Miecho87 Napisano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 A ja stwierdziłem, że taka dyskusja jest mocno bezowocna i postanowiłem coś z tym zrobić. Oczywiście wynik moich badań też jest uproszczony, ale wynik jest dość ciekawy i szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że będzie taki. A więc do rzeczy: tarcza jest to wersja 160 mm, ponieważ takiej udało mi się znaleźć odpowiednie zdjęcie, aby stworzyć model moment jest przyłożony do powierzchni trącej tarcza jest zamocowana za otwory służące do przykręcenia jej do piasty w praktyce sytuacja jest odwrotna, ale jest to uproszczenie, które można przeboleć w obu przypadkach moment jest taki sam, jednak przeciwnie skierowany wartość momentu jak i właściwości materiału są z kosmosu, jednak nie mają znaczenia, jeśli nie będziemy zwracali uwagi na wartości wyników, a jedynie na miejsce ich występowania moment i właściwości materiału są takie same w obu przypadkach, więc wyniki mogą być porównywane między sobą 1. Przypadek Na rysunkach moment skręca tarczę zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara, czyli zgodnie ze strzałkami na tarczy. Naprężenia Odkształcenie 2. Przypadek Na rysunkach moment skręca tarczę przeciwnie do kierunku wskazówek zegara, czyli w sposób w jaki montuje się większość tarczy. Naprężenia Odkształcenie 3. Na koniec małe porównanie Tak więc tarcze działają całkiem podobnie w obu kierunkach, choć wydaje się, że naprężenia są większe w 1 przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Ten sam soft, ta sama tarcza ale inne wnioski... Chce sie jeszcze podzielić jedną uwagą na temat tarcz ashima. Znam odpowiedz czemu te tarcze są montowane inaczej niz zwykłe:) Na obrazku jest pokzana ashima i wycinek mojej tarczy 180mm. Jak widać ten element jest bardzo podobny(odcinek łączący otwory tarczy w mojej w ogóle nie pracuje. Co zauważyłem. Moja na rozginanie wytrzymuje 205Nm ( ALE jak założyć siłe w przeciwną strone to juz wytrzymuje 260Nm, to 20%wiecej! Dlatego właśnie te tarcze, przy takim wyglądzie pająka MUSZĄ być montowane tak jak na obrazku, bo wytrzymują znacznie wieksze obciążenia. Moja tarcza 180mm nie wytrzymuje tego małego ściskania tylko w tym jednym punkcie i dlatego pęka, z ashimą bedzie to samo ale nie wiem przy jakim momencie obrotowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Niedlugo beda tarcze o ksztalcie i grubosci pajeczyn robic i ludzie beda sie glowic jak to zamontowac zeby sie nie pogielo. Bezpieczenstwo albo odchudzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Ja zważyłem że w motorach tarcze są przykręcane odwrotnie niż się to przyjęło w świecie rowerów. Wiadomo tarcze grubsze mocniejsze ale i obciążenia przenoszą dużo większe. Osobiście mi sie wydaje że ze standardowymi tarczami nie ma większej różnicy miedzy stronami zamontowania. Co innego te ultra lighty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.