Skocz do zawartości

[rower] Specialized Stumpjumper FSR Comp vs Giant Trance X2

Kymakol

Spec vs Giant  

38 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który wybieracie?

• Specialized Stumpjumper FSR Comp
    • Giant Trance X2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
  W dniu 27.12.2009 o 18:58, Kymakol napisał:

Znacie może lub wiecie gdzie znaleźć w necie wagę obu modeli?

W zeszłym roku Giant podawał jeszcze na swojej stronie wagę, teraz już nie. Poniżej masz linka do testu Tranca X2 z zeszłego roku. Tam podają wagę - 12,5 kg, choć wydaje mi się że to jest bez pedałów.

http://www.bikeradar.com/mtb/gear/category/bikes/mountain/product/trance-x-2-09-32610

Napisano

W lekkim oderwaniu od tematu głównego przykładowy regulamin centrum testowego Gianta (specowski jest całkiem podobny).Jak dla mnie nie są to w żaden sposób partnerskie warunki jakie powinny panować na linii konsument-sprzedawca, a raczej zniechęcanie przyszłego nabywcy do testów i w konsekwencji zakupu.Całość tutaj:

http://www.bikeman.pl/content/download/2132/16248/file/regulamin_centrum_testowego.pdf

"Wpłata kaucji w wysokości 50% wartości roweru (gotówka lub karta kredytowa)"

Trochę przesada, bo łącznie z innymi obowiązkowymi dokumentami, w tym dwa tożsamości, umową, w zupełności wystarczyłoby 10, max 20%. A co z tymi, którzy chcą kupić rower na raty i nie mają od ręki wyłożyć tej kasy? Mogą chyba zapomnieć o testach...

"Cena wypożyczenia roweru do testów 200 PLN za każdą rozpoczętą dobę na okres do 3 dni.

Koszty testu zostaną zwrócone klientowi jeżeli zdecyduje się on na zakup w naszej sieci roweru o wartości nie mniejszej niż 70% aktualnej ceny testowanego roweru"

Zalatuje klauzulą abuzywną, no i co jak jednak Maestro mi nie podpasuje.Klika stowek w plecy.Bez komentarza absurdalny zapis o zwrocie kosztów w przypadku zakupu roweru w ich sieci.Testowy to w koncu rower czy nie? Boją się dzieciaków, które będą przychodzić i pożyczać dla zabawy?

"W przypadku utraty mienia powierzonego kaucja stanowi część kwoty należnej

wypożyczającemu, resztę klient jest zobowiązany wpłacić w ciągu 14-dni."

A tego nie rozumiem najbardziej.Przerzucenie na klienta obowiązku zwrotu wartości roweru w przypadku jego utraty, zakładający jego złodziejskie zapędy. Nie dość, że zostawiam dokumenty,podpisuje cyrograf itp. to jeszcze mnie będą potem ganiać wezwaniami do zapłaty. A wystarczyłoby dobre ubezpieczenie od takiego ryzyka przez sklep i po stronie sprzedawcy powinno leżeć współdziałanie z policją, celem odzyskania roweru jako w końcu ich mienia.Czemu z samochodami nie ma takich problemów, jakby nie patrzeć o duzo większej wartości?

Przykładowe punkty które nie pasują mi własnie w tych regulaminach, stawiające mnie w gorzej pozycji, co nie powinno być łatwo akceptowalną normą. Dlatego też obawiam się skorzystać z takich form testowania roweru, choć przyznaje że jeszcze nigdy nie próbowałem.

Dzięki za info dotyczące wagi

Napisano

Nie próbuje usprawiedliwiać tych zapisów regulaminowych, ale gdybyśmy w naszym kraju nie mieli zamiłowania do kombinowania, to pewnie zapisy byłyby mniej restrykcyjne.

A co do samego maestro, to zbiera tyle pozytywnych opinii, że nie sądzę żebyś się zawiódł. Bardziej bym się obawiał, tego że dojdziesz do wniosku, że jednak skoku jest za mało, albo, że geometria trochę nie ta.

Parę miesięcy temu miałem podobny dylemat, ten sam skok, i zbliżony budżet. U mnie trance x odpadł, bo był za krótki. Mój fuel ex jest 2,5 cm dłuższy przy nieco mniejszym przekroku. Ale skoro piszesz, że szukasz wygodniejszej geometrii to trance powinien byc ok.

Napisano

Rulez nie przekonują Cię nawet te argumenty...luźne tłumaczenie:)

Specialized oddał jeden z najbardziej pasujących do tej grupy testowej rower. Dzięki swojej niskiej wadze i 120mm skokowi znajduje się w klasie All-Mountain-Sport. Ten Stumpjumper ujmuje swoją wyważoną, ułatwiającą wspinaczkę geometrią, świetnym zachowaniem podczas jazdy oraz niezależnym od napędu zawieszeniem. Zdumiewające: Zadnemu z testujących nie brakowało systemu Brain, wszyscy czuli się usatysfakcjonowani damperem Fox-Triad i widelcem F120. Skutek uboczny: Bez Brain'a zawieszenie jest lżejsze. To że Specialized nie gra pierwszych skrzypiec przy wyposazeniu, w obliczu frajdy z jazdy można zaakceptować.

PODSUMOWANIE: Opłacalny Stumpjumper daje dużo frajdy z jazdy i pozostawia po sobie uczucie: więcej roweru nie potrzeba!

PROPOZYCJA TUNINGU: ustawić niżej kierownicę.

Napisano

Nie żartuj , kiedy model o którym piszesz wszedł do sprzedaży to w BB go chwalili ... jednak teraz gdy wszedł 2010 łaskawie wytknęli w teście wady poprzedniej wersjii ... ;)

Zawieszenie nie jest niezależne od napędu, każdy posiadacz HorstLinka to wie :) , i w wersji bez Braina zdecydowanie ustępuje Giantowi (za to ma większą czułość) ;) , Skoro nikomu nie brakuje Braina, to po co wogóle go montują :)

No i chyba skoku było jednak za mało, skoro dołozyli do 140 mm. :)

To tyle na temat .

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

To ja zapraszam na testy do UK.

Bilet lotniczy w obie strony wyjdzie duuuuuzo taniej niz kaucje i oplaty za wypozyczenie sprzeta. Jedyne co trzeba mic to dowod torzsamosci. W tym roku przespalem demo series ale w 2010 sobie nie odpuszcze.

http://demodays.bikeradar.com/

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.