Skocz do zawartości

[rama] Ramy Lapierre vs reszta

Mikan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zastanawiam się nad wyborem ramy HT do maratonów. Szukając natrafiłem na ramę Lapierre Pro race 300. Jak sądzicie czy warto w nią inwestować czy może lepszy byłby Trek 8500 ew. coś od Meridy?

Napisano

Zarówno Trek z serii 8 jak i Lapierre Pro Race są OK. Na pierwszym przejeździłem ponad sezon, na drugim przejechałem się parę razy, bo ma taką mój znajomy. Trek jest trochę dłuższy. Najlepiej sprawdzić oba i zobaczyć co lepiej podchodzi.

Napisano

moja waga to 78kg wiec żadnego puszkowego alu :D

XTC wygląda ciekawie, ale to chyba niższa półka ram?

Jeszcze pytanie jak w/w Lappiere ma się do s worksa? Tzn. wiem że spec jest lepszy ale czy o tyle lepszy żeby dopłacać 1000zł?

Napisano

Mikan mozna wiedziec czy chodzi Ci o rame z allegro w rozmiarze 20"? Sam szukam obecnie 18", ale te ramy jako single wystepuja jako obiekty pogwarancyjne badz z calych rowerow :/

Napisano

Niekoniecznie z allegro, ale Lapierra tylko tam znalazłem, jest na 2letniej gwarancji. Osobiście szukam ramy z gwarancją, więc wszystkie z demontażu odpadają (no chyba żeby się trafił sworks w promocyjnej cenie :sorcerer: )

Napisano

Niekoniecznie z allegro, ale Lapierra tylko tam znalazłem, jest na 2letniej gwarancji. Osobiście szukam ramy z gwarancją, więc wszystkie z demontażu odpadają (no chyba żeby się trafił sworks w promocyjnej cenie :sorcerer: )

No wlasnie, i wiecej lapierre'ow nie bedzie bo rozmawialem ze sklepami. Lapierre wypuszcza ramy w singlu tylko carbonowe. Reszta to pogwarancyjne wymiany / rozbiorki.

Napisano

To wynikałoby z tego, że sklep sam z siebie udziela gwarancji. Dzięki za info, będę zwracał na to uwagę jak będę kupował ramę tej firmy.

Napisano

Oczekuję sztywnej ramy 19"-20" do maratonów XC, pod widelec 100mm masa 1800g i mniej. Generalnie szukam czegoś najbardziej zbliżonego do s-worksa, gdyż nie mam 2,5kPLN a jedynie 1,5kPLN :blush:

Podczas poszukiwań wyłoniły się następujące typy:

-Rockhopper

-Trek 8500

-Radon ZR Race (Team)

-Merida HFS XC 3000

-Giant XTC

-w/w Lapierre

Napisano

Trek 8500 w rozmiarze 18,5" ma taką dłudość ramy jak inne w rozm 20" - czyli daje niższy przekrok a przy tym można się wyciągnąć - bardziej sportowo.

Napisano

Mikan Cube Reaction może cię zainteresować , to jest rama która kosztuje 499 euro , ale można kupić ją w okolicach 1500 zł.

A odnośnie gwarancji to przed kupującym w pierwszej kolejności odpowiada sprzedawca . I od niego należy wymagać jej realizacji .

Czy wiecie jak wygląda realizacja gwarancji w poszczególnych firmach ?

Napisano

hehe , nie rozbrajaj mnie na wieczór chłopcze , :blush: i pewinie dlatego Reaction to jest to najlepiej oceniana rama aluminiowa , hehe

Amerykanckie geometrie za bardzo w europie się nie sprawdzają , czego dowodem jest wyprowadzka Garego-fischera.

Napisano
hehe , nie rozbrajaj mnie na wieczór chłopcze , :( i pewinie dlatego Reaction to jest to najlepiej oceniana rama aluminiowa , hehe

Hahahahaa dawno tak się nie uśmiałem.

Zdradź nam tajemnice co ty palisz ? :P:blink:

Napisano

Pozwólcie, że utnę ten offtop. Cube'a nie biorę pod uwagę w ogóle, odstraszają mnie mierne opinie na jego temat. Prosiłbym jeszcze o parę słów na temat rockhoppera. Czym w praktyce będzie się różnił od starszego brata - s worksa?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...