Skocz do zawartości

[tarcze] Ashima 180 mm

Mendoza

Rekomendowane odpowiedzi

A teraz ciekawostka ;)

Przyjżyjcie się dobrze zdjęciom tych tarcz.

Zobaczycie że na niektórych strzałka pokazująca kierunek obrotu jest w jedną stronę, a na innych w drugą (mimo że to praktycznie ten sam model) ;)

I radzę wybrać właściwy kierunek.

Tarcza jest "delikatna" i jeśli zamontujecie ją odwrotnie to przy awaryjnym hamowaniu na przyczepnej nawierzchni przy dużej prędkości tarcza się wygnie :devil:

Temat z czerwca

• 2 miesiące temu...

miałem dartmoora w wersji 203mm, poza faktem że żywiczne klocki zjada momentalnie, i przykręca ją się odwrotnie jak wszystkie inne tarcze(bynajmniej tak strzałka pokazuje), to przy pierwszym ostrym hamowaniu tarcza zaczęła się "gibać" niczym pijana portowa dziwka w wietrzną, deszczową noc...

a po całym fakcie była tak pofalowana że wywaliłem na śmietnik po 100km, gwarancja oczywiście tego nie obejmowała.

Jedyne co muszę przyznać ku mojemu zdziwieniu, to fakt że siła hamowania nie była mniejsza jak na normalnych tarczach.

miałem dartmoora w wersji 203mm, poza faktem że żywiczne klocki zjada momentalnie, i przykręca ją się odwrotnie jak wszystkie inne tarcze(bynajmniej tak strzałka pokazuje), to przy pierwszym ostrym hamowaniu tarcza zaczęła się "gibać" niczym pijana portowa dziwka w wietrzną, deszczową noc...

a po całym fakcie była tak pofalowana że wywaliłem na śmietnik po 100km, gwarancja oczywiście tego nie obejmowała.

Jedyne co muszę przyznać ku mojemu zdziwieniu, to fakt że siła hamowania nie była mniejsza jak na normalnych tarczach.

Z jakim hamplem ją używałeś?

Wiecie może jak ona się zachowuje razem z Formula K18? Nic nie szarpie?

Te kolorowe nie powiem kuszą, a na pływającą Hope'a to trochę dłużej trzeba będzie zbierać :)

całe szczęście nie miałem wtedy jeszcze K18 tylko M585, bo bym się baaardzo zdenerwował jakby zabiła mi klocki Formuli, a te shimanowskie i tak miałem wymieniać na metaliczne :unsure:

Ale co do tarcz to ja osobiście już nigdy w życiu nie kupię normalnej tarczy(których kilka już miałem), tylko pływające. Trafiłem okazyjnie w zeszłym roku nóweczkę HOPE'a od mono6 i jest rewelacyjna, jakbym jej nie katował to pozostaje prosta, hamuje rewelacyjnie i na dodatek gada jak się studzi :wallbash: stygnąc i wracając do pierwotnego ułożenia względem pająka wydaje specyficzne trzaski :)

tak to wyglądało zaraz po fakcie :laugh:

dsc00592ip.th.jpg

dsc00590g.th.jpg

• Mod Team

BorisDime, jeśli założyłeś tarcze 203 odwrotnie niż wskazuje strzałka, to nie dziwię się,że przy mocnym ( bo takie chyba było ) hamowaniu tarcza się znacznie wykrzywiła. Większość ,jeśli nie wszystkie tarcze są zaprojektowane tak ,aby siły działające na tarcze podczas hamowania powodowały "rozciąganie" ramion pająka, a nie ściskanie. Gwałtowna kompresja ramion pająka ( dosyć wiotkiego) powoduje "wyboczenie " ramion- efekty sam zobaczyłeś. Zresztą przy tej średnicy nigdy nie założyłbym tarczy odwrotnie.

durnykot, masz mnie za idiotę co strzałek nie rozumie? sęk w tym że jest to pierwsza tarcza z jaką się spotkałem gdzie strzałka narysowana jest odwrotnie niż we wszystkich innych, jednak tak czy siak założyłem zgodnie ze strzałką. A że tarcze są badziewiaste jak mało co to zrobiło się co zrobiło...

