Skocz do zawartości

[tarcze] Ashima 180 mm

Mendoza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A ja stwierdziłem, że taka dyskusja jest mocno bezowocna i postanowiłem coś z tym zrobić. Oczywiście wynik moich badań też jest uproszczony, ale wynik jest dość ciekawy i szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że będzie taki.

A więc do rzeczy:

• tarcza jest to wersja 160 mm, ponieważ takiej udało mi się znaleźć odpowiednie zdjęcie, aby stworzyć model
  • moment jest przyłożony do powierzchni trącej
  • tarcza jest zamocowana za otwory służące do przykręcenia jej do piasty
  • w praktyce sytuacja jest odwrotna, ale jest to uproszczenie, które można przeboleć
  • w obu przypadkach moment jest taki sam, jednak przeciwnie skierowany
  • wartość momentu jak i właściwości materiału są z kosmosu, jednak nie mają znaczenia, jeśli nie będziemy zwracali uwagi na wartości wyników, a jedynie na miejsce ich występowania
  • moment i właściwości materiału są takie same w obu przypadkach, więc wyniki mogą być porównywane między sobą

1. Przypadek

Na rysunkach moment skręca tarczę zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, czyli zgodnie ze strzałkami na tarczy.

Naprężenia

ashima160badaniesimulat.jpg

Odkształcenie

2. Przypadek

Na rysunkach moment skręca tarczę przeciwnie do kierunku wskazówek zegara, czyli w sposób w jaki montuje się większość tarczy.

Naprężenia

Odkształcenie

3. Na koniec małe porównanie

ashima160zoenie.jpg

animation1tca.gif

Tak więc tarcze działają całkiem podobnie w obu kierunkach, choć wydaje się, że naprężenia są większe w 1 przypadku.

Napisano

Ten sam soft, ta sama tarcza ale inne wnioski... :D

Chce sie jeszcze podzielić jedną uwagą na temat tarcz ashima. Znam odpowiedz czemu te tarcze są montowane inaczej niz zwykłe:)

Na obrazku jest pokzana ashima i wycinek mojej tarczy 180mm. Jak widać ten element jest bardzo podobny(odcinek łączący otwory tarczy w mojej w ogóle nie pracuje.

Co zauważyłem. Moja na rozginanie wytrzymuje 205Nm ( ALE jak założyć siłe w przeciwną strone to juz wytrzymuje 260Nm, to 20%wiecej!

Dlatego właśnie te tarcze, przy takim wyglądzie pająka MUSZĄ być montowane tak jak na obrazku, bo wytrzymują znacznie wieksze obciążenia.

Moja tarcza 180mm nie wytrzymuje tego małego ściskania tylko w tym jednym punkcie i dlatego pęka, z ashimą bedzie to samo ale nie wiem przy jakim momencie obrotowym.

ashima.jpg

Napisano

Niedlugo beda tarcze o ksztalcie i grubosci pajeczyn robic i ludzie beda sie glowic jak to zamontowac zeby sie nie pogielo. Bezpieczenstwo albo odchudzanie.

• Mod Team
Napisano

Ja zważyłem że w motorach tarcze są przykręcane odwrotnie niż się to przyjęło w świecie rowerów. Wiadomo tarcze grubsze mocniejsze ale i obciążenia przenoszą dużo większe. Osobiście mi sie wydaje że ze standardowymi tarczami nie ma większej różnicy miedzy stronami zamontowania. Co innego te ultra lighty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...