flubi Napisano 18 Grudnia 2009 Napisano 18 Grudnia 2009 Wiem, w idealnym swiecie one chodza super nawet bez smaru . Ale moze ktos wie czym je najlepiej smarowac w koncu bieznie sa stalowe, a kulki (prawie) z porcelany. Lozyska o ktore pytam wloze do suportu i fabrycznie sa czyms nasmarowane - czyms bialym i wyraznie tiksotropowym - jak ktos nie wie co mam na mysli, niech sobie odpusci odpowiadanie .
Miecho87 Napisano 19 Grudnia 2009 Napisano 19 Grudnia 2009 Do łożysk hybrydowych z elementami tocznymi z azotku krzemu zaleca się stosowanie smaru litowego na bazie oleju mineralnego do łożysk precyzyjnych.
Przeor Napisano 3 Stycznia 2010 Napisano 3 Stycznia 2010 czyms bialym i wyraznie tiksotropowym - jak ktos nie wie co mam na mysli, niech sobie odpusci odpowiadanie . I to widać na łożyskach Myślałem, że żeby to zobaczyć wyraźnie, trzeba ciecz zamieszać
flubi Napisano 4 Stycznia 2010 Autor Napisano 4 Stycznia 2010 No to, wracajac do meritum, ja sie zapytam czemu akurat na bazie oleju mineralnego (taniej?) i czemu litowy a nie teflonowy albno poliuretanowy? I to widać na łożyskach Myślałem, że żeby to zobaczyć wyraźnie, trzeba ciecz zamieszać Ta mordka jest do tiksotropowego a nie do "odpusci odpowiadanie"
Przeor Napisano 4 Stycznia 2010 Napisano 4 Stycznia 2010 Do tych łożysk nie jest wymagany jakiś specjalny smar - zastosujesz smar poliuretanowy to też będzie dobrze A dlaczego litowy? No bo są najbardziej popularne i uniwersalne, ponad połowa sprzedawanych smarów na świecie to właśnie smary z tej grupy. A tak na marginesie, to nie ma smarów teflonowych są smary np litowe z dodatkiem teflonu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.