Skocz do zawartości

[koła]Czy te kola wytrzymaja ?

BartekO2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wittam, chcialem sie zapytac cze te kola ktore posiadam wytrzymaja dosc ciezko zapowiadajacy sie sezon 2010? Glownie bede jezdzil z sakwami, na poludniu Polski, Slowacja, czyli gory. Oto moj rower:

Rower

kupilem go nie dawno, nie mialem okazji przetestowac go z sakwami. Wytrzymaja ?? Jesli nie to co radczicie ?

Napisano

Przede wszystkim ile Ty ważysz i jaki ten teren będzie dokładniej bo w górach też bywają asfalty... ? Do tego jaki przebieg mają kółka i czy coś z nimi robiłeś ?

Chcesz dokładnej, satysfakcjonującej odpowiedzi udzielaj jak najdokładniejszych informacji.

Pozdrawiam Radek

• Mod Team
Napisano

Wnioskując po rowerze jazda bedzie typowo turystyczno - rekreacyjna bez wiekszych szaleństw na trasie wiec jezeli nie zabierasz połowy mieszkania do sakw to nie powinno być problemow.

Jezeli o wytrzymyałość toczną to ciezko powiedzieć ile przejada, ale przy czestym serwisie i odpowiednim smarowaniu, godziwym uszczelnieniu na pewno sporo.

Napisano

Pewnie chodzi o wymianę szprych lub obręczy, ale to są koszta i myślę, że nie chcesz się w nie pakować, generalnie, jeśli te wycieczki, to górskie asfalty i jakieś ścieżki to nei będzie problemu, bardziej bałbym się o łańcuch, że przy takim ciężarze może szybciej się zużywać :D

Napisano

A ja bym się bał o koła na 24 szprychach.

Zwyczajnie im cięższy biker tym więcej szprych w kołach. Dla wagi około 80kg+ montuje się 32 szprychy.

Jak do tego dołożysz pewnie z 10-20kg w sakwach to ja bym taki spokojny nie był.

Nie mam doświadczeń własnych, ale kiedyś chciałem udać się na długą wyprawę i rok czasu się do niej przygotowywałem, czytałem relacje, opinie ludzi, rozmawiałem z serwisantami i powiem Ci że jedną z rzeczy, które pamiętam nagminnie się przewijały to pękające szprychy w obciążonym sakwami rowerze.

Siedziałem też na forum, gdzie siedzieli sami tacy co to wyprawami żyją i jeżdżą po świecie i tematów o kołach było mnóstwo. Wytrzymałe koła, nawet na asfaltowe wycieczki to podstawa.

Napisano

Tssa . . .

Generalnie standard teraz to 32 szprychy i jako mniej znaczeniowy to 28 i 36 ;]

Ogólnie nie pchać się w kierunku light, jeżeli chodzi o wyprawę.

Napisano

ten przeplot kół to może chodzić o nowe zaplecenie bez wymiany części na trzy albo cztery krzyże- zwiększy się sztywność boczna o ile dobrze pamiętam, bo teraz masz na 2x

Napisano

najtaniej bedzie sprzedac te kola i kupic np novatec+accent crossracer+dt champion - dolozysz ok 200zl i masz dobre, relatywnie lekkie kola

Gość R3surrection
Napisano

no to nie jest sprzęt z którym można bez obaw po kraju śmigać.... bałbym się

Napisano

dt 190+ztr arch+aerolite powinny dac rade

podaj przedzial cenowy, bo pytasz tak ogolnikowo, ze nikt ci nie pomoze, a najlepiej popatrz wyzej, napisalem godziwa propozycje pasujaca cenowo do roweru

Napisano

tak jak napisał nabiał około 3 tys. za koła chyba byś dać nie chciał ? :) Wszystko zależy od funduszy... Przy sakwach + twoja waga + naszę piękne drogi * 24 szrychy w kole = kapeć... :D Podaj przedział cenowy, ile możesz dać za nowe kółka :sorcerer: I czy zależy Ci na masie czy też nie. :D

P.S. Archów nie ma na 28", ale to było podane tak dla przykładu :D

• 1 rok później...
Napisano

chciałbym odświeżyć temat

co sądzicie o zestawie obręczy do 29" (teoretycznie te fele trekingowe...):

przód Accent Trailflyer: http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=1307

tył Accent Crossrider: http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=1308

czy opłaca się ryzykować węższą obręczą dla zyskania teoretycznych 20g wagi?

moja waga: 85kg, 90 docelowo :)

przeznaczenie: XC dopóki nie zarobię na lepsze koła, potem jako drugi zestaw, tzw. wyprawowy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...