Mod Team bogus Napisano 26 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 26 Grudnia 2009 Jak najbardziej SPD czy inne zatrzaski. Nawet jak nie startujesz w zawodach to przyjemność z jazdy jest dużo większa.
Pablo666 Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Napisano 26 Grudnia 2009 A mozna jakies zalety tej jazdy, jednak kazdy mowi ze jak potrzeba szybo wypiac to czasem zawodza.. wiec to tez takie ryzyko jak w miescie jedziesz.. ;] No ale jeszcze zobacze. Wiem ze musze sie zastanowic jakie kupic, bo slyszalem ze bloki Crankow szybko sie wyrabiaja, a bloki koszt. ok 70zł a za 120 juz nowe pedalki sa. Wiec musze poszukac jakis fajny spd+platforma ;]
mati199 Napisano 26 Grudnia 2009 Napisano 26 Grudnia 2009 Jak już zaczniesz ograniać jazde w nich, to nie stanowi to problemu
Pablo666 Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Napisano 26 Grudnia 2009 Aha. No to wiadomo ze do czegos nowego trzeba sie przyzwyczaic ;]] No to teraz musze wybrac jakies SPD i jakies butki i juz ;] Tylko tak jak mowie, pedalki z platfroma musza byc do max 150zł. A butki to za kilka miechow kupie jak zacznie sie jezdzic ;]
porcupine Napisano 26 Grudnia 2009 Napisano 26 Grudnia 2009 Ja już nie wyobrażam sobie innej jazdy jak w SPD, na pewno chwile trzeba żeby się przyzwyczaić do takiej jazdy ale później to już reakcje są odruchowe i nie ma problemu z wypięciem na czas.O zaletach jazdy w SPD to już pewnie sporo napisano tutaj na forum, dla mnie to jest przede wszystkim efektywność pedałowania
Pablo666 Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Napisano 26 Grudnia 2009 Wiem, sporo sie naczytalem juz o SPD o doslownie roznych pedalach, ale malo mi wiadomo o tych Wheeler co podalem. Podobna budowa do DX. a jednak sa tansze i kolorystycznie by mi pasowalo, ale niestety nie sprawdzone pewnie sa. Cranki sobie chyba odpuszcze bo tak jak pisalem, malo mi o nich wiadomo, i jak mi sie bloki szybko wytra to 70zł od reki nie chce wydac. Tylko czy to jest prawda o tych blokach. A na koniec podsumowanie, pedaly nad ktorymi sie zastanawiam to: Shimano DX (raczej te starsze bo na nowki mnie stac) Crank Brothers Smarty (jak by cos wiecej bylo wiadomo to czemu by nie) Wheeler SPD+PLATFROMA TIME Z (niestety nie ma zbyt wiele uzywek, a na nowe to na pewno mnie nie stac) Shimano PD-M424
Mod Team bogus Napisano 26 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 26 Grudnia 2009 Z podanych propozycji wybrałbym Shimano, mam do nich jakieś duże zaufanie i z reguły są niezawodne. Mogą być nawet te 424. Cranki z tego co kiedyś zasłyszałem to warto zakupić, ale ten wyższy model. Smarty jak dobrze pamiętam mają słabsze łożyska od Shimano. O Wheelerach się nie wypowiadam bo pierwsze słyszę, że takie coś jest, a z Time'ami nie miałem styczności.
Pablo666 Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Napisano 26 Grudnia 2009 Na drozszy model crankow mnie nie stac ;] Wiec cranki odpadaja. Wheeler niby to jest dobra firma, ale o pedalach nie wiadomo wiec dalej jest znak zapytania. Zamiast kupic te tansze M524, to juz wole do DX dolozyc ;] I chyba przy tym zostane ze kupie jakies DX ;] ale jeszcze czekam na jakies info ;]
borowka Napisano 26 Grudnia 2009 Napisano 26 Grudnia 2009 mój kolega i kuzyn mają M520 i są bardzo zadowoleni
Pablo666 Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Napisano 26 Grudnia 2009 Tak jak juz mowilem, zwyklych spd nie chce, a kupic do m520 jakis nakladek to tez nie chce ;D Najlepiej jakby ktores z tych ktore wyzej podalem ;] No ale jeszcze sie zastanawiam
mitUSER Napisano 26 Grudnia 2009 Napisano 26 Grudnia 2009 A co możecie powiedzieć o pedałach XPedo SLCR? Kolega może kupić RockRidera 8.2 za 3300 do końca roku i nie wie co to za pedały. Niby lżejsze od XTR, ale czy można je porównać do 540 pod innymi względami? Czytałem o nich na mtbr i raczej dobrze je oceniają, ale wolę się upewnić
Pablo666 Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Napisano 2 Stycznia 2010 A czy ktos uzywa/uzywal pedalow Shimano PD-M424.? Moglby cos o nich powiedziec.? A moze lepiej poczekac/dozbierac do jakis innych.?
detonator Napisano 2 Stycznia 2010 Napisano 2 Stycznia 2010 Ja tam mam pdm-540 i jestem bardzo zadowolony. Zrobiłem na nich jakieś 10 kkm i zero problemów. Na dole posta, jest link do serwisu, który im ostatnio przeprowadziłem:)
Pablo666 Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Napisano 2 Stycznia 2010 No spoko, tylko ze ja mowie o pedalach SPD+PLATFORMA-czyli tych do bardziej hardkorowej jazdy ;] Czy ktos mi cos powie o tych Shimano PD M424? A moze ktos mial doczynienia z Shimano PD M545?
Brooce Napisano 2 Stycznia 2010 Napisano 2 Stycznia 2010 Wiem że nie pomogę tak bardzo jak użytkownicy tych pedałów, ale jakoś nikt się nie zgłasza... Mój kolega ostatnio zmienił pedały ze starych Malletów na M424 - coś tam się popsuło (chyba łożyska). Jeździ w 4cross'ie. Generalnie przyznaje że cranki były lepsze, ale te shimano też dają radę - nie chce mu się zabrać za naprawę malletów więc jeździ w nich mozna jakies zalety tej jazdy, jednak kazdy mowi ze jak potrzeba szybo wypiac to czasem zawodza.. Błędny stereotyp, w zakrętach szybciej idzie się wypiąć z SPD niż zdjąć nogę z platformy. Tutaj ciągniesz stopę tylko w bok, a nie do góry - kwestia przyzwyczajenia. Trochę gorzej jest już z szybkim wpięciem Ja nadal (po sezonie jazdy w M647) mam z tym problemy...
Sorcerer Napisano 3 Stycznia 2010 Napisano 3 Stycznia 2010 Ja po okolo JUZ miesiacu i jakichs 1000km moge powiedziec jedno. SPD albo nic. Tydzien temu podjechalem do Lublina gdzie musialem wrocic od laski bez SPD na normalnych pedalach. Nie potrafilem bez SPD pedalowac Brak kontroli nad bikiem, niekontrolowane spadanie nogi przy kraweznikach albo zapominanie ze ekmh... nie jestem przypiety, ja w gore a rower dalej stoi! Z wazniejszych rzeczy dla mnie to jest ze jest sie jak czolg. Trasy ktorych nie przejechalbym bez SPD w zimie z powodu grzazkiego sniegu teraz przejezdzam jak czolg na gasienicach. Duzo wieksza srednia predkosc mimo plaskiego terenu, lepsze wykorzystanie łydki i nogi (chociaz mam problem z zaciskiem i sztyca jest troche nizej niz powinna byc) a SPD jednak wymaga ciut wyzej siodla. Z ciekawszych rzeczy, latwiej wybronic sie przed upadkied - szczegolnie w grzaskim/mulistym terenie, a o taki ostatnio w zimie nie ciezko, w dodatku ganiam na slicku z przodu. Z gorszych rzeczy, do pracy mam wiadukt, teraz w zimie kiedy pod luznym sniegiem jest potwornie sliski gladki asfalt a po dwoch stronach barierki i w dodatku ostry zakret, przod jednak traci straszna kontrole przy slicku i z SPD jest potwornie nieprzyjemnie przejechac ten fragment, jakby sie cokolwiek dzialo mam za malo czasu na wypiecie. Mimo to SPD albo nic
netta1987 Napisano 3 Stycznia 2010 Napisano 3 Stycznia 2010 a ja jeszcze o crankach z platformą mam candy na początku był problem z pięciem się bo okazało się że w butach był za wysoki protektorek a teraz jak już dostosowałem to mam i większe podparcie i świetne oczyszczanie się z błota tak więc jeśli o cranki chodzi i ich platformę to zależy od butów. Drugie pedały jakie mogę polecić ze względu na podparcie buta i wytrzymałość to VP-133 bardzo ciężkie ale bardzo tanie i trwałe
Pablo666 Napisano 3 Stycznia 2010 Autor Napisano 3 Stycznia 2010 Dzieki za wszystkie info. Krotko mowiac odpuszczam sobie Cranki. ;] Bd szukal jakis Dx'ow albo Time Z *(jak ktos ma na zbyciu,albo ktos ze znajomych-pisac), w ostatecznosci jak nie kupie tych ktorych wymienilem, kupie PD M424, i juz ;] Pozdro )
bartek4don Napisano 15 Lutego 2010 Napisano 15 Lutego 2010 a jakie buty polecacie do pedałów VP-133 ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.