Skocz do zawartości

[pedały] Opinie o SPD

Pablo666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A mozna jakies zalety tej jazdy, jednak kazdy mowi ze jak potrzeba szybo wypiac to czasem zawodza.. wiec to tez takie ryzyko jak w miescie jedziesz.. ;] No ale jeszcze zobacze. Wiem ze musze sie zastanowic jakie kupic, bo slyszalem ze bloki Crankow szybko sie wyrabiaja, a bloki koszt. ok 70zł a za 120 juz nowe pedalki sa. Wiec musze poszukac jakis fajny spd+platforma ;]

Napisano

Aha. No to wiadomo ze do czegos nowego trzeba sie przyzwyczaic ;]] No to teraz musze wybrac jakies SPD i jakies butki i juz ;] Tylko tak jak mowie, pedalki z platfroma musza byc do max 150zł. A butki to za kilka miechow kupie jak zacznie sie jezdzic ;]

Napisano

Ja już nie wyobrażam sobie innej jazdy jak w SPD, na pewno chwile trzeba żeby się przyzwyczaić do takiej jazdy ale później to już reakcje są odruchowe i nie ma problemu z wypięciem na czas.O zaletach jazdy w SPD to już pewnie sporo napisano tutaj na forum, dla mnie to jest przede wszystkim efektywność pedałowania

Napisano

Wiem, sporo sie naczytalem juz o SPD o doslownie roznych pedalach, ale malo mi wiadomo o tych Wheeler co podalem. Podobna budowa do DX. a jednak sa tansze i kolorystycznie by mi pasowalo, ale niestety nie sprawdzone pewnie sa. Cranki sobie chyba odpuszcze bo tak jak pisalem, malo mi o nich wiadomo, i jak mi sie bloki szybko wytra to 70zł od reki nie chce wydac. Tylko czy to jest prawda o tych blokach.

A na koniec podsumowanie, pedaly nad ktorymi sie zastanawiam to:

Shimano DX (raczej te starsze bo na nowki mnie stac)

Crank Brothers Smarty (jak by cos wiecej bylo wiadomo to czemu by nie)

Wheeler SPD+PLATFROMA

TIME Z (niestety nie ma zbyt wiele uzywek, a na nowe to na pewno mnie nie stac)

Shimano PD-M424

• Mod Team
Napisano

Z podanych propozycji wybrałbym Shimano, mam do nich jakieś duże zaufanie i z reguły są niezawodne.

Mogą być nawet te 424.

Cranki z tego co kiedyś zasłyszałem to warto zakupić, ale ten wyższy model.

Smarty jak dobrze pamiętam mają słabsze łożyska od Shimano.

O Wheelerach się nie wypowiadam bo pierwsze słyszę, że takie coś jest, a z Time'ami nie miałem styczności.

Napisano

Na drozszy model crankow mnie nie stac ;] Wiec cranki odpadaja. Wheeler niby to jest dobra firma, ale o pedalach nie wiadomo wiec dalej jest znak zapytania. Zamiast kupic te tansze M524, to juz wole do DX dolozyc ;] I chyba przy tym zostane ze kupie jakies DX ;] ale jeszcze czekam na jakies info ;]

Napisano

Tak jak juz mowilem, zwyklych spd nie chce, a kupic do m520 jakis nakladek to tez nie chce ;D

Najlepiej jakby ktores z tych ktore wyzej podalem ;] No ale jeszcze sie zastanawiam

Napisano

A co możecie powiedzieć o pedałach XPedo SLCR? Kolega może kupić RockRidera 8.2 za 3300 do końca roku i nie wie co to za pedały. Niby lżejsze od XTR, ale czy można je porównać do 540 pod innymi względami? Czytałem o nich na mtbr i raczej dobrze je oceniają, ale wolę się upewnić

Napisano

Ja tam mam pdm-540 i jestem bardzo zadowolony. Zrobiłem na nich jakieś 10 kkm i zero problemów.

