Skocz do zawartości

[Amortyzator] Jaki amortyzator do ramy Merida SUB 60?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym serdecznie przywitać się ze wszystkimi forumowiczami.

A teraz moje pytanie: niedawno stałem się posiadaczem ramy Merida SUB 60, chciałbym zapytać jaki skok amortyzatora byłby odpowiedni do tego typu ramy?

Geometria 18":

post-126189-1261660127,61_thumb.jpg

Kąt główki A 70,5°

Kąt podsiodłowy B 73,5°

Rura górna C 590 mm

Rura podsiodłowa D 457,2 mm

Rozstaw kół E 1072 mm

Pozdrawiam

tonyli

• Mod Team
Napisano

Najbardziej odpowiedni- 80 mm.

Jeśli chcesz zyskać na pewności przy zjazdach kosztem troszkę gorszego podjeżdżania i gorszej zwrotności- możesz dac 100 mm.

• Mod Team
Napisano

Mówiąc szczerze zastanawiałem się na amortyzatorem o skoku 120 mm, jaki miało by to wpływ na geometrię ramy?

Jest kilka powodów ,dla których nie powineneś tego robić:

- rama nie jest zaprojektowana i obliczona pod taki amorek- siły działające na główke ramy mogą doprowadzic do pęknięcia w okolicach główki ramy

- rower będzie gorzej podjeżdżał- przednie kołó będzie miało tendencję do odrywania się od podłoża

- rower będzie mniej zwrotny

Plusy takiego rozwiązania:

- wieksza stabilność przy zjazdach

- plus 1 do lansu

Złotym środkiem będzie zakup amorka o regulowanym skoku ( Suntour XCR TA, RS z U-Turnem ) w zakresie 80-115 lub 120 mm.

Napisano

Dzięki za odpowiedź, a co byś powiedział o takim amortyzatorze:

RST Capa T7

Przeznaczenie: XC

Skok: 80 mm

System amortyzacji: sprężyna

Tłumienie: bierne

Regulacje: naprężenie wstępne

Rura sterowa: stalowa 1-1/8 "

Korona: aluminium

Golenie wewnętrzne: 25,4 mm stal

Golenie zewnętrzne: aluminium

Rozstaw goleni 120 mm

Mocowanie hamulców: tarczowe, V-brake

Zalecany maksymalny rozmiar tarczy: 160 mm

• Mod Team
Napisano

Nie polecam zakładania tego pseudo amortyzatora do roweru.

To po prostu nie działa.

W tej cenie możesz kupić Suntoura Raidona którego osobiście polecam,

a jak dobrze poszukasz to starszy rocznik Epicona znajdziesz.

Moim zdaniem trochę gorszym wyborem jest RS Dart 3.

P.S. Nie podałeś budżetu, więc sam celowałem w kwotę około 450 zł.

Napisano

Ta Capa jest trochę sztywna, jakościowo hmm jest moim skromnym zdaniem sporo poniżej Suntoura. RST najlepszą opinią się nie cieszy...Ja brałbym Suntoura XCR jako tanią alternatywę, albo Radion.

Zainstalowałem XCR w Meridzie, do lekkiego XC jest ok. Sam z siebie też jest bardzo lekki, 100 mm Cię na tej ramie raczej nie zabije.

A w ogóle może jakiś "Indianin" lub Rock Shox? np. Tora.

• Mod Team
Napisano

Jak napisali poprzednicy- ten RST to raczej atrapa amorka. Raidon ,Epicon kub dart będą na pewno lepszym rozwiązaniem.

Określ kwotę ,jaka możesz przeznaczyc na amorek i coś doradzimy.

Napisano

Jeżeli dopuszczasz używane amorki to spokojnie można kupić jakiś dobry "uginacz" np. ze stajni Rock Shox-a. Myślę że powietrzna Tora lub Duke są w Twoim zasięgu.

Jeśli jednak stawiasz na nowe amorki to polecam to co koledzy: Suntour Radion lub Rock Shox Dart 3

Ewentualnie Epicon ale do 400zł to trzeba okazji szukać jak np:

http://www.allegro.pl/item854694477_nowy_ze_sklepu_suntour_epicon_air_skok_100_120.html

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...