Skocz do zawartości

[napinacz] łańcucha - co to jest ?

pedronazar

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Wiem że cos takiego jest. Niektórzy sie o tym rozpisują na forum, ale mnie brak jest podstawowej wiedzy.

Do czego to służy? Zgaduje że ma to na celu zabezpieczyć łańcuch by w trakcie skakania np. po schodach nie spadł - czy mam rację?

Jak to wygląda na rowerze - może ktoś ma zdjęcie?

Pozdrawiam

pedronazar

Napinacz łańcucha ma za zadanie napinać łańcuch na przedniej zębatce, żeby nie spadł np. przy skokach, szybkich zjazdach.

foto: http://rowerowy.com/rowery/dirt_street/central22009 na powiększeniu zdjęcia widać jak łańcuch przylega za pomocą takich "kółeczek" do przedniej zębatki z góry i z dołu.

Są też napinacze do tylnej przerzutki, ale to rzadkość, a co do stosowania napinaczy w XC to nie wiem, ale chyba się ich nie stosuje, ponieważ napinacz może współpracować tylko z jedną zębatką na przodzie, a rowery do XC ma trzy zębatki.

Są też napinacze do tylnej przerzutki, ale to rzadkość, a co do stosowania napinaczy w XC to nie wiem, ale chyba się ich nie stosuje, ponieważ napinacz może współpracować tylko z jedną zębatką na przodzie, a rowery do XC ma trzy zębatki.

Są także napinacze pod dwie zębatki :yes:

Słyszałem ostatnio o modzie (zza oceanu) na używanie tylko jednej zębatki w rowerach do XC, więc tam też się może przydać. Choć, generalnie, używa się nich do dyscyplin ekstremalnych (za wyjątkiem street'u i dirt'u jak kolega wyżej napomniał).

Dzięki wszystkim za odpowiedź.

Teraz juz wiem że napinacz nie jest do mojego roweru XC.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...