Zresztą nie jeden temat o tych ashimach i strzałce jest już na przeróżnych forach :(

dobre zdjęcie zapodałeś, strzałka jest dokładnie odwrotnie jak we wszystkich innych tarczach, dla przykładu avid g3

http://mountain.bike198.com/wp-content/uploads/2008/10/elixir-front-rotor.jpg

podejrzewam że jakby założyć tą ashimę odwrotnie jak pokazuje strzałka to by się moja tak nie pofalowała...

Mój przypadek z dziś tarcza założona według wskazówek. Zwykłe hamowania na asfalcie pogieło tarcze. Tarcza ma tydzień warto na gwarancję?

http://gofer.internetdsl.pl/tarcza.JPG

http://gofer.internetdsl.pl/tarcza2.JPG

http://gofer.internetdsl.pl/tarcza3.JPG

No kurde, nie wiem jak to sie ma do prawnej kwestii, ale towar raczej nie jest zgodny z opisem, skoro sie gnie podczas hamowania, gdy zamontowany wg wskazowek (kierunek). Ja bym sie nawet nie zastanawial.

Z drugiej strony cos podejrzanie te Twoje fotki wygladaja.. Nie spadles Ty z jakiegos murka na tarcze? :D . Na szprychach ladnie widac.

Inna sprawa. Ja nie wiem czego wy sie spodziewacie po takiej konstrukcji. Fizyki sie nie oszuka, takie cos to w rekach sie pewnie pognie bez problemu, a sily sa innego rzedu w tym miejscu..

Uważam tak jak Cycu, wydaję mi się że trochę za bardzo pogięta ta tarcza jak na hamowanie... Oczywiście że się nie oszuka fizyki, ale nie powinno się tak robić(mówię o Ashimie-firmie), że raz każą zakładać w jedną, a drugi raz w drugą stronę... w szczególności że tylko jedna z tych stron jest właściwa, a przy drugiej można uszkodzić tarczę i siebie przy okazji.

Mi sie wydaje ze przy produkcji tych tarcz sa robione nadruki ze strzalka zawsze na jednej stronie.

Problem w tym ze pewnie zalezy jak tarcza akurat jest ulozona.Moze to jakis maly wietnamczyk je wklada do jakiejs maszynki i niekoniecznie zawsze ta sama strona :D

Na początku tego tematu jest link do strony z testem tych tarcz.

Jest tam wyjaśniony problem kierunku obrotu.

U mnie lekko się zwichrowała przy awaryjnym hamowaniu.

Na szczęście udało mi się ją naprostować.

Napisałem kiedyś do dystrybutora w tej sprawie.

W odpowiedzi podano że tarcze zostały tak zaprojektowane aby działać w kierunku przeciwnym do powszechnie uważanego za właściwy.

Jednak było to rok temu.

Teraz producent przyznał się do błędu i na nowych tarczach jest już "naturalny" kierunek strzałek.

nie wiem czego uczyla sie reszta, ale ogolnie rozciaganie jest bardziej powiedzmy "korzystne" dla materialu...

dla stali roznica w wytrzymalosci sciskanie/rozciaganie to jakies 1:10 jak nie lepiej...

przy sciskaniu wystepuje niekorzystne zjawisko wyboczenia, ktore wlasnie spowodowalo ze tak wam sie odksztalcily tarcze zalozone "inaczej".

kiedy rozciagamy ramiona tarczy, nie ma takich skutkow ubocznych, wiec dla tarcz z blachy 2mm, nie wierzylbym producentom i zakladal wszystkie tak by wlokna byly rozciagane...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...