Skocz do zawartości

[matura] Matura niedługo, ktoś pomoże z prezentacją?

mareczek12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Już niedługo będzie maj (jakoś 5 miesięcy :blush:) i szukam pomocy na temat matury z polskiego (ustnej).

Mój temat: Motyw winy i kary w literaturze różnych epok

Jasnym wyborem jest Zbrodnia i Kara, ale co jeszcze??

Napisze ktoś, proszę coś o tym? Jakieś rady, czego się trzymać? Jeszcze nie rozpocząłem pracy i nie wiem od czego zacząć.

Napisano

mnie nasuwa sie pytanie: nie prościej zapytac o to waszych nauczycieli? tak bardzo ich nie lubicie czy oni nie lubią was? wydaje mi sie ze to najprostrza droga...

Napisano

hehe święte słowa, z powodzeniem uskuteczniam ten sposób już 2 rok :P , a poza tym wujek google nie skąpi informacji, i nauczyciel tez powinien pomóc bo od tego jest, chyba, że czuje się wielkim panem profesorem (z magisterium) :) i uczniów traktuje jak zło konieczne.

Napisano

Ja nie wiem co Wy robicie w tych szkołach :) Prezentację maturalną można napisać w 2-3 dni poświęcając na to po 2 godziny. Z takim tematem to chyba tablic, slajdów nie będziesz robił, czysty tekst, banał.

Zaglądnij jeszcze do "Ballad i romansów" Mickiewicza ( "Świtezianka" i "Lilije" )

Napisano

Do autora tematu: dorzuć jeszcze coś Josepha Conrada, np. Lorda Jima, gdzie tytułowy bohater całe życie poświęca odkupieniu własnej winy. Poddaje się wyrokowi, nałożonemu mu za opuszczanie statku "Patna", ale nie wystarcza mu to - chce zrozumienia swojego postępowania. Gdy już uzyskuje względny spokój w życiu po raz kolejny staje przed trudną decyzją. Tym razem wybiera śmierć. Jest ona dla niego karą, za to, co stało się wiele lat wcześniej na morzu.

Powodzenia!

• Mod Team
Napisano

Dla tych co nie koniecznie bedą sami pisać prezentacje :D

Z własnego i moich znajomych doswiadczenia powiem ze nie oplaca sie iść do polonistek/ów, studentek/ów polonistyki, i innych osob fachujących sie tym zawodem aby owa osoba napisała prace za $$ (nie oszukujmy sie malo jest osob ktore same pisza) bo takie prace czesto sa nisko ocenie.

Duzo lepszym sposobem pojść do znajomej kolezanki najlepiej starszej ktora jeszcze miala podobny temat albo sie zna na rzeczy :P

Ja np. mialem załatwiana po znajomosci od polonistki i dostałem 50% mi to w zupełności wystarczyło ale innym nie koniecznie zwłaszcza jak zapłacił 100-150 bo tyle to kosztuje obecnie :)

A sam nie chciałem pisac, bo jakos nie za mocny sie z tego czuje acz kolwiek wynik matury z polskiego przyprawił mnie o napad smiechu :)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...