BartekO2 Napisano 19 Grudnia 2009 Napisano 19 Grudnia 2009 Wittam, chcialem sie zapytac cze te kola ktore posiadam wytrzymaja dosc ciezko zapowiadajacy sie sezon 2010? Glownie bede jezdzil z sakwami, na poludniu Polski, Slowacja, czyli gory. Oto moj rower: Rower kupilem go nie dawno, nie mialem okazji przetestowac go z sakwami. Wytrzymaja ?? Jesli nie to co radczicie ?
RadekSki Napisano 19 Grudnia 2009 Napisano 19 Grudnia 2009 Przede wszystkim ile Ty ważysz i jaki ten teren będzie dokładniej bo w górach też bywają asfalty... ? Do tego jaki przebieg mają kółka i czy coś z nimi robiłeś ? Chcesz dokładnej, satysfakcjonującej odpowiedzi udzielaj jak najdokładniejszych informacji. Pozdrawiam Radek
Mod Team Puklus Napisano 19 Grudnia 2009 Mod Team Napisano 19 Grudnia 2009 Wnioskując po rowerze jazda bedzie typowo turystyczno - rekreacyjna bez wiekszych szaleństw na trasie wiec jezeli nie zabierasz połowy mieszkania do sakw to nie powinno być problemow. Jezeli o wytrzymyałość toczną to ciezko powiedzieć ile przejada, ale przy czestym serwisie i odpowiednim smarowaniu, godziwym uszczelnieniu na pewno sporo.
BartekO2 Napisano 19 Grudnia 2009 Autor Napisano 19 Grudnia 2009 a cos slyszalem o przeplocie kol, pomoglo by to? i co to oznacza ?
.PaVLo. Napisano 19 Grudnia 2009 Napisano 19 Grudnia 2009 Pewnie chodzi o wymianę szprych lub obręczy, ale to są koszta i myślę, że nie chcesz się w nie pakować, generalnie, jeśli te wycieczki, to górskie asfalty i jakieś ścieżki to nei będzie problemu, bardziej bałbym się o łańcuch, że przy takim ciężarze może szybciej się zużywać
wojtekkrakow Napisano 19 Grudnia 2009 Napisano 19 Grudnia 2009 A ja bym się bał o koła na 24 szprychach. Zwyczajnie im cięższy biker tym więcej szprych w kołach. Dla wagi około 80kg+ montuje się 32 szprychy. Jak do tego dołożysz pewnie z 10-20kg w sakwach to ja bym taki spokojny nie był. Nie mam doświadczeń własnych, ale kiedyś chciałem udać się na długą wyprawę i rok czasu się do niej przygotowywałem, czytałem relacje, opinie ludzi, rozmawiałem z serwisantami i powiem Ci że jedną z rzeczy, które pamiętam nagminnie się przewijały to pękające szprychy w obciążonym sakwami rowerze. Siedziałem też na forum, gdzie siedzieli sami tacy co to wyprawami żyją i jeżdżą po świecie i tematów o kołach było mnóstwo. Wytrzymałe koła, nawet na asfaltowe wycieczki to podstawa.
mati199 Napisano 19 Grudnia 2009 Napisano 19 Grudnia 2009 Tssa . . . Generalnie standard teraz to 32 szprychy i jako mniej znaczeniowy to 28 i 36 ;] Ogólnie nie pchać się w kierunku light, jeżeli chodzi o wyprawę.
Grondag Napisano 20 Grudnia 2009 Napisano 20 Grudnia 2009 ten przeplot kół to może chodzić o nowe zaplecenie bez wymiany części na trzy albo cztery krzyże- zwiększy się sztywność boczna o ile dobrze pamiętam, bo teraz masz na 2x
wojtekkrakow Napisano 20 Grudnia 2009 Napisano 20 Grudnia 2009 Ma na 2 krzyże bo ma 24 szprychy na koło. 3 krzyże stosuje się dla 32 sprzych 3 lub 4 dla 36.
nabial Napisano 20 Grudnia 2009 Napisano 20 Grudnia 2009 najtaniej bedzie sprzedac te kola i kupic np novatec+accent crossracer+dt champion - dolozysz ok 200zl i masz dobre, relatywnie lekkie kola
Gość R3surrection Napisano 20 Grudnia 2009 Napisano 20 Grudnia 2009 no to nie jest sprzęt z którym można bez obaw po kraju śmigać.... bałbym się
BartekO2 Napisano 20 Grudnia 2009 Autor Napisano 20 Grudnia 2009 rozumiem, ale po ewentualnej wymianie kol nie powinno byc probblemow, tak ?
BartekO2 Napisano 20 Grudnia 2009 Autor Napisano 20 Grudnia 2009 a jakie polecacie ? zeby sie do czegos nadawaly
nabial Napisano 20 Grudnia 2009 Napisano 20 Grudnia 2009 dt 190+ztr arch+aerolite powinny dac rade podaj przedzial cenowy, bo pytasz tak ogolnikowo, ze nikt ci nie pomoze, a najlepiej popatrz wyzej, napisalem godziwa propozycje pasujaca cenowo do roweru
kllnTToOn Napisano 20 Grudnia 2009 Napisano 20 Grudnia 2009 tak jak napisał nabiał około 3 tys. za koła chyba byś dać nie chciał ? Wszystko zależy od funduszy... Przy sakwach + twoja waga + naszę piękne drogi * 24 szrychy w kole = kapeć... Podaj przedział cenowy, ile możesz dać za nowe kółka I czy zależy Ci na masie czy też nie. P.S. Archów nie ma na 28", ale to było podane tak dla przykładu
wojtekkrakow Napisano 20 Grudnia 2009 Napisano 20 Grudnia 2009 Crosride'y mają ograniczenie wagowe do 100kg. Koła Mavic biker+rower+sakwy z bagażem może lekko to przekroczyć. No i o ile się nie mylę mają po 20 szprych zaplatanych na dwa krzyże.
nabial Napisano 21 Grudnia 2009 Napisano 21 Grudnia 2009 raz http://allegro.pl/item858449754_kpl_piast_novatec_pod_v_ki_na_lozyskach_masz.html dwa http://velo.pl/www/produkt/?m=1&pk=%&id=1307 lub http://velo.pl/www/produkt/?m=1&pk=%&id=1308 trzy to szprychy jeszcze zostanie na waciki
galu44 Napisano 21 Stycznia 2011 Napisano 21 Stycznia 2011 chciałbym odświeżyć temat co sądzicie o zestawie obręczy do 29" (teoretycznie te fele trekingowe...): przód Accent Trailflyer: http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=1307 tył Accent Crossrider: http://www.velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=1308 czy opłaca się ryzykować węższą obręczą dla zyskania teoretycznych 20g wagi? moja waga: 85kg, 90 docelowo przeznaczenie: XC dopóki nie zarobię na lepsze koła, potem jako drugi zestaw, tzw. wyprawowy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.