tak nie obrażał, napisałem co mogą pomyśleć inni, widząc faceta jadącego Karpielem na wycieczkę ;) , skoro obydwa pasują to rzucaj kostką, obyddwa mają wyposażenie na podobnym wycieczkowym poziomie, różnice w czasie jazdy będą nie do zauważenia. ;)

Napisano

Rulez karpiel na wycieczkę jest bardzo wygodny, z przodu zakładasz jeszcze SuperMonstera i nie czujesz nierówności ;), gorzej jak na takiej wycieczce pojawia się jakiś niewielki podjazd, wtedy już mamy mały problem ;)

Napisano

Ja się nie obrażam, tylko wkurza mnie nieumiejętne dobieranie słów, znam jednego "frajera" niestety cały wyrok jadł na kiblu. Więc takie słowa jak "frajer" i pozostawmy na boku.

Większość szanownych forumowiczów to jak mniemam prawi obywatele, używając nieodpowiednich słów można sobie niezłego bigosu namieszać, ale myślę że jest jakiś Mod który nad tym czuwa.

Dla wiadomości ja też jestem prawym obywatelem.

Napisano

Sorry , sam wyjechałeś z nietrafionym przykładem :rolleyes:

Co do w/w rowerów, żadnego bym nie kupił , jeżeli rower ma mieć amortyzator a nie wynalazek stanowiący balast roweru, to przynajmniej powinien być XCR /Dart3, mechanizm korbowy Shimano 191 to też tandeta i żaden napis na ramie tego nie zmieni ;) Więc jeśli cię stać na Karpiela, to przynajmniej kup rower dający przyjemność z jazdy na przyzwoitym poziomie.

Napisano
  W dniu 2.01.2010 o 15:03, Rulez napisał:

Sorry , sam wyjechałeś z nietrafionym przykładem ;)

Co do w/w rowerów, żadnego bym nie kupił , jeżeli rower ma mieć amortyzator a nie wynalazek stanowiący balast roweru, to przynajmniej powinien być XCR /Dart3, mechanizm korbowy Shimano 191 to też tandeta i żaden napis na ramie tego nie zmieni :D Więc jeśli cię stać na Karpiela, to przynajmniej kup rower dający przyjemność z jazdy na przyzwoitym poziomie.

Forum nie jest po to żeby przechwalać się kogo na co stać, tylko żeby obiektywnie odpowiadać na pytanie w miarę posiadanej wiedzy. Dla większości z Was modele które zaproponowałem to może i badziewie na którym nie pokazaliście się na szlaku ale dla mnie są wystarczające i prosiłbym o radę którego warto kupić, kryteria podałem. Jeżeli jest to dla was szanownych forumowiczów problem i ma być powodem do wojny na forum to proszę Moderatora o zamknięcie wątku.

PS. Z jakim nietrafnym przykładem wyjechałem?? Z ramą Karpiela? Bo jeżeli zależało by mi na lansie to chyba nie ma lepszego przykładu, bo mi naprawdę jest jeden kij czy zapłacę podatek w Urzędzie skarbowym czy ratę w banku.

Napisano

Nie wiem czy to tak trudno zrozumieć, rowery są na bardzo zblionym poziomie technicznym - więc sam musisz dokonać wyboru , według własnych preferencji estetycznych (skoro technicznie są w praktyce takie same i jak twierdzisz, czujesz się na nich tak samo dobrze) B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.