Na dole posta, jest link do serwisu, który im ostatnio przeprowadziłem:)

Napisano

No spoko, tylko ze ja mowie o pedalach SPD+PLATFORMA-czyli tych do bardziej hardkorowej jazdy ;]

Czy ktos mi cos powie o tych Shimano PD M424?

A moze ktos mial doczynienia z Shimano PD M545?

Napisano

Wiem że nie pomogę tak bardzo jak użytkownicy tych pedałów, ale jakoś nikt się nie zgłasza...

Mój kolega ostatnio zmienił pedały ze starych Malletów na M424 - coś tam się popsuło (chyba łożyska). Jeździ w 4cross'ie.

Generalnie przyznaje że cranki były lepsze, ale te shimano też dają radę - nie chce mu się zabrać za naprawę malletów więc jeździ w nich :D

mozna jakies zalety tej jazdy, jednak kazdy mowi ze jak potrzeba szybo wypiac to czasem zawodza..

Błędny stereotyp, w zakrętach szybciej idzie się wypiąć z SPD niż zdjąć nogę z platformy. Tutaj ciągniesz stopę tylko w bok, a nie do góry - kwestia przyzwyczajenia. Trochę gorzej jest już z szybkim wpięciem ;) Ja nadal (po sezonie jazdy w M647) mam z tym problemy...

Napisano

Ja po okolo JUZ miesiacu i jakichs 1000km moge powiedziec jedno.

SPD albo nic. Tydzien temu podjechalem do Lublina gdzie musialem wrocic od laski bez SPD na normalnych pedalach. Nie potrafilem bez SPD pedalowac :D

Brak kontroli nad bikiem, niekontrolowane spadanie nogi przy kraweznikach albo zapominanie ze ekmh... nie jestem przypiety, ja w gore a rower dalej stoi!

Z wazniejszych rzeczy dla mnie to jest ze jest sie jak czolg. Trasy ktorych nie przejechalbym bez SPD w zimie z powodu grzazkiego sniegu teraz przejezdzam jak czolg na gasienicach. Duzo wieksza srednia predkosc mimo plaskiego terenu, lepsze wykorzystanie łydki i nogi (chociaz mam problem z zaciskiem i sztyca jest troche nizej niz powinna byc) a SPD jednak wymaga ciut wyzej siodla.

Z ciekawszych rzeczy, latwiej wybronic sie przed upadkied - szczegolnie w grzaskim/mulistym terenie, a o taki ostatnio w zimie nie ciezko, w dodatku ganiam na slicku z przodu.

Z gorszych rzeczy, do pracy mam wiadukt, teraz w zimie kiedy pod luznym sniegiem jest potwornie sliski gladki asfalt a po dwoch stronach barierki i w dodatku ostry zakret, przod jednak traci straszna kontrole przy slicku i z SPD jest potwornie nieprzyjemnie przejechac ten fragment, jakby sie cokolwiek dzialo mam za malo czasu na wypiecie. Mimo to SPD albo nic :)

Napisano

a ja jeszcze o crankach z platformą mam candy na początku był problem z pięciem się bo okazało się że w butach był za wysoki protektorek a teraz jak już dostosowałem to mam i większe podparcie i świetne oczyszczanie się z błota tak więc jeśli o cranki chodzi i ich platformę to zależy od butów. Drugie pedały jakie mogę polecić ze względu na podparcie buta i wytrzymałość to VP-133 bardzo ciężkie ale bardzo tanie i trwałe

Napisano

Dzieki za wszystkie info.

Krotko mowiac odpuszczam sobie Cranki. ;] Bd szukal jakis Dx'ow albo Time Z *(jak ktos ma na zbyciu,albo ktos ze znajomych-pisac), w ostatecznosci jak nie kupie tych ktorych wymienilem, kupie PD M424, i juz ;]

Pozdro :D)

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...