Skocz do zawartości

[trening] Siła + aeroby, jak?

toivlas

Rekomendowane odpowiedzi

Jako iż udało mi się załatwić karnet na siłownię gdzie jest również spinning mam pytanie, bo chce to dobrze wykorzystać. Nie będę przedstawiać całego swojego planu treningowego, bo oprócz tego o co Was zapytam reszta jest dobrze dopracowana :sorcerer:

Tak więc, siłę planuję robić 2x w tyg. Mówimy o sile nóg, i o sile budowanej na siłowni.

Co będzie lepsze:

1.trening siłowy + aeroby (spinning) lub

2.aeroby (spinning) + trening siłowy lub

3.rano aeroby (spinning) + przerwa kilka h(uczelnia) + trening siłowy lub

4.rano trening siłowy + przerwa kilka h (uczelnia) + aeroby (spinning)

Co wybrać? logika podpowiada, że siłę lepiej robić na świeżości czyli rano, jako pierwszy trening. Z drugiej strony chce też w okresie zimowym utrzymywać wagę, lub żeby była lekka tendencja spadkowa, by stopniowo na sezon się wycieniować tyle ile się da możliwie bez straty mocy, więc może aeroby tuż po treningu siłowym pomogłyby w tym?

Dieta oczywiście jest ułożona, wzbogacona w większe ilości białka i antykatabolików.

Ważę ok 74kg, wzrost 185cm. Mój cel zrobić siłę, suchą masę mięśniowa, i zejść z tkanką tłuszczową do poziomu poniżej 10% :D

Czekam na odpowiedzi.

P.S. warto dodać iż jestem po dokładnie przeprowadzonej adaptacji anatomicznej na siłowni, którą zacząłem w październiku. Siłę jako taką zacząłem robić od połowy listopada, stopniowo zwiększając ciężary.

jezeli trening silowy + aeroby nie przekrocza okolic 2,5h to uwzgledniajac przyjmowanie antykatabolikow i odpowiedniej diety mozesz bez problemu robic 1 po 2, pytanie tylko czy da to optymalny efekt w twoim przypadku - lekkie zbijanie sadla...lepszy efekt da rozlozenie z odstepem min 3h, gdyz bedzie to lepiej stymulowac metabolizm, w takim przypadku najlepiej silownia przed aero, jesli idziesz cwiczyc sile po 1 posilku, to zwroc szczegolna uwage na wartosci odzywcze i zabezpieczenie akntykatabolikami, ktore niestety przyjmujesz :sorcerer:

jezeli trening silowy + aeroby nie przekrocza okolic 2,5h to uwzgledniajac przyjmowanie antykatabolikow i odpowiedniej diety mozesz bez problemu robic 1 po 2, pytanie tylko czy da to optymalny efekt w twoim przypadku - lekkie zbijanie sadla...lepszy efekt da rozlozenie z odstepem min 3h, gdyz bedzie to lepiej stymulowac metabolizm, w takim przypadku najlepiej silownia przed aero, jesli idziesz cwiczyc sile po 1 posilku, to zwroc szczegolna uwage na wartosci odzywcze i zabezpieczenie akntykatabolikami, ktore niestety przyjmujesz :)

Jeśli masz czas to najlepiej trenuj dwa razy dziennie. Oddziaływanie drugiego treningu jest dużo większe nawet jeśli drugi trening jest mniej intensywny. Ja wolę rano robić trening aerobowy a wieczorem siłownie.

Jak nie mam czasu na dwa treningi to robie najpier aeroby np. godzina biegania, 15minut rozciąganie i pozniej siła.

• 2 tygodnie później...

http://www.forumrowerowe.org/topic/61848-odchudzanie-jakie-tetno-oraz-srodki/

trening act opisywany z grubsza od polowy strony...

aeroby - co kto se tam lubi, im wiecej stawow pracuje, tym wiecej miesni, tym wieksze spalanie, tetno takie zeby dalo rade w miare normalnie gadac, osobiscie odradzam orbitreki...moze jestem dziwnej budowy, ale trudno na nich o wygodna, neutralna dla ciala, pozycje

w ambitnym biciu sadla dobrze jest trenowac 2x dziennie, np 2x1h zamiast 1x2h, robic krotkie, niezbyt wysilone interwaly, tak na wszelki wypadek - zrzucanie opony, to nie katowanie brzucha

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...