Skocz do zawartości

[rama] RDR Team full czy Cube AMS

piotr979

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

Od pewnego czasu mysle o przesiadce z roweru sztywnego na amortyzowany, a poniewaz posiadam juz rower (Radon Reba Team 2007, prawie pelen XT, Reba przod, tarczowki Formula K18) postanowilem wiec uzyc czesci z niego i nabyc jedynie rame z tylnym amortyzatorem. Chcialem kupic ramke do XC, maratonow. Wazna dla mnie jest waga samej ramy i jej sztywnosc. Rozgladalem sie troche po Europie (tzn. Ebay, sklepy, allegro) doszedlem do wniosku, ze najlepsza opcja bedzie zakup ramy nieznanej mi za bardzo firmy RDR ,model Team (wg producenta 19" wazy 2390gr) z Polski (ja obecnie mieszkam w Irlandii) stad:

RDR TEAM

Jesli ktos moglby mi pomoc i odpowiedzec na nurtujace mnie pytania :

- ten sam sklep na allegro oferuje rowniez Cube AMS , ale prawie 1 tys. PLN wiecej.Czy warto dokladac do niej? Czy ta rama ma lepszy system amortyzacji lub jest np. sztywniejsza? tutaj:

CUBE AMS

- jaki dobrac do tego amoryzator tylny (mam zero doswiadczenia w tym temacie)? Moge na to przeznaczyc do 300 euro (ok1200pln)

- jesli ktos zna jeszcze jakas alternatywe jesli chodzi o rame to chetnie sie zapoznam (moge przeznaczyc do 600-700euro, czyli tak do 2500-2800 pln, razem z damperem)

Rozgladalem sie rowniez w UK,Irlandii, Niemczech, ale jakos nie znalazlem nic ciekawego (a moze slabo szukalem?)….

Napisano
  W dniu 19.12.2009 o 10:57, gdy napisał:

spróbuj popytac na forum bikeholicy.pl tam widziałem mają takie ramki (rdr)

a tu na forumrowerowe.org nikt sie nie orientuje w temacie? przeszukalem wspomniane forum bikeholicy.pl, nic nie znalazlem, poki co nie bede zakladal tam nowego watku. moze jednak tutaj ktos mi pomoze?

Napisano

za 1200 zl mozesz kupic bardzo wiele damperkow.

typowe tlumiki do ram xc\maraton to: fox floaat rp 23, manitou swinger x3\x4, manitou swinger 3\4 way air, manitou radium rl, rock shox monarch. posiadaja one albo platforme albo klasyczna blokade (w tym zestawieniu manitou radium rl).

amory takie jak fox float r, manitou radium r, czyli posiadajace oznaczenie r rowniez nadaja sie do tej ramy jednak maja jedynie regulacje tlumienia powrotu - r - jesli lubisz ostrzej jezdzic lub stoisz na pedalach to zawieszenie biedzie sie uginac. nie jest to mile widziane przy sportowym zastosowaniu.

Napisano

Wg tego co piszą niektórzy na zagranicznych forach Cube robi niezłe ramy ale AMS jeszcze do nich nie należy... Kiedyś w BB był test takiej ramy i sztywność wahacza nie była porywająca. Biorac pod uwage jej wage 2380 wypada prawie identycznie jak ten RDR - jego cena jest o 1k mniejsza i raczej nie wzieła się przypadkowo. W wypadku fulla zawieszenie z tyłu to podstawa a biorac pod uwagę ze zamierzasz przeszczepić XT plus Reba to jakbyś próbował włożyc silnik hemi to Punto. Nie pisze zeby od razy kupować Blura ale cena w wypadku fulla jest poniekąd wykładnikem "jakości" jazdy. Sam zastanawialem sie nad "lightowaniem" swojego roweru i dziki pomysl wymiany ramy na lżejszą o pół kg tez mnie naszedł - myslałem własnie o tej AMS w kolorze "tytanu" ( rama z roweru rocznik 2007 AMS Pro ). Po wizycie w Skiteamie już wiem że taki czerozawias chociaz lżejszy to jednak nie jest to... Pozostaje wiec zwolennikiem zupełnie innego typu zawieszenia :) Może pomyśl o kupnie całego roweru dla ramy ( osprzet wystawisz na sprzedaż ) np podstawowy Anthem z zeszłego roku ( cena ok 4 k czyli bardzo lekka rama z damperem Foxa wyjdze ok 2,5k ) lub np coś cieższego ale z zawieszeniem... hmmm trzeba sie po prostu przejechać na idrivie żeby się zakochać i już http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?SZPT=T&PTIT=T&SZPT_PS1=T&PS11=marathon+sport&PS31=wszystkie&PZTA=0

Napisano

A może tak konkretnie , co jest złe a co dobre .

Czy przedstawiasz Anthema jako wzór sztywności ?

Akurat rama AMS posiada bardzo dobre wynik pod względem sztywności ,tak że nie wiem skąd masz takie rewelacje .

Poza tym to klasyczny system z ogniwem .

piotr979 szuka lekkiej ramy XC , a ty mu proponujesz czołg GT.

Napisano
  W dniu 20.12.2009 o 09:52, mwegrzyn napisał:

A może tak konkretnie , co jest złe a co dobre .

Czy przedstawiasz Anthema jako wzór sztywności ?

Akurat rama AMS posiada bardzo dobre wynik pod względem sztywności ,tak że nie wiem skąd masz takie rewelacje .

Poza tym to klasyczny system z ogniwem .

piotr979 szuka lekkiej ramy XC , a ty mu proponujesz czołg GT.

No jeśli AMS ma dobre wyniki pod względem sztywności wahacza to pytanie jakie ramy były odnośnikiem - tu Merida i Corratec jednak okazały sie sztywniejsze:

http://download.bikeboard.pl/pdf/100mm_rowery_sportowe_04.pdf od słów: "szkoda, że z tyłu jest inaczej..."

wątków z mtbr też jest kilka ale załóżmy że i oni się nie znają...

a tu filmik - nie kazdy zrozumie całość ale są i obrazki - który porównuje kilka rozwiązań zawieszeń:

Piotr szuka sztywnej, lekkiej i w miarę taniej ramy czyli Anthem jako jedyny w normalnej cenie spełnia te warunki - ja lżejszej ramy w cenie 2k nie znam, natomast GT podałem jako przykład sztywnej ramy ale cięzszej - za to praca zawieszenia warta jest kilkuset gramów nadwagi i zostaje kilkaset pln w kieszeni. Oczywiście rozmawiamy o ramach za ok 2k pln bo sam wiesz ile kosztują ramy ważace 2 kilogramy.

Napisano

Rozumie że pisząc "Tu" masz na myśli test w BB .

Pytanie brzmi w jaki sposób Panowie z BB stwierdzili że jedna rama od drugiej jest sztywniejsza ?

Raczej opiera się to na ich subiektywnych odczuciach , ale nie oznacza to że tak jest w rzeczywistość.

Były pomiary laboratoryjne w których porównywane było kilkanaście fuli i model AMS był pozycjonowany bardzo wysoko . Jak uda mi się to wkleję wyniki.

AMS jest bardzo dobrą ramą , ale o tym jak działa zawieszenie zadecyduje głównie damper . Jest to rama raczej do Maratonu niż zwrotnego wyścigu XC.

Napisano

Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Właśnie znalazłem na allegro również ramę giant Anthem z roku 2008. Zastanawiałem się również nad tą opcją i wypowiedź sivydym'a umocniła mnie nad tym wyborem (ale tylko po części.) To jest tutaj:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=845781357

Poczytałem trochę na temat RDR'a ,Cube'a oraz Giant'a i z tego co widzę ten ostatni wydaje mi się ona najciekawszą opcją. RDR to raczej dość niepewny materiał (nie piszę, że zły, ale po prostu jest tak skromna liczba informacji na temat tego sprzętu, że dałem sobie spokój). A Cube oraz Giant? Cube kosztuje niewiele mniej i niby jest OK, ale o konstrukcji zawieszenia maestro giant'a słyszałem właściwie same pozytywne wiadomości (i nie chodzi tu tylko o BikeBoard),że postanowiłem zakupić tą ramę. Co myślicie o tym wyborze?(biorąc pod uwagę cenę?) Z tego co widzę, da się na bazie tej ramy zbudować dość lekki rower, więc jednak Giant.

Dziękuję wszystkim za pomoc, życzę wesołych świąt!

Napisano
  W dniu 20.12.2009 o 18:51, piotr979 napisał:

Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Właśnie znalazłem na allegro również ramę giant Anthem z roku 2008. Zastanawiałem się również nad tą opcją i wypowiedź sivydym'a umocniła mnie nad tym wyborem (ale tylko po części.)

Dobrze, że chociaż po części :blush:. W każdym razie kupiłeś najładnieszą kolorystycznie rame Anthema z 2008 ( jak dla mnie oczywiście ) no i w bardzo dobrej cenie. Jedynie co pozostaje to zmienić skok w Rebie na 80 i ustawić SAG w tym Foxie na 20-30% a juz nigdy nie wsiądziesz na hardtaila :o Z lekkimi kołami 11 kg ( no może z małym haczykiem ) jak najbardziej do zrobienia. Pozdrawiam

Napisano

Zdaje sobie z tego sprawe, ze to nie jest najnowszy model, ale cena ramy z 2009 jest znacznie wyzsza (np. w UK 1199 funtow i to po obnizce), wiec dalem sobie spokoj.Na ebay'u mozna znalezc ramki z 2009, ale cena tez nie jest niska (no i uzywane). 3,5 cala skoku jest dla mnie zupelnie wystarczajace (hmm..tak mi sie wydaje :blush:

Napisano

Jak dla mnie to te ramy mają identyczny system amortyzacji. Tak samo bujany Radon. Jeśli nie ma dużych różnic w wadze to zdecydowałbym się na tańszą. W cenie Cube można już szukać ram z VPP, chociaż nie wiem czy w rowerze do XC to jest potrzebne, bo i skok mały i częściej się używa damperów z blokadą.

A jeśli mieszkasz obecnie na wyspach to może wyczaj coś używanego? Ja ostatnio na jbeju ustrzeliłem jakąś mniej-markową czterozawiasówkę do AM za poniżej 400zł bez przesyłki...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.