Skocz do zawartości

[Kaseta + łańcuch]sram czy shimano

skrzacik93

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jeździłem na SRAM łańcuch + kaseta(pg 850), używałem systemu 3 łańcuchów a i tak kaseta po kilku tyś była do wywalenia bo już żadnego z tych 3 łańcuchów nie przyjmowała. Łańcuchy tez słabe, powyciągały się strasznie, jedynie na tym najbardziej wyciągniętym dało się jeździć pod warunkiem nie deptania ostrego na pedały. Teraz jeżdżę na 2x wipperman + kaseta shimano cs-hg50 i sprawuje się dużo lepiej.

Nie twierdzę, że łańcuch Sram i kaseta Shimano to złe zestawienie.

Jest całkiem dobre, ale tak jak ktoś wyżej napisał że rozciąga się bardzo szybko.

Ja już po około 3000 km skracałem łańcuch o jedno czy dwa ogniwa.

Możliwe, że to dotyczy najtańszych łańcuchów Sram-a, ja osobiście jeżdże na modelu X-0 i tutaj nie ma problemów z rozciąganiem. Co do skracania łańcucha to, to co piszesz nie ma sensu, bo skrócenie nie poprawi jego działania na kasecie, jedynie będzie bardziej napięty na kolanku i to jest jedyna zaleta skracania.

Ja osobiście polecam kasetę XT i łańcuch XTR ;] pięknie ze sobą współdziałają;] A cena jest dobra za tej klasy kasetę ...;)

Ja nie widzę sensu zakupu łańcucha XTR moim zdaniem co wynika również z mojej autopsji wyciąga się podobnie do łańcucha Deore. IMO Kaseta XT + Campagnolo Record C9

Na początek stanowczo odradzam łańcuchy shimano.. shimano ma dość dobry osprzęt, ale nie łańcuchy. Łańcuch srama to dużo lepszy wybór. A jak łańcuch sram, to kaseta też najlepiej sram, czyli 4 wersja moim zdaniem jest dość dobra.

Podaj jeszcze przybliżony przebieg korby, bo jak jest zbyt duży, to nie ma sensu zakładać nowych części napędu, bo zbyt szybko się będą zużywać.

oj bym się z tobą nie zgodził.

pojedynek na gołe klaty